Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

rozrząd a spalanie

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
tomek098
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

rozrząd a spalanie

Post autor: tomek098 » 11 sty 2014, 23:10

witam mam audi a6 c5 2.5 tdi 180km. jak je kupiłem spalało średnio 11 litrów teraz spala 16 litrów, wymieniłem filtry, przelewy, sprawdzone wtryski i nadal to samo, jak je kupiłem to z miesiaca na miesiac zaczął więcej spalać, i po jakimś czasie zacząło coś lekko zgrzytac lub piszczec jak pasek przy zmianie biegu i mechanik stwierdził że mam do wymiany rozrząd. czy wie ktoś czy rozrząd ma coś wspólnego z takim dużym spalanie? dzieki z góry

marcinacm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcinacm » 12 sty 2014, 11:52

Widzisz kolego ja mam podobny problem. Po wymianie rozrządu filtrów oleju Audi zaczęło nie tylko więcej palić ale i traci swoją moc. Tak jak by nie miała siły. Kolego wydaje mi się ze trzeba jechać do jakiegoś dobrego magika który na sprzęt i podpiąć furę pod kompa i posprawdzać parametry. Może coś być nie tak ustawione jak należy :)
Jak kierowca dba o samochód , tak samochód dba o kierowcę

Awatar użytkownika
mambaw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mambaw » 12 sty 2014, 11:56

marcinacm pisze:Widzisz kolego ja mam podobny problem. Po wymianie rozrządu filtrów oleju Audi zaczęło nie tylko więcej palić ale i traci swoją moc. Tak jak by nie miała siły. Kolego wydaje mi się ze trzeba jechać do jakiegoś dobrego magika który na sprzęt i podpiąć furę pod kompa i posprawdzać parametry. Może coś być nie tak ustawione jak należy :)
może rozrząd należy skontrolować/ustawić za pomocą blokad a jeśli to nie pomoże to wówczas zagłębiać się dalej

Awatar użytkownika
Bacc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bacc » 12 sty 2014, 13:09

mambaw, ma racje jezeli po wymianie rozrzadu sa problemy to pierwsze co jedziecie do innego mechanika ktory posiada blokady by go sprawdzic, czy jest prawidlowo ustawiony <okok> Po za tym przy wymianie paska zawsze troche sie rozreguluje kat wtrysku co tez jest wazne :)

tomek098, z twojego opisu wniskuje za masz skrzynie automatyczna tiptronic, wiec piski, zgrzyty raczej beda z niej pochodzic przy zmianie biegow. A nie z [paska rozrzadu jeszcze takiego czegos nie slyszalem i nie widzialem zeby podczas zmiany biegow zgrzytal czy piszczal pasek, to jest nie mozliwe juz dawno by sie rozlecial. Jedynie co mi przychodzi do glowy to piski moga pochodzic z rozlatujacego sie napinacza (rolki i jej amortyzatorka) paska wielorowkowego napedzajacego alternator itp...
Takze spalanie bedzie w duzej mierze zalezec od sprawnosci skrzyni biegow wiec na twoim miejscu w niej bym chyba szukal problemu, poszukaj dobrego warsztatu z twojej okolicy zajmujacy sie naprawa skrzyni biegow automatycznych zrobia jazde probna i cos podpowiedza <okok> A nam co najwyzej mozesz podrzucic kpl logow i moze cos w silniku sie znajdzie :>

marcinacm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcinacm » 12 sty 2014, 18:12

może rozrząd należy skontrolować/ustawić za pomocą blokad a jeśli to nie pomoże to wówczas zagłębiać się dalej[/quote]
Kolego rozrząd jest na 100% dobrze ustwawiony

kryhawrc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krystian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: kryhawrc » 12 sty 2014, 19:21

marcinacm pisze: Kolego rozrząd jest na 100% dobrze ustwawiony
A kąt wtrysku??

marcinacm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcinacm » 13 sty 2014, 09:43

No własnie tego nie jestem w stanie sprawdzic jak jest ustawiony

Awatar użytkownika
Bacc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bacc » 13 sty 2014, 18:43

Sprawdza sie go na kanale 004BS. Wrzuc logi to bedziemy wiedziec <okok>

marcinacm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcinacm » 14 sty 2014, 09:54

Widzisz kolego nie wiem jak to zrobić to raz , a dwa nie mam u kogo tego zrobić ... :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja