Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Odpowiednie Kroki...

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Deniro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

[ TIP+Q] Odpowiednie Kroki...

Post autor: Deniro » 14 gru 2013, 12:46

Witam krótko i na temtat. Moj kochany Tiptronic zaczyna coraz bardziej szarpac przy zmianie biegow lub przy puszczeniu i po chwili dodania gazu spowrotem . Dodam ze problem nie wystepuje gdy autko i olej jest zimne wtedy zmienia biegi plynnie. Chcialbym wymienic olej i chipowac autko ale nie wiem jakie beda najodpowiedniejsze kroki w tej sprawie.

1.Wymienic olej ( zakladajac ze szarpniecia ustapia) nastepnie zchipowac i regularnie dbac o skrzynie wymieniajac olej co 40-50tys. ( poprzedni wlasciciel zarzekal sie nawet po 3 miesiacach od sprzedarzy ze wymienal olej)

2.Nie ruszac nic , zchipowac i czekac az skrzynia padnie i zrobic generalny remont.

3.Nie chipowac , wymienic olej a szarpniecia dalej pozostaja - co wtedy?

Mowimy oczywiscie o skrzyni 6HP19 Tiptronic

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 19 gru 2013, 21:23

Deniro, co 50tys to przesada. Co 80 wystarczy. Co do poprzedniego właściciela, jakby zmieniał olej w tip na czas to byś nie miał z nim problemów. Ja przy swoim przebiegu 306tys wymieniłem pierwszy raz olej i już trochę ponad 1000km zrobione i zero problemów a nawet lepiej. Skrzynia zmienia biegi o wiele płynniej, bez męczenia i szarpania. Dodam, że chipa miałem dużo dużo wcześniej.

moje zdanie odnośnie Twojego pytania - wybieram opcje nr : 1 (tylko, że olej wymieniać co 80-90tys. O ile szybciej konwerter nie padnie)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja