tapicerka tylnej kanapy
tapicerka tylnej kanapy
mam problem ze zdjec iem tapicerki tylnej kanapy. Tapicerka jest razem z roleta na szybe i nie mam pojecia jak sei za to zabrac a pojedynczo sie nie da tzn najpierw tapicerke a pozneij rolete poniewaz jest to ze soba zgrzane. Moze ktos wie jak to zdjac poniewaz musze sie dostac do spryskiwacza bo mi nie dziala
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Na początek musisz zdemontować roletę - jest przykręcona w obu końcach wkrętami, które są zabezpieczone zaślepkami (trzeba je podważyć). Jak już ją odkręcisz, to pod nią ujrzysz 4 wkręty, które musisz wykręcić. Następnie odkręcasz uchyt do zamykania klapy, oraz wkręt w zamknięciu na trójkąt ostrzegawczy. Teraz tapicerka będzie trzymała się tylko na zatrzaskach.
Montaż w kolejności odwrotnej
Montaż w kolejności odwrotnej

-
- Forum Audi A6 / A7
Nie wiem czy u Ciebie tak jest ale jestem przekonany że nie odkręca się rolety tylko zsuwa z szyn. Składasz tylne fotele i od strony pasażera prawy tył ciągniesz roletę w stronę drzwi tak jak byś chciał przez drzwi wyjąć roletę. Po jej zsunięciu wyjmujesz do góry. Pod spodem rolety będziesz miał szyny do których przymocowana była roleta. To w tych szynach masz wkręty mocujące które blokują tapicerkę.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Kolego czytając pierwszy post Kolegi wert, również byłem przekonany że chodzi o roletę bagażnika, jednakże po kilkukrotnym zapoznaniu z jego treścią (chęć dostępu do spryskiwacza), uważam że chodzi o rotele tylnej klapy (jeżeli nie proszę o wyprowadzenie z błędu)komandos17 pisze:Nie wiem czy u Ciebie tak jest ale jestem przekonany że nie odkręca się rolety tylko zsuwa z szyn. ....
Kolego wert, niestety nie mam rolety u siebie więc nie poratuję zdjęciami. Jedyne co udało mi się znaleźć to rysunek demontażu z ELSY. Zerknij na niego, może coś Ci podpowie:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Paliwo: Benzyna
Roletę w klapie wyjmujesz dwoma płaskimi śrubokrętami, wkładasz je pomiędzy plastik a metalową częścią rolety, jeden na górze i drugi na dole i wyciągasz sam "wkład". Uważaj żeby dużo nie porysować metalu.
Po wyjęciu trzyma się na dwóch tasiemkach tak jak na zdjęciu co wstawił kot919. Odkręcasz je i jeszcze 4 wkręty które są głębiej.
Później wkręt przy rączce i za trójkątem oraz odłączasz światełko.
Podważasz tapicerkę płaskim i wyskakuje z zatrzasków.
Po wyjęciu trzyma się na dwóch tasiemkach tak jak na zdjęciu co wstawił kot919. Odkręcasz je i jeszcze 4 wkręty które są głębiej.
Później wkręt przy rączce i za trójkątem oraz odłączasz światełko.
Podważasz tapicerkę płaskim i wyskakuje z zatrzasków.