Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

problem ze światłami pozycyjnymi

Elektryka
ODPOWIEDZ
szumi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

problem ze światłami pozycyjnymi

Post autor: szumi » 04 gru 2013, 00:30

Witam, mam problem ze światłami pozycyjnymi.
Chodzi mi o lewą stronę (patrząc siedząc po stronie kierowcy). Po załączeniu świateł nie świeci mi cała lewa strona przód i tył, prawa strona ok. ÂŚwiatła mijania lewe i drogowe lewe działają, ale te pozycyjne niestety. Wyświetla mi jakiś błąd na wyświetlaczu, ale nie mam jak podlączyć do kompa, żeby sprawdzić dokładnie o co chodzi. Bezpiecznik ze świateł pozycyjnych jest dobry, to w czym będzie tkwił problem? Ktoś już też miał taki problem?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: problem ze światłami pozycyjnymi

Post autor: kot919 » 04 gru 2013, 12:59

szumi pisze:Witam, mam problem ze światłami pozycyjnymi.
Chodzi mi o lewą stronę (patrząc siedząc po stronie kierowcy). Po załączeniu świateł nie świeci mi cała lewa strona przód i tył, prawa strona ok. ÂŚwiatła mijania lewe i drogowe lewe działają, ale te pozycyjne niestety. Wyświetla mi jakiś błąd na wyświetlaczu, ale nie mam jak podlączyć do kompa, żeby sprawdzić dokładnie o co chodzi. Bezpiecznik ze świateł pozycyjnych jest dobry, to w czym będzie tkwił problem? Ktoś już też miał taki problem?
Pozdrawiam
Sprawdź raz jeszcze bezpiecznik nr 23 (5A) [ogólnie są dwa 23 dla lewej strony i 22 dla prawej strony].
Następnie jeżeli będzie dobry, wyciągasz przełącznik świateł i zwierasz ze sobą styki 15/30 ze stykiem 13/58L - jeżeli światła się zapalą, to znak że masz uszkodzony przełącznik świateł.

szumi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szumi » 22 sty 2014, 20:27

Witam, po długiej nieobecności. W końcu znalazłem czas na sprawdzenie przełącznika świateł, zwarłem te styki jak napisał kot919, ale światła nie zaświeciły się. Wnioskuje, że przełącznik jest dobry. W takim razie gdzie jeszcze miałbym szukać?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 23 sty 2014, 06:58

szumi pisze: ale światła nie zaświeciły się
Ok.
Spróbuj zamienić żarówki lewe z prawymi - może się oby dwie po prostu przepaliły - wiem, że mało prawdopodobne, ale mniej z tym pracy, jak z szukaniem przerwy w obwodzie :-). Dodatkowo przed wymianą możesz spróbować włączyć lewy kierunkowskaz na wyłączonej stacyjne - powinny zaświecić Ci się lewe światła postojowe (dla prawego kierunku analogicznie powinna zaświecić się strona prawa)

Dysponujesz może jakimś multimetrem? Jeżeli tak to sprawdź napięcie na bezpieczniku nr 23 (5A) - powinno być 12V po włączeniu świateł postojowych (możesz go też wyciągnąć, i zmierzyć raz jeszcze). Jeżeli będzie brak napięcia, to albo masz jednak uszkodzony przełącznik świateł, albo wiązkę pomiędzy przełącznikiem a bezpiecznikiem. Jeżeli natomiast będzie napięcie, to przełącznik jest sprawny i możesz wykonać dalsze sprawdzenia. Możesz odłączyć kostkę od reflektora przedniego i sprawdzić czy jest napięcie na styku nr 7 (powinno być +12V - przewód szaro-czarny) - jeżeli będzie, to albo masz uszkodzoną wiązkę w reflektorze, jeżeli nie będzie to jest jeszcze jedno różowe 10pin złącze pod osłoną słupka w nogach kierowcy. Na konektorze nr 2 łączy się wiązka idąca od bezpiecznika 23 z wiązką idącą do żarówki światła pozycyjnego reflektora przedniego - sprawdź czy jest tam +12V po włączeniu świateł pozycyjnych.

Tylne światło możesz sprawdzić tak: Po pierwsze czy jest napięcie +12V na konektorze 5 tylnego świała (przewód szaro-czarny) - jeżeli tak, to musiało się coś obluzować w ścieżkach lampy (choć nie wiem co mogło by tam nie grać :/), jeżeli będzie brak tego napięcia, to następnie w nogach kierowcy jest taki podwójny przekaźnik który odpowiada za sprawdzenie poprawności pracy oświetlenia. (pozycja 9 i 10 na poniższym rysunku)

Obrazek

Po jego wyciągnięciu sprawdzasz czy jest napięcie na styku nr 18/58L - powinno być +12V po włączeniu świateł postojowych. Jeżeli będzie to zewrzyj ten styk ze stykiem nr 17/58BL1 - powinno zaświecić się światło postojowe lewe tylne, jeżeli masz włączone światła postojowe. Jeżeli się nie zaświeci, to tak samo jak w przypadku światła przedniego, lokalizujesz brązowe 10pin złącze i sprawdzasz czy jest +12V na konektorze nr 1 (przewód szaro-czarny).

Więcej pomysłów nie mam :)

szumi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szumi » 25 sty 2014, 16:35

Dzięki za podpowiedzi. Najpierw ogarnę co napisałeś, bo bardzo dużo tu fachowych instrukcji. Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy na ten temat. Spróbuje to w tym tygodniu ogarnąć, krok po kroku z Twojego opisu. Pozdrawiam

Mizukk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mizukk » 09 kwie 2017, 14:09

Czy ktoś wie jak to się skończyło? Mam ten sam problem tylkoz z prawa strona :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja