To s zalecenia serwisowe...czyli nawet jak nie trzeba to trzeba

Oprogramowanie sterownika jak najbardziej można aktualizować o ile jest nowsza niż posiadana.
Najpierw nowy soft, kasowanie adaptacji i potem jazda adaptacyjna (bazowa).Deniro pisze:Czyli najpierw kasujemy po wymianie oleju a pozniej adoptujemy ? a co z aktualizacja softu ?
To jest pokazane na VASie... nie wiem czy w VCDS jest tak samo...Deniro pisze:0x4B25A, Co to za program na tym rysunku ? nie mozna tego VCDS zrobic? Czy ta adaptacje wykonujemy bez uzycia VCDS ? jesli tak to kiedy mamy pewnosc ze skrzynia zostala dobrze zaadoptowana?
DELIKATNIE PRZESTRZEGAM przed samodzielnym updateowaniem "na pale" wyzsza dostepna wersja.Robert74 pisze:To s zalecenia serwisowe...czyli nawet jak nie trzeba to trzeba![]()
Oprogramowanie sterownika jak najbardziej można aktualizować o ile jest nowsza niż posiadana.
Korek nie jest niezbedny, uszczelke od biedy, daloby sie "uratowac" delikatnie zdejmujac miske - ale nie warto nie jest az tak droga, natomiast filterek polecam kupic oryginalny, nie zadne zamienniki. Olej, nie wiem po ile jest RAVENOL ale oryginalny olej ZF nie jest jakos wybitnie drogi...Macio1986 pisze:Witam, naczytałem się wielu strasznych rzeczy i zastanawiam się czy podjąć się wymiany oleju czy dać sobie spokój. Auto kupiłem od pierwszego właściciela który nie serwisował je w swoim zakładzie mechanicznym (dość spory i ogarnięty zakład muszę przyznać). Najprawdopodobniej wymieniał olej ale na jaki i kiedy tego nie wiem. Całe szczęście, że mieszkamy w tej samej miejscowości to podjadę do niego i muszę się dowiedzieć. Znalazłem stronę http://www.ravenol.de/en/oil-finder.html na której można wybierając odpowiednie opcje dobrać właściwy olej do posiadanego Autka. Błądząc w temacie uznałem, że najlepszą z opcji byłaby wymiana dynamiczna, ale czy do tego potrzebny jest specjalistyczny sprzęt czy większy zakład ogólnej mechaniki pojazdowej ogarnie ten temat i jaki w końcu olej bo sam już nie zgłupiałem. Dodatkowo potrzebny jest jakiś filtr, uszczelka i korek - korek stary nie będzie już dobry? W tarpanie zawsze wkręcało się ten sam...
Wydaje mi się, że to zależy ile chcesz pojeździć: jak krótko to jeśli skrzynia ładnie chodzi to problem i naprawa wypadnie pewnie na następnego właściciela.Macio1986 pisze:czy podjąć się wymiany oleju czy dać sobie spokój