[ BPP 2.7 179 KM] Wymiana koła pasowego
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adrian
- Moje auto: Q5
- Rocznik: 2010
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
[ BPP 2.7 179 KM] Wymiana koła pasowego
Witam
Mam problem z kołem pasowym wału, mianowicie guma odpadła od metalu i teraz moje pytanie czy jest możliwość wymiany tego kola bez demontażu przodu?Byłem u mechanika i twierdzi, że jednak trzeba odsuwać pas. I nie wiem czy nie chce mnie naciągnąć
Mam problem z kołem pasowym wału, mianowicie guma odpadła od metalu i teraz moje pytanie czy jest możliwość wymiany tego kola bez demontażu przodu?Byłem u mechanika i twierdzi, że jednak trzeba odsuwać pas. I nie wiem czy nie chce mnie naciągnąć
- radzik81
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radek
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Skrzynia: Manual
Kolego mialem ten sam problem rozwulkanizowane kolo pasowe rozlecialo sie podczas rozruchu silnika.moj magik wymienil to bez sciagania przodu ale troche sie nagimnastykowal przy tym.wkladasz orginal czy zamiennik?ja mialem zamiennik niewiem jaka byla firma ale kolo to wariowalo bylo chyyba zle wywazone I halasowalo.dopiero jak wlozylem uzywke orginal audi jak rekom odjol.pozdro
[ Dodano: 2014-02-19, 22:04 ]
Firma Corteco produkuje kola pasowe do Audi wiec nie przeplacaj w Audi bo to ten sam produkt tylko taniej.pozdro
[ Dodano: 2014-02-19, 22:04 ]
Firma Corteco produkuje kola pasowe do Audi wiec nie przeplacaj w Audi bo to ten sam produkt tylko taniej.pozdro
- radzik81
- Forum Audi A6 / A7
Osobiscie z doswiadczenia nie zakladal bym nic innego oprocz Corteco lub OEM.
Bylo pare takich przypadkow ze ludzie pozakladali zamienniki i kolo wariowalo.
Piotrus mi doradzil poniewaz jego kolega mial taki sam przypadek zebym wlozyl OEM uzywke.
I taj jak muwilem jak rekom odjol kolo krecilo sie plynnie bez zadnych wibracji i dziwnych dzwiekow.Corteco fabrycznie jest wkladane do AUDI BMW.pozdro
[ Dodano: 2014-02-20, 07:48 ]
Tu masz aukcje do kola pasowego Corteco nic innego bym nie wkladal na twoim miejscu
http://allegro.pl/kolo-pasowe-corteco-a ... 35571.html
Bylo pare takich przypadkow ze ludzie pozakladali zamienniki i kolo wariowalo.
Piotrus mi doradzil poniewaz jego kolega mial taki sam przypadek zebym wlozyl OEM uzywke.
I taj jak muwilem jak rekom odjol kolo krecilo sie plynnie bez zadnych wibracji i dziwnych dzwiekow.Corteco fabrycznie jest wkladane do AUDI BMW.pozdro
[ Dodano: 2014-02-20, 07:48 ]
Tu masz aukcje do kola pasowego Corteco nic innego bym nie wkladal na twoim miejscu
http://allegro.pl/kolo-pasowe-corteco-a ... 35571.html
- radzik81
- Forum Audi A6 / A7
Moj magik wymienial mi te kolo 2 razy bez rozbierania przodu.Na poczatku wlozyl felerny zamiennik a potem OEM. Wymiana to ok 1.5 godziny.Inny warsztat chcial sciagac przod gdzie zapewnial ze zrobia to w ok 3 godziny.Uwazam ze jezeli jest sprytny mechanik wymieni to bez sciagania przodu bo trzeba miec sprawne raczki do tej wymiany.
- Multifonika
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2001
- Silnik: 2.2 230KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adrian
- Moje auto: Q5
- Rocznik: 2010
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Skrzynia: S-tronic
Niestety u mnie chyba nie mają sprawnych rączek;) Jutro daje auto do mechanika który będzie odsuwać przód. Przy okazji posprawdza pozostałe rolki i sprzęgiełko na alternatorze.
Po naprawie dam znać jak to wygłada...
Już po zabiegu, udało się wymienić bez demontażu przodu. Trzeba wykręcić przedni odbijak i do dzieła, koło trzyma 8 śrub i jedna nie jest symetryczna!
Po naprawie dam znać jak to wygłada...
Już po zabiegu, udało się wymienić bez demontażu przodu. Trzeba wykręcić przedni odbijak i do dzieła, koło trzyma 8 śrub i jedna nie jest symetryczna!
moje rozpadło się przy 260tys km....
niestety absolutnie bez ostrzeżenia, po prostu spadło w sekundę i koniec.
Podobno czasem zaczyna hałasować z powodu utraty wyważenia i można w porę się zorientować - niestety u mnie tak nie było.
U mnie wymiana odbyła się bez zdejmowania przedniego pasa.
Zamontowane koło CORTECO (600zł) póki co działa poprawnie.
Podczas wymiany mechanik obejrzał napinacz i pozostałe elementy które pasek PK prowadzi i stwierdził, że spokojnie można jeździć bo są w dobrym stanie.
Interesuje mnie jednak czy Audi mówi o ich okresowej wymianie (napinacz + rolka prowadząca), żeby uniknąć niespodzianki jaką zrobiło mi koło pasowe?
O pasku napędzającym pompę paliwa słyszałem od mechanika, że generalnie jest traktowany jak rozrząd na łańcuchu - czyli jak nic się nie dzieje, to się nie wymienia..... no tylko że z moim kołem pasowym tez niby było wszystko w porządku.
niestety absolutnie bez ostrzeżenia, po prostu spadło w sekundę i koniec.
Podobno czasem zaczyna hałasować z powodu utraty wyważenia i można w porę się zorientować - niestety u mnie tak nie było.
U mnie wymiana odbyła się bez zdejmowania przedniego pasa.
Zamontowane koło CORTECO (600zł) póki co działa poprawnie.
Podczas wymiany mechanik obejrzał napinacz i pozostałe elementy które pasek PK prowadzi i stwierdził, że spokojnie można jeździć bo są w dobrym stanie.
Interesuje mnie jednak czy Audi mówi o ich okresowej wymianie (napinacz + rolka prowadząca), żeby uniknąć niespodzianki jaką zrobiło mi koło pasowe?
O pasku napędzającym pompę paliwa słyszałem od mechanika, że generalnie jest traktowany jak rozrząd na łańcuchu - czyli jak nic się nie dzieje, to się nie wymienia..... no tylko że z moim kołem pasowym tez niby było wszystko w porządku.