[S6 C5] Rodzaje szkiel do lusterka zewnetrznego
[S6 C5] Rodzaje szkiel do lusterka zewnetrznego
Witam
Mam pęknięte lewe lusterko (szkiełko). Lewe szkielko jest koloru bialego z podgrzewaniem. Natomiast oryginalne prawe szkiełko jest koloru jakby lekko żółtawego -złotego. Cos na zasadzie fotochromu. Moze mi ktos na podstawie ETKI rozczytac te oznaczenia.
opcja 1 8D0857535C
opcja 2 8D0857535D
opcja 3 8D0857535E
opcja 4 8D0857535F
opcja 5 8D0857535G
opcja 6 8D0857535H
Z tego co zauważyłem to na prawym lusterku nie ma żadnej strefy a sferycznej itp żadnych pasków jest tylko podgrzewanie zakryte taka ładna rameczka do okola szkiełka.
Wiem ze można rozebrać prawe lusterko zobaczyć jaki jest numer i potem zamówić.
Ale poco dokładać sobie roboty.
Pozdrawiam
Mam pęknięte lewe lusterko (szkiełko). Lewe szkielko jest koloru bialego z podgrzewaniem. Natomiast oryginalne prawe szkiełko jest koloru jakby lekko żółtawego -złotego. Cos na zasadzie fotochromu. Moze mi ktos na podstawie ETKI rozczytac te oznaczenia.
opcja 1 8D0857535C
opcja 2 8D0857535D
opcja 3 8D0857535E
opcja 4 8D0857535F
opcja 5 8D0857535G
opcja 6 8D0857535H
Z tego co zauważyłem to na prawym lusterku nie ma żadnej strefy a sferycznej itp żadnych pasków jest tylko podgrzewanie zakryte taka ładna rameczka do okola szkiełka.
Wiem ze można rozebrać prawe lusterko zobaczyć jaki jest numer i potem zamówić.
Ale poco dokładać sobie roboty.
Pozdrawiam
http://images.spritmonitor.de/549045.png
Wymiana rozrządu
VOSSEN CV3-R silver + Dunlop Sport MAXX RT2 255/35/19
KW variant 2
DBA 4000 Wiper Slot 6x6 F/R + EBC Yellow stuff F/R + Motul RBF 660
Wymiana rozrządu
KW variant 2
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Jeżeli lusterko jest lekko żółte - to na 100% jest to uszkodzony wkład fotochromatyczny - powinien być biały.
Ogólnie do C5tek były montowane 3 typy:
1. Biały podgrzewany
2. Niebieski podgrzewany
3. Fotochromowy podgrzewany - łatwo rozpoznać po tym, że jest wokół niego taka czarna obramówka.
Skoro prawy masz fotochrom, to lewy też zapewne powinien być fotochrom
Nr 8D0857535G lub 8D0857535H (to jest asferyczne - z tzw strefą martwą).
Nowe w salonie to 'zabójstwo' w biały dzień
... Ja swoje znalazłem na allegro, jednak zanim zdecydujesz się na zakup poproś sprzedającego o podłączenie baterii 1,5V do styków forochromu. Jeżeli się ściemni to znak że jest OK.
I pamiętaj - sprawy fotochrom ma kolor biały a nie złoty
Ogólnie do C5tek były montowane 3 typy:
1. Biały podgrzewany
2. Niebieski podgrzewany
3. Fotochromowy podgrzewany - łatwo rozpoznać po tym, że jest wokół niego taka czarna obramówka.
Skoro prawy masz fotochrom, to lewy też zapewne powinien być fotochrom

Nr 8D0857535G lub 8D0857535H (to jest asferyczne - z tzw strefą martwą).
Nowe w salonie to 'zabójstwo' w biały dzień

I pamiętaj - sprawy fotochrom ma kolor biały a nie złoty

- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Podepne się pod temat szukam przedliftowych szkieł niebieskich podgrzewanych asferycznych. może mi ktoś numer podeslac? i jeszcze jedno techniczne pytanko jak wyciagnac wkład (samo szklo) rok auta 2000 i jest to pół lift ale lusterka ma duże i male.
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a
Witam
Dzieki za odpowiedz czyli lewe i prawe do wymiany
. Czy mógłbyś mi doradzić jakie szkła wybrać - na pewno fotochromy. Ale wypukle czy płaskie i czy ze strefa asferyczna czy bez. Na pewno są podgrzewane regulowane elektrycznie (bez składania) i na prawym jest taka czarna rameczka do okola szkiełka jak będę już zamawiał to wymienię obydwa od razu.
Ps Jak sprawdzić czy lewe się ściemni. Poświecić latarka czy coś w tym stylu
Dzieki za odpowiedz czyli lewe i prawe do wymiany

Ps Jak sprawdzić czy lewe się ściemni. Poświecić latarka czy coś w tym stylu

Wymiana rozrządu
KW variant 2
Wymiana rozrządu
KW variant 2
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Najlepiej podłączyć baterię 1,5V bezpośrednio do wkładu. Natomiast jeżeli chcesz to zrobić na samochodzie - to włączasz zapłon, upewniasz się że nie masz włączonego biegu wstecznego, zakrywasz w lusterku czujnik światłą (w obudowie lusterka wewnętrznego) od strony przedniej szyby, a następnie świecisz latarką w czujnik światłą (w obudowie lusterka wewnętrznego) od strony tylnej szyby. W tym momencie lusterko powinno się ściemniać. Jeżeli przestaniesz świecić, bądź odsłonisz czujnik od strony przedniej szyby, to lusterko powinno się rozjaśnić. Rozjaśni się również kiedy włączysz bieg wsteczny.Ps Jak sprawdzić czy lewe się ściemni. Poświecić latarka czy coś w tym stylu
To jakie szkła kupić w dużej mierze zależy od tego jakie są obecnie dostępne - są stosunkowo drogie, więc w większości kupuje się te na które Cię staćGolota26 pisze:Czy mógłbyś mi doradzić jakie szkła wybrać - na pewno fotochromy. Ale wypukle czy płaskie i czy ze strefa asferyczna czy bez.

Ja osobiście mam asferyczne - mają niby poprawić widoczność w tzw 'martwej strefie'. Użytkuje się je stosunkowo dobrze, jednakże gdybym miał płacić extra za ten bajer darowałbym go sobie (nie jest to niezbędne, a i kąt widzenia nie jest dużo większy

Osobiście znam 2 metody - pierwsza to po prostu ustawiasz lusterka w skrajnej pozycji (lewe przesuwasz regulację skrajnie w prawo, a prawe przesuwasz regulacje skrajnie w lewo). Teraz starasz się dojść palcami za krawędź wkładu i po prostu ciągniesz do siebie.zarzyk pisze:i jeszcze jedno techniczne pytanko jak wyciagnac wkład (samo szklo) rok auta 2000 i jest to pół lift ale lusterka ma duże i male.
Drugi sposób, to odkręcasz 2 śruby od spodu lusterka, demontujesz osłonę lusterka (trzeba podważyć płaskim śrubokrętem), a następnie masz dostęp do 2 z 4 zatrzasków utrzymujących wkład na elemencie regulującym jego położenie. Wystarczy że podważysz palcami, bądź małym śrubokrętem i wkład powinien puścić

Witam
Bylem dziś w sklepie firmowym Audi. Tak jak kolega wyżej napisał ceny kosmos porostu tragedia. Sprawdziliśmy po VIN i lustra są fotochromowe 175x100 obydwa od kierowcy a sferyczne.
Cena samego szkiełka od strony kierowcy 1400 zl
Cena samego szkiełka od strony pasażera 1000 zl
Na razie zostaje tak jak jest bo to przechodzi ludzkie pojecie.
Bylem dziś w sklepie firmowym Audi. Tak jak kolega wyżej napisał ceny kosmos porostu tragedia. Sprawdziliśmy po VIN i lustra są fotochromowe 175x100 obydwa od kierowcy a sferyczne.
Cena samego szkiełka od strony kierowcy 1400 zl
Cena samego szkiełka od strony pasażera 1000 zl
Na razie zostaje tak jak jest bo to przechodzi ludzkie pojecie.
Wymiana rozrządu
KW variant 2
Wymiana rozrządu
KW variant 2
Koledzy, że się podepnę..
moja Pani cofała i nie zauważyła drzewa
tak więc mam prawe lusterko do wymiany. W sumie lewe też jest 'nieładne'. Dlatego pytanie:
- czy mając lusterka zwykłe podgrzewane (oczywiście regulowane, niebieskawe, asferyczne lewe), mogę kupić wkłady fotochromatyczne? Czy one potrzebują dodatkowej wtyczki czy coś? Czy jak nie wkłady to całe lusterka?
dzięki za odp.
moja Pani cofała i nie zauważyła drzewa

- czy mając lusterka zwykłe podgrzewane (oczywiście regulowane, niebieskawe, asferyczne lewe), mogę kupić wkłady fotochromatyczne? Czy one potrzebują dodatkowej wtyczki czy coś? Czy jak nie wkłady to całe lusterka?
dzięki za odp.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Tak dokładnie - jeżeli masz wewnętrzny fotochrom, to aby uruchomić zewnętrzne wkłady fotochromatyczne wystarczy po jednym przewodzie do każdego z nich. Masę weźmiesz z przewodów podgrzewania wkładuzarzyk pisze:a jak mam srodkowe lusterko fotohromatyczne to boczne jak poprowadze kable to bedzie dzialalo? pytam tylko z ciekawosci. narazie szukam lusterek grzanych niebieskich i asferycznych.

Swego czasu montowałem komplet u siebie i w takiej kombinacji działa po dziś dzień

PS. Może już masz u siebie instalację pociągniętą - zerknij w tę kostkę lusterka i zobacz ile konektorów jest podłączonych

- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
musze narazie szkla wymienic bo mam kazde inne jedno niebieski jedno biale to moze tak jest jak mowisz ze instalacje jest to bede szukla wkladow.
[ Dodano: 2014-03-18, 16:52 ]
zamowilem lusterko srodkowe i chce sprawdzic fotohrom czy dziala. które piny mam urucomic? bo jest 6 przewodów.

[ Dodano: 2014-03-18, 16:52 ]
zamowilem lusterko srodkowe i chce sprawdzic fotohrom czy dziala. które piny mam urucomic? bo jest 6 przewodów.
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a