Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

problem z centralnym zamkiem i z przeciwmgłowym

Elektryka
ODPOWIEDZ
topgear
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

problem z centralnym zamkiem i z przeciwmgłowym

Post autor: topgear » 16 sty 2014, 21:56

witam,mam 2 problemy z moim audi a6 2001:
PIERWSZY problem polega na tym że ostatnio połamała mi się płetwa od centralnego zamka, naprawiłem to ale problem tkwi w tym że teraz kiedy zamykam zamochód centralnym zamkiem z pilota lub kluczykiem to wszystkie drzwi się zamykają tylko nie kierowcy, słychać i widać ze mechanizmy sie ruszają ale drzwi mozna otworzyć normalnie pociągając za zewnętrzną klamke... ktoś miał taki problem ?? :(

DRUGI problem jest w tym że nie działa mi tylni przeciwmgłowy oraz prawy przedni postojowy. Czysciłem tylnie gniazdo na żąrówke i wyciągałem włącznik swiateł, próbowałem naciskać te miedzane panele które tam się znajdują, wszystkie światła się włączają oprócz tylniego przeciwmgłowego oraz przedniego prawego postojowego.
Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Moje auto: S6 C5
Rocznik: 2002
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: problem z centralnym zamkiem i z przeciwmgłowym

Post autor: kot919 » 17 sty 2014, 07:27

topgear pisze:... połamała mi się płetwa od centralnego zamka ...
Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli pisząc płetwa <mysli> ... jeżeli mechanizmy chodzą (pewnie sprawdziłeś to na słuch), to możliwe ze któryś mikrostyków nie daje odpowiedniej informacji do centralnego zamka.
Jeżeli masz jakiś interfejs diagnostyczny, to zapoznaj się z tym tematem viewtopic.php?t=60780
topgear pisze:nie działa mi tylni przeciwmgłowy
Czy zapala Ci się symbol światłą przeciwmgielnego na przełączniku świateł? Jeżeli nie to pewnie masz uszkodzony przełącznik. Jeżeli się zapala, to czeka Cię sprawdzenie ciągłości obwodu - w takim przypadku zacząłbym od sprawdzenia stanu przewodów w harmonikach klapy bagażnika (mógł skruszeć i złamać się), dalej to już tylko rozbieranie plastików tapicerki i sprawdzanie złącz (jak sprawdzisz to co napisałem wyżej i dalej nie da to rezultatu, to napiszę Ci co i jak)
topgear pisze:nie działa mi ... prawy przedni postojowy ...
Jeżeli świeci Ci się tylny prawy postojowy, to wyłącznik w tym zakresie musi być sprawny - z wyłącznika idzie sygnał na bezpiecznik nr 22 (5A), a dopiero za nim rozgałęzia się na przód i tył. Na początek odłącz wtyczkę od przedniej lampy, i zobacz czy na konektorze nr 7 będzie +12V po włączeniu świateł postojowych (jeżeli będzie, to wina leży po stronie samego reflektora - wiązka która w nim jest może być uszkodzona), jeżeli nie będzie, to niestety musisz dobrać się do złącz umieszczonych pod osłoną słupka w nogach pasażera. Tam musisz sprawdzić multimetrem, czy na konektorze nr 2 w 10pin różowym złączu jest +12V gdy się włączy światła postojowe. Jeżeli będzie - to masz uszkodzony przewód pomiędzy słupkiem a światłem, jeżeli nie będzie, to masz uszkodzony przewód pomiędzy bezpiecznikiem a prawym słupkiem.

PS. Zakładam, że próbowałeś podmienić żarówki, ewentualnie sprawdziłeś multimetrem czy są dobre?! <okok>

topgear
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: topgear » 17 sty 2014, 08:20

,,płetwa'' to mam na mysli ten płaski element przy wkładce zamka Obrazek, mechanizmy nie sprawdzalem po sluchu. Widziałem ze pracują bo mialem rozebrany boczek :)
ÂŚwieci się kontrolka zapalonych przeciwmgłowych tylnych wiec dzisiaj sprawdzę co się dzieje pod tymi osłonkami w bagażniku, a co do przedniego postojowego to sprawdzałem żarówki i są obydwie sprawne, ale tylko na lewej stronie. Tylne postojowe obydwa działają

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Moje auto: S6 C5
Rocznik: 2002
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 17 sty 2014, 09:17

topgear pisze:,,płetwa'' to mam na mysli ten płaski element przy wkładce zamka
OK, teraz już rozumiem - nigdy nie potrzebowałem demontować wkładki, więc za bardzo nie wiedziałem o co Ci chodziło :-)
topgear pisze: mechanizmy nie sprawdzalem po sluchu. Widziałem ze pracują bo mialem rozebrany boczek :)
To że silniczki chodzą, nie znaczy że odpracowują zadaną odległość. Dobrze byłoby się jednak podłączyć interfejsem diagnostycznym i zerknąć na odczyty z zamka kierowcy. Ewentualnie rozebrać zamek zgodnie z postem umieszczonym wcześniej i poprawić lutowania.
topgear pisze:ÂŚwieci się kontrolka zapalonych przeciwmgłowych tylnych wiec dzisiaj sprawdzę co się dzieje pod tymi osłonkami w bagażniku, a co do przedniego postojowego to sprawdzałem żarówki i są obydwie sprawne, ale tylko na lewej stronie. Tylne postojowe obydwa działają
Czyli w pierwszym przypadku jest problem z okablowaniem - sprawdź tą harmonikę, ewentualnie możesz się dobrać do złącz pod osłoną słupka w nogach kierowcy - łączenie przewodu jest na konektorze nr 10 w 10pin niebieskim złączu (przewód szaro-biały). Może tam coś nie łączy. Możesz też sprawdzić czy nie są zaśniedziałe konektory tylnej lampki przeciwmgielnej.

Przednie postojowe sprawdź tak jak pisałem - odłącz kostkę od lampy i sprawdź napięcie.

topgear
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: topgear » 17 sty 2014, 22:39

z przednim postojowym juz sobie poradziłem, okazało sie ze przewód był przerwany :) jutro albo pojutrze podłączam samochód pod kompa i sprawdzam zamek, sprawdzałem przewony tylniego przeciwmgłowegi i wszystko wygląda ok. sprawdze jeszcze konektor nr 10, oby to bylo to. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl