[A6 C6 3.0 TDI] Jaki olej do silnika 3.0 TDI Quattro?
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Jaki olej audi 3.0 tdi Quattro
Witam mam zamiar wymieniac olej i mama zalany 0w40 ful syntetyk castrol czy to dobry olej do tego silnika?
- radzik81
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radek
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: Jaki olej audi 3.0 tdi Quattro
Olej musi spelniac normy sprawdz twoja ksiake .Ja leje Castrol Edge 5w30 i wiekszosc kolegow takze leje 5w30 pelny syntetyk.darek12345 pisze:Witam mam zamiar wymieniac olej i mama zalany 0w40 ful syntetyk castrol czy to dobry olej do tego silnika?
Teraz tylko musisz sobie marke wybrac Mobil,Castrol Shell,Motul

Panowie, widzę, że wielu z Was myśli co ile wymieniać olej... Od zawsze w swoich autach wymieniałem co 15kkm i nigdy problemów nie miałem, znajomi potrafili nie wymieniać
i też jeździli ale do rzeczy...
Będąc ostatnio na serwisie Audi, czując przed sobą kompetentnego człowieka zapytałem o ilość kkm między wymianami ( i tak wiem swoje ale warto wysłuchać opinii innych) i co stwierdził pracownik serwisu:
-= 30kkm to wymogi środowiskowe i flotowe - ot tak, mniejsze koszta dla flot i do tego mniej zużytego oleju w glebę...
-= stwierdził, że jeśli się chce długo cieszyć bezawaryjną pracą silnika i jego podzespołów (turbina etc) korzystających z oleju silnikowego to należy wymiany przeprowadzać co max! 15kkm
-= dodał też, że oczywiście, wymieniając co 30kkm auto powinno sprawować się poprawnie ale... zużycie będzie znacząco większe co w połączeniu ze stylem jazdy (obciążenie jednostki napędowej) może wywołać awarię albo i nie...
Wniosek jest taki, że lepiej wymieniać częściej ... w sumie zęby można też myć 2 razy w tygodniu, jednemu się zepsują innemu nie
Z uwagi na małe koszta wymiany oliwy... 15kkm to taki optymalny czas a jeśli ktoś uważa inaczej to niech pomyśli jakie warunki panują w silniku w czasie jego pracy...
Pozdrawiam

Będąc ostatnio na serwisie Audi, czując przed sobą kompetentnego człowieka zapytałem o ilość kkm między wymianami ( i tak wiem swoje ale warto wysłuchać opinii innych) i co stwierdził pracownik serwisu:
-= 30kkm to wymogi środowiskowe i flotowe - ot tak, mniejsze koszta dla flot i do tego mniej zużytego oleju w glebę...
-= stwierdził, że jeśli się chce długo cieszyć bezawaryjną pracą silnika i jego podzespołów (turbina etc) korzystających z oleju silnikowego to należy wymiany przeprowadzać co max! 15kkm
-= dodał też, że oczywiście, wymieniając co 30kkm auto powinno sprawować się poprawnie ale... zużycie będzie znacząco większe co w połączeniu ze stylem jazdy (obciążenie jednostki napędowej) może wywołać awarię albo i nie...
Wniosek jest taki, że lepiej wymieniać częściej ... w sumie zęby można też myć 2 razy w tygodniu, jednemu się zepsują innemu nie

Z uwagi na małe koszta wymiany oliwy... 15kkm to taki optymalny czas a jeśli ktoś uważa inaczej to niech pomyśli jakie warunki panują w silniku w czasie jego pracy...
Pozdrawiam
co do częstotliwości wymiany zgadzam się z przedmówcami. Co 15 tys. bez względu jaki to olej.
Ale chciałem się poradzić do tej pory lany był castrol, a teraz może by coś zmienić...
Co polecacie:
MOTUL 8100 X-CLEAN+ 504 507 5W30
czy
MOTUL SPECIFIC 504 507 5W30
który z nich jest bardziej odpowiedni, który wcześniej powstał? bo obydwa jednocześnie miały by się nadawać myśle że nie?
Pozdrawiam
Ale chciałem się poradzić do tej pory lany był castrol, a teraz może by coś zmienić...
Co polecacie:
MOTUL 8100 X-CLEAN+ 504 507 5W30
czy
MOTUL SPECIFIC 504 507 5W30
który z nich jest bardziej odpowiedni, który wcześniej powstał? bo obydwa jednocześnie miały by się nadawać myśle że nie?
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Jaki Valvoline lejesz? Bo też przymierzam się do wymiany.Poprzedni właściciel wymienial olej w trybie LL.quattromtm pisze:ja zalalem valvoline i jestem bardzo zadowolony, wczesniej lalem castrol, ale przy valvoline malo kiedy lancuch sie odezwie
Do moich poprzednich benzynowych Audi lałem zawsze Valvoline i silniki znacznie lepiej pracowały niż na innych olejach.
- zamiarek86
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bartek
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
Witam, po 19 tysiącach km od ostatniego serwisu będę lada dzień wymieniał filtry i olej. Jeździłem na Castrol Edge 5W30 lecz z uwagi na powiedzmy, że średnie opinie noszę się z zamiarem zmiany oleju na MOTUL SPECIFIC 5w30 VW 504./507.00.
Filtry Knechta już kupiłem lecz zastanawiam się teraz nad jakimś płukaniem. Możecie coś polecić i czy konieczne jest to przy zmianie oleju na inny?
Przy okazji jeszcze, to przy każdym serwisie zmieniacie wszystkie CZTERY filtry?
Filtry Knechta już kupiłem lecz zastanawiam się teraz nad jakimś płukaniem. Możecie coś polecić i czy konieczne jest to przy zmianie oleju na inny?
Przy okazji jeszcze, to przy każdym serwisie zmieniacie wszystkie CZTERY filtry?