Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[2.0 TDI CAHA] Wymiana termostatu

Silniki wysokoprężne
stona1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[2.0 TDI CAHA] Wymiana termostatu

Post autor: stona1 » 20 lut 2014, 17:43

Witajcie,

Moje auto ma duże problemy nie tylko z nagrzaniem się, ale też z utrzymaniem temperatury. Nawet jeśli w końcu po kilkunastu kilometrach osiągnie te 90 stopni, to wystarczy stanąć na 5-10 min i temperatura spada poniżej 70 stopni. Jak były mrozy to w mieście nie mogłem osiągnąć 90 st.
Czy waszym zdaniem moja diagnoza, że należy wymienić termostat jest prawidłowa?

Dzwoniłem do ASO, za termostat chcą ok. 200 zł a za robociznę ponad 500 zł.
Czy waszym zdaniem wymiana jest aż tak skomplikowana? Planuje zrobić ją samodzielnie. Konstruktorzy coś nie najlepiej umieścili w tym silniku termostat. Czy waszym zdaniem da się go wymienić bez demontażu alternatora? Jakieś rady co trzeba rozebrać, żeby się do niego dobrać?
Pozdrawiam
ArekS

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 20 lut 2014, 20:28

aby mieć całkowitą pewność że to termostat należało by podłączyć kompa i porównać temperaturę wyświetlaną na zegarach i na kompie. co do drugiej części pytania to nie pomogę, ale cena wydaje się więcej niż wygórowana,

stona1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stona1 » 21 lut 2014, 08:41

Wczoraj postanowiłem jeszcze zgodnie z tym co wyczytałem w innych wątkach na forum wyłączyć ogrzewanie. Efekt był zaskakujący. Samochód nie dość, że nagrzał się błyskawicznie to czy stałem czy jechałem cały czas jak zaczarowane wskazówka stała minimalnie ponad 90 st.
Wygląda na to, że to jednak nie jest wina termostatu tylko ten "typ" tak słabo grzeje, że przy postoju lub b.spokojnej jeździe temperatura spada bo tak wychładza go ogrzewanie.
Szoook, ale to tłumaczy dlaczego można jako wyposażenie dodatkowe dokupić do tych aut układ dogrzewający w trakcie pracy.
Chyba wstrzymam się z wymianą tego termostatu bo nie wydaje mi się, żeby to mogło rozwiązać problem, skoro nawet na małym obiegu nie może utrzymać temperatury.
Pozdrawiam
ArekS

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 21 lut 2014, 08:51

coś na pewno jest nie tak skoro temperatura spada poniżej 90 stopni. termostat ma za zadanie otworzyć duży obieg jeśli temperatura wzrośnie powyżej 92-93 stopni a jeśli spadnie to go zamknąć aby temperatura była stała i trzymała się w okolicach 90. proponuję podłączyć vaga tak jak pisałem wcześniej i sprawdzić najpierw czujnik temp. i jeśli czujnik będzie ok. to wymień termostat a na pewno zauważysz różnicę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl