Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Zmiana radia na oryginalne cd audi oraz dodatkowy wzmacniacz

Car Audio
ODPOWIEDZ
matdriver
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Zmiana radia na oryginalne cd audi oraz dodatkowy wzmacniacz

Post autor: matdriver » 13 sty 2014, 10:08

Witam, jak w temacie chciałbym zmienić kaseciaka na cd bądź usb oczywiście oryginalne audi, posiadam a6 c5 99r. Teraz pytanie w waszą stronę jakie radio polecacie oraz czy da radę pózniej wyjść z niego czinczami na kolejny wzmacniacz? Jest gdzieś rownież przyłącz w okolicach bagażnika żeby zasilić wzmacniacz około 500-1000 rms ? Pozdrawiam i czekam na wasze sugestie ;)

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Doc » 15 sty 2014, 23:04

matdriver, nie chcę Ci przeszkadzać, ale... pomyśl jednak z ORI radiem.
Albo emulator mp3 ze starym radiem, ale nowszym (CD) np concert II. ;)
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.

matdriver
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: matdriver » 16 sty 2014, 06:35

Dzięki za odpowiedź, też tak zrobię kupię więc Concert II tylko pytanie jak kupię przejściówke z iso na czincze to tylne głośniki przestaną grać ? Tzn z nich zabiorę sygnał ? Chciałbym zeby wszystkie głośniki grały plus zrobić wyjście na dodatkowy wzmacniacz jest jaki sposób ? Schemat miłe widziany ;) pozdrawiam

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 16 sty 2014, 14:53

matdriver, a Ty nie masz oryginalnego subwoofera? Pytam, bo czasami nie było z a6 c5.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.

matdriver
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: matdriver » 16 sty 2014, 19:37

Mam ori sub ale coś słabo pompuje, chociaż na próbę chciałbym wrzucić coś zewnętrznego ;) panowie zapytam tak "pomóżcie" ?;)

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 16 sty 2014, 22:17

matdriver, historia... ;)
Jeśli dodatkowy sub ma uzupełniać seryjny, to oczywiście można sobie odpuścić wszystkie wyżej wymienione czynności i zaczynać od elektryki, czyli od tego momentu:

ÂŚciągamy taśmę izolacyjną z wiązki suba. Potrzebne będą nastepujące rzeczy:
- stały plus - jest, czerwono-niebieski, PIN 1
- stała masa - jest, brązowy, PIN 4
- remote, czyli włączanie wzmacniacza po włączeniu radia - jest, biały, PIN 5
- sygnał lewego i prawego kanału - są, PIN 6 oraz 7
- masa wejściowa - jest, PIN 8
To wszystko co trzeba. Instalacja elektryczna jest wystarczająca na mały dodatkowy piecyk. Spokojnie uciągnie taki wzmacniacz, w razie czego można w skrzynce bezpieczników zmienić bezpiecznik na nieco większy. Obaw nie ma - przekrój przewodów wystarcza do przepływu prądu rzędu 30-40A więc spokojna głowa jeśli damy zamiast oryginalnego bezpiecznika 15A powiedzmy 20A. Doprowadzenie sygnału z pinów 6, 7 i 8 zrealizowałem przez kabelek chinch. Po prostu w krótkim, 50cm obciąłem z jednej strony wtyczki i dolutowałem do instalacji suba. Nie ma żadnych niepożądanych efektów.

Teraz rzezanie kabli... Ja zawsze oskubuję oryginalny przewód z izolacji na odcinku ok. 1c ale go nie przecinam. Po oskórowaniu cynuję i dolutowuję do niego dodatkowy przewód. Tak też zrobiłem i tu. Potem izolacja i to solidnie. Dla pewności dodatkowe dolutowane przewody złapałem niedaleko połączenia lutowanego trytytkami - zabezpieczenie przed przypadkowym wyrwaniem itp.

Obrazek

Włączamy sprzęcicho i testujemy. Ustawiamy gain żeby nie było przesteru albo zniekształceń i jazda... Obecnie mam to co najbardziej lubię: bas bardziej czuć niż słychać. I o to chodzi. Jeśli ktoś chciałby mocniejszy piecyk, to osobiście uważam, że można spokojnie pakować takiego, który ma na zabezpieczeniu 25-30A bezpiecznik. Fabryczna instalacja powinna dać radę.

Składamy całość do kupy. Jeśli piecyk gabarytowo nie jest za duży to spokojnie zmieści się obok fabrycznego suba i starczy wypuścić przewód do głośnika - właśnie tak zrobiłem ja.

Obrazek

matdriver
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: matdriver » 17 sty 2014, 07:39

Dzięki za szczegółową odpowiedź;) wzmacniacz ma zabezpieczenie 3x40A więc musze położyć nowy plus, którędy najlepiej go puścić ;)? Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja