Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c6 2,7TDI Multitronic sedan] MMI przerywa

Elektryka
Awatar użytkownika
UneeK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Re: mmi niezalacza sie

Post autor: UneeK » 13 cze 2013, 21:09

murzynek30 pisze:Witam szanownych kolegow w moim przypadku wyswietlacz MMI wlacza sie na 3-4 sekundy nastepnie wszyatko znika niedziala nic radio tel navi czy to moze byc tez ten modul .Pozdro i czekam na porady jakies gdzie szukac przyczyny
Podepnij VCDS'a i sprawdź ciągłość pętli światłowodowej. Czyli Applications/Data Bus Diagnostic (opcja Standard a następnie z tłumieniem 3dB)... Takie zachowanie MMI może wskazywać na przerwę w światłowodzie.

Awatar użytkownika
Paulo3535
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Paulo3535 » 02 lip 2013, 12:21

Witam.
Wymieniłem sam akumulator i po wymianie, w CD jest PAUSE i przekreślony głośnik w radiu to samo. MUTE z tego co wiem włącza się krótkim przyciśnięciem pokrętła głośności (nie działa). Co prawda jest to Q7, ale MMi to samo. Jakieś pomysły?

[ Dodano: 2013-07-02, 18:53 ]
No to dorobiłem cipce uszy... Zacząłem bawić się "zielonym" MENU i na wyświetlaczu mam komunikat:
BOOTLOADER Version 2.4
MMI (H43) application update
search download CD

sprawdza wszystkie płytki w zmieniarce i szuka z oprogramowaniem.
Ten komunikat nie wyłącza się nawet po zamknięciu samochodu !!!
Co robić ?!!!

Problem rozwiązany. Zainstalowane oprogramowanie MMI + spolszczenie i wszystko wróciło do normy.
Nie warto się bawić ustawieniami w zielony menu <uoee>
Mam VCDSa i słabo go znam, ale jak ktoś potrzebuje, służę pomocą :P
ELSA i ETKA 7.0 też się znajdzie.

js
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: js » 17 lut 2014, 17:24

Czy ma ktoś wiedzę jak naprawia się ten moduł?
Jaki to eprom, jaki program?

mareknd
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mareknd » 14 maja 2014, 08:58

witam mam problem z mmi podczas jazdy przerywa mi radio co pare sekund jest dzwiek a raz nie ma po chwili wylacza sie mmi i wlacza cd nie dziala w tym momencie i navi. czasami przejade 2 godziny i nic a czasami 20 minut i nic nie dziala czy to jest modul BT czy moze cos innego? pozdrawiam

darados
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darados » 26 paź 2014, 14:06

Koledzy, wlaśnie jestem po wyjęciu moduły BT spod podłogi. Udało mi się teżzmostkowaćświatłowód.

Brakuje mi w poprzednich informacjach typu "wziąłem gwóźdź i taśmę klejącą" konkretu dottyczącego małego drobiazgu.

Otóż NIE TRZEBA kupowaćpętli światłowodowej, bowiem wtyczka ze światłowodami DA SIĘŁATWO ROZEBRAĆ i mostek można zrobićza friko.

1. Wtyczka ze światłowodami składa sięz dwóch części: zewnętrznej i wewnętrznej. We wtyczce zewn są takie małe klipsy, które można ścisnąć i wyjąć z niej wtyczkęwewnętrzną

2. Wtyczka wewn ma w środku niebieski element, który należy wycisnąć małym śrobokrętem - nie zgubić

3. Wtedy jeszcze po bokach są malutkie "zatrzaski" które można malutkim śrobokrętem delikatnie odchylić i wyjąć końcówkęświatłowodu.

4. Zaznaczyćwarto jakąś taśmączy czymś, żeby wiedzieć która końcówka jest IN a która OUT. U mnie na IN jest fabryczna etykietka z jakimiśparametrami.

5. Uzyskane w ten sposób końcówki należy wetknąć końcami do siebie w 0,5 cm długości wężyk lub wyżej wspomnianąkońcówkę wkładu długopisu. Ja posłużyłem sięodcinkiem izolacji termokurczliwej. Chodzi o to, aby obie końcówki światłowodów połączyćze sobąprosto, w jednej osi.

6. Całośćwarto usztywnić, coby obie końcówki światłowodu były w jednej osi - tutaj możliwości jest wiele zależnie od wyobraźni i dostępnych zasobów. Można użyćnp. uprzednio wskazanego gwoździa i taśmy klejącej. Ja użyłem odcinka izolacji termokurczliwej o większej średnicy, którą wcześniej nasadziłem na jeden ze światłowodów.

7. Włączasz zapłon i cieszysz siędziałającym MMI. Jedyna widoczna różnica, to komunikat w opcji TEL, że "Telephone Not Installed". Wcześniej i tak nie działał, więc lacha.

Tak naprawionym tymczasowo autem jeździmy aż do momentu pozyskania nowego tydzież naprawionego modułu BT :)

iceman86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: iceman86 » 23 wrz 2016, 21:34

Panowie bardzo pomogliście bo u mnie od paru dni też mmi całe lagowało i zanikał dźwięk. Wytargałem moduł BT zgodnie z instrukcjami i zmostkowałem kabelki od światłowodów, właśnie takim sposobem jak kazaliście czyli 2 cm wkładu długopisu żelowego i wszystko wróciło do normy, dźwięk już nie pauzuje <radocha>

Tak to u mnie wyglądało, oczywiscie wszystko na koniec zaizolowałem taśmą i schowałem pod podłogę do skrzynki. Moduł leży w szafie może kiedyś naprawie. W MMI pokazuje tylko brak telefonu i tyle.

Obrazek

Dodam że i tak nie używałem nigdy telefonu w aucie a koszt nowego modułu w niemieckim ASO to około 500eu na Allegro w PL 700 zł wieć straszny wydatek na bzdurę jak dla mnie z której i tak nie korzystałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja