Witam. Jak można sprawdzić stan pompowtryskiwaczy przy pomocy vag-com?
Mam kabelek OBDII, do tego vag-com i przy wejsciu w silnik i grupę 13 wyskakują mi wartości. Jakie tam powinny być przy sprawnych pompowtryskiwaczach? Oczywiście auto rozgrzane 90 stopni, odpalone na wolnych obrotach. Lub jakie wartości oznaczją kończące się wtryski?
Patrzyłem u siebie w AWX i nie wiem czy mam dobre wtryski czy już się kończą. Patrzyłem również w passacie B6 1.9 BKC 105 bez DPF i wyniki były zupełnie inne.
Lub jak inaczej zdiagnozować stan pompowtryskiwaczy w 1.9 AWX 130 lub 1.9 BKC 105 ?
Pozdrawiam
[ AWX 1.9 131 KM] Sprawdzenie wtryskiwaczy przy pomocy vag
Czyli jak w 1.9 BKC na 4 cylindrze było stałe 2.8 (Wogóle się nie zmieniały wartości) oznacza to że wtrysk do wymiany? 1 i 2 cylinder miał wartości około 1.8 - 1.9 (zmieniały się minimalnie te wartości) Na wolnych obrotach silnik nie równo pracuje więc pewnie to jest przyczyną?
W mojej audi AWX na 4 cylindrze pokazuje 1.7 i czasami przy ostrzejszym wcisnieciu pedału gazu zapala się kontrolka od ESP (chyba oznacza ogólny błąd) Na pozostałych cylindrach wartości są dużo lepsze tzn 0.1-0.7. Reasumując w mojej audi jeden wtrysk się kończy. Dobrze to rozumiem?
No i ten plus i minus ma jakieś znaczenie?
W mojej audi AWX na 4 cylindrze pokazuje 1.7 i czasami przy ostrzejszym wcisnieciu pedału gazu zapala się kontrolka od ESP (chyba oznacza ogólny błąd) Na pozostałych cylindrach wartości są dużo lepsze tzn 0.1-0.7. Reasumując w mojej audi jeden wtrysk się kończy. Dobrze to rozumiem?
No i ten plus i minus ma jakieś znaczenie?
tak dokładnie, są to korekcje dawki paliwa na poszczególne cylindry, jeśli wartość jest ujemna komputer podaje mniejszą ilość paliwa na cylinder by utrzymać równe obroty silnika, a gdy są dodatnie komputer podaje większą ilość paliwa na dany wtrysk, wiec jeżeli na 4 cylindrze pokazuje Ci znacznie większą wartość niż na pozostałych to najprawdopodobniej wtryskiwacz 

Nie zawsze takie parametry prowadzą do uszkodzonego wtryskiwacza. Problem może być z kompresją na cylindrze. Żeby wykluczyć wtrysk są BIPy - blok 023 - to czas otwarcia elektrozaworu. Wynik idealny to 0, czyli zawór otwierał się dokładnie tyle, ile przewiduje oprogramowanie ECU. Jeśli wartość jest dodatnia, to elektrozawór otwierał się dłużej, wartość ujemna, to krótszy czas otwarcia niż przewidział producent. Dłuższy czas może wynikać z oporów, jakie napotyka kotwica elektrozaworu, wskutek np. przytarcia. Czas krótszy, czyli wartość ujemna może oznaczać zbyt mało paliwa w pompowtrysku - np. za niskie ciśnienie oleju napędowego z pompy tandemowej. W silnikach 1.9 TDI za wartość bardzo dobrą uważa się przedział -/+ 30, problemy to -/+ 60 i więcej. Powyżej wartości 127 sterownik rejestruje błąd.
Zanim stwierdzisz uszkodzenie pompki sprawdź jeszcze blok 023.
Zanim stwierdzisz uszkodzenie pompki sprawdź jeszcze blok 023.