Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

2.5TDi BCZ - coś złego się zaczyna dziać?

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sirAW
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

2.5TDi BCZ - coś złego się zaczyna dziać?

Post autor: sirAW » 13 gru 2013, 12:39

Witam serdecznie forumowiczów. <okok>
Jestem nowicjuszem w użytkowaniu Audi (choć kilkanaście aut już miałem na swoim koncie) i nie chodzi też o użytkowanie ASB (automatycznej skrzyni biegów) bo ostatnie 3 moje auta to były automaty. Ale już tłumaczę o co mi "biega" <luzik>
Nie wiem czy Audi "tak ma" czy coś dzieje się z ASB: gdy wrzucam "D" lub "R" i puszczę hamulec to auto potrzebuje kilku sekund zastanowienia zanim ruszy z miejsca, dodatkowo odnoszę wrażenie, że gdy dodam gazu to auto tak, jakby z wielkim trudem (jak lokomotywa parowa) ruszało do przodu lub do tyłu. :shock:
Obroty idą w górę ale Audi startuje bardzo powolutku. Gdy już ruszę z miejsca to jedzie jak należy.
Te objawy są i na zimnym silniku i na rozgrzanym. Po podpięciu do kompa skrzynia i silnik nie "wywala" żadnych błędów <radocha> z czego oczywiście jestem zadowolony ale martwi mnie ten "zamulony" start lub cofanie, baaaa: nawet jest to trochę wkurzajace bo w poprzednich autach (BMW E39, 2.5tds, FORD Windstar 3.7 benz, Mercedes E 2.0d ) tego nie było. Po wrzuceniu biegu i puszczeniu hamulca auta ODRAZU rozpoczynały jazdę (bez dodawania gazu).
Bardzo proszę o jakieś wskazówki, porady. No chyba, że po prostu mam dać sobie z tym spokój bo AUDI A6 C5, 2004, 2.5 TDI (BCZ) tak ma <lol>
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2014, 11:29 przez sirAW, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
metyoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Metyoo
Rocznik: 1993
Moje auto: S4 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 130KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: metyoo » 13 gru 2013, 13:52

Zacznij od wymiany oleju w skrzyni. Jeśli nie pomoże, skrzynia na stół. Obstawiam konwerter.

Krzysztof1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Krzysztof1972 » 13 gru 2013, 17:52

A ta Twoja skrzynia to tip czy multi?

Awatar użytkownika
Jaceny
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Jaceny » 13 gru 2013, 18:24

Sprawdz poziom oleju w skrzyni i jego jakość , wymień olej i filtr w skrzyni.
AUDI - Przewaga dzięki technice

Awatar użytkownika
sirAW
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sirAW » 06 sty 2014, 22:45

<luzik> Witajcie.
Niestety nic się nie zmieniło od czasu rozpoczęcia mojego tematu. Baaaaaa - doszły kolejne symptomy, które wskazywać by mogły na to, że pada mi ASB :[
Olej w skrzyni i filtr były wymienione i poziom oleju jest OK.
Nowe "wybryki" ASB to dość mocne i wkurzające szarpanie autem (coś jakbyście gwałtownie zahamowali i zaczął działać ABS) przy obrotach 1800 - 2200 np. po zatrzymaniu się na światłach, ruszeniu z drogi podporządkowanej itp. <uoee>
Zauważyłem, że najczęściej pojawia się to gdy troszeczkę gwałtowniej spowalniam lub zatrzymuję auto :[ nie mam pojęcia co się może dziać...
Audi było podłączane do kilku kompów i na żadnym nie wyświetliło błędów skrzyni lub silnika.
Co byście szanowni forumowicze doradzili ???
Rozbierać skrzynię? :shock:
Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym 2014 Roku!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja