Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ INNY] Zmiana na manualna skrzynie 2.4 - prośba

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
kecul

[ INNY] Zmiana na manualna skrzynie 2.4 - prośba

Post autor: kecul » 23 lut 2014, 21:13

Witam wszystkich użytkowników Forum, na wstępie chciałem napisać że szukałem info na tej i innych stronach ale niestety nigdzie nie moglem znaleźć jednoznacznych odpowiedzi od osób które miały styczność z taką zmianą.

Jestem posiadaczem A6 C5 2.4 ALF aut (DES), niestety skrzynia prawdo podobnie uległa uszkodzeniu i dlatego zdecydowałem się na zmianę na manualną skrzynię.

Czy do wymiany skrzyni starczą:
-półosie
-skrzynia
-koło zamachowe
-sprzęgło kpl.
-pedały
-wyprzęgnik
-dźwignia zmiany biegów wraz z cięgnami
-poduszki wraz z łapami pod skrzynie
-rozrusznik??

czy coś pominąłem? czy coś może zostać z manuala?

Jakie koło zamachowe zastosować? Czy jest to zalerzne od skrzyni biegów? Czy pasuję każda skrzynia czy tylko od 2.4? Czy i jaka pasowała by 6 biegowa (od TDI na przykład, tylko jakie wtedy zastosować koło zamachowe i jakie sprzęgło)??

Proszę o pomoć ponieważ nie mam czym jeżdzić a audi mimo że stare to naprawdę wygodnę wiec nie chce zmieniać. Tomek

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 23 lut 2014, 21:25

kecul, tutaj masz temat dot. zmiany skrzyni
viewtopic.php?t=40489&postdays=0&postorder=asc&start=0
co prawda za bogaty nie jest ale zawsze coś <okok>
Dodatkowo musisz albo zmienić FIS, albo kodowanie jego, ale tego nie wiem oraz trzeba coś pomajstrować z systemami ABS, ASR itp.

Krzysztof1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Krzysztof1972 » 28 lut 2014, 05:52

Rozrusznika nie zmieniasz
Nie trzeba calych polosi - wystarcza same "rury" - roznica w dlugosci automat -manual
Po odlaczeniu komputera skrzyni znikna z wyswietlacza podswietlenia biegow
Kolektory wydechowe troche inaczej wyprofilowane w manualu ale nie trzeba zmieniac - wystarczy dorobic uchwyty mocujace kolektory do skrzyni
Cale pedaly tez nie sa potrzebne - wystarczy pedal sprzegla a z hamulcowego odszlifowac ta wielka blache i zalozyc gume
Do przekodowania sterowniki abs i silnika(niektore nie daja sie przekodowac ) zegary jak kto chce - jezeli nie przekodujesz to na vag bedzie blad braku komunikacji z skrzynia - zadnych skutkow ubocznych
Potrzebny bedzie jeszcze przewod laczacy wysprzeglig z pompa

Kazda skrzynia bedzie pasowala (kolnierz ) - sprzeglo i kolo najlepiej zalorzyc takie jakie jest dedykowane do danej skrzyni - nie bedzie problemu ze cos nagle nie pasuje

Skrzynia powinna miec dwie wtyczki
1 do swiatla wstecznego
2 do predkosciomierza

Skrzynie ktore maja tylko jedna wtyczke(wsteczny) pochodza z modeli aut ktore predkosc pobieraja z czujnikow abs - wiec wiecej rzezby
Lepiej zalozyc 5 biegowa z diesla

Na oryginalnej z 2.4 bedziesz mial wieksze obroty silnika niz teraz ma tip- oklolo 600obrotow wiecej

To tyle:)
Z doswiadczenia wiem ze dobrze jest odkrecic przepustnice by miec dobry dostep do dwoch gornych srob mocujacych skrzynie do silnika oraz wyjac siedzenie kierowcy by nietrzeba go bylo prac po calej operacji :):)

Musisz jeszcze zmostkowac przekaznik z gniazda 13 lub 4 (prawie zawsze 13 u mnie byl o to gniazdo 4) by rozrusznik zakrecil :)

robertneo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: robertneo » 07 mar 2014, 08:18

a może ktoś wie jak to jest z prędkościami osiąganymi na takiej skrzyni od dizelka na silniku benzynowym

matelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1996
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: matelek » 07 mar 2014, 22:34

jeździłem taka jak moja audi tylko ze skrzynką 6-cio biegową , w mieście trochę upierdliwe to machanie wajchą , na trasie trochę lepiej , spalanie prawie identyczne , dlatego nie przepłacałem i wsadziłem 5-cio biegową. Reasumując - nie tylko ja nie widzę powodu dla którego wkładać 6-ść biegów.

robertneo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: robertneo » 20 mar 2014, 21:47

a może ktoś orientuje się ile może kosztować przekodowanie sterowników silnika i abs i gdzie można to zrobić to w okolicy warszawy

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja