[A6 C5 2.4 V6]Instalacja gazowa ELPIGAZ
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5 2.4 V6]Instalacja gazowa ELPIGAZ
Witam , własnie kupiłem Audi A6 C5 2.4 V6 , 98r, z instalacja gazowa - komputer i wtryskiwacze STELLA -czy ktos z was posiada taka instalacje bo jestem ciekaw jak ona sie sprawuje.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2009, 17:42 przez jaro2124, łącznie zmieniany 1 raz.
napisz co tam masz zamontowane :
- elektonika wiem juz , masz taką niezabardzo
- wtryski
- reduktor
- jaka miedz , chodzi mi o średnicę rurki miedzianej dochodzącej od zbiornika z gazem do reduktora ( 6mm czy 8 mm )
- foto za nawiertami kolektora i podciśnienia
Wtedy Ci podpowiem co i jak , ok ?
- elektonika wiem juz , masz taką niezabardzo
- wtryski
- reduktor
- jaka miedz , chodzi mi o średnicę rurki miedzianej dochodzącej od zbiornika z gazem do reduktora ( 6mm czy 8 mm )
- foto za nawiertami kolektora i podciśnienia
Wtedy Ci podpowiem co i jak , ok ?
Usunięto - Pkt. 29. Regulaminu Forum
-
- Forum Audi A6 / A7
Auto kupiłem juz z gazem tak ze sam nie miałem mozliwosci wyboru instalacji , z danych podstawowych to: reduktor - VEGA-i,
-przewód gazowy - Dxx ELPIGAZ,
-wielozawór ELPIGAZ ATO2A 225/30 - TOR,
-wtryskiwacze STELLA 3 - sekcyjny typu IGI,
- komputer sterujący 6-8 cyl. ELISA/STELLA
Instalacja ma jeszcze rok gwarancji
[ Dodano: 2009-01-19, 22:39 ]
jak dowiem sie cos blizej odnosnie tej instalacji to dam Ci znac
[ Dodano: 2009-01-20, 07:42 ]
Wczoraj miałem wymieniany olej w silniku , zaraz gdy wyjechałem od mechanika po przeła czeniu auta na gaz zaczeło nim szarpac i dusic, wczesniej wszystko dobrze chodziło, czy jest mozliwe to ze przez zresetowanie komp. auta po wymianie oleju zresetował sie tez komp. gazu???
-przewód gazowy - Dxx ELPIGAZ,
-wielozawór ELPIGAZ ATO2A 225/30 - TOR,
-wtryskiwacze STELLA 3 - sekcyjny typu IGI,
- komputer sterujący 6-8 cyl. ELISA/STELLA
Instalacja ma jeszcze rok gwarancji
[ Dodano: 2009-01-19, 22:39 ]
jak dowiem sie cos blizej odnosnie tej instalacji to dam Ci znac
[ Dodano: 2009-01-20, 07:42 ]
Wczoraj miałem wymieniany olej w silniku , zaraz gdy wyjechałem od mechanika po przeła czeniu auta na gaz zaczeło nim szarpac i dusic, wczesniej wszystko dobrze chodziło, czy jest mozliwe to ze przez zresetowanie komp. auta po wymianie oleju zresetował sie tez komp. gazu???
Podzespóły jakie masz zamontowane pod maską nie wróża szczęscia , wiec musisz przekalkulowac - zSosawić i być nieszczęsliwym posiadaczem gazu w Audi, lub zmianIć elektornikę i reduktori wtryski , a wtedy zapominasz że w aucie jest instalacja LPG !
Wybór należy oczywiście do Ciebie - ja tym nie będę jeżdzil ...
Co do resetu kompa , zbytnio nie wiem o co cCi chodzi , lecz napisze tak :
Jeżeli nie odłączaliście aukumulatora to nic się nie kopasowało , nawet jak to zrobicie to mnoznik i tak pozostanie , a tylko resetowi zostaną poddane mapy PB i LPG .
Wybór należy oczywiście do Ciebie - ja tym nie będę jeżdzil ...
Co do resetu kompa , zbytnio nie wiem o co cCi chodzi , lecz napisze tak :
Jeżeli nie odłączaliście aukumulatora to nic się nie kopasowało , nawet jak to zrobicie to mnoznik i tak pozostanie , a tylko resetowi zostaną poddane mapy PB i LPG .
Wiec tak , elektronika STAG jak najbardziej , jest to chyba najbardziej sensowny wybór jesli chodzi o aspekt jakość = cenajaro2124 pisze:Jakiej firmy radziłbys zamontowac osprzęt? Co myslisz o Stag 300?
Reduktor do Twego auta musi być bardzo stabilny , jak i pod względem cisnienia , jak i temperatury
Wtryskiwacze Magic JET , to nie moga byc elektrozaworki typu Valtec/ Rail - one nie dadzą rady .
Następnie odpowiedznie średnica miedzi i odpowiednia osoba montująca to i umiejąca zestroić .
To na tyle :mrgreen:
I to wg. Ciebie juz jest ok ? tak?Karkowa pisze:Aż taki zły ten elpigaz? Ja mam pół roku tą instalacja już 15k km i chodzi bez zarzutu nie świeci się żaden check wszystko ok nie szarpie obroty nie falują.
Hmm to gratuluję .
Jak będziesz u swoich gazowników to popros aby Cie podłączyli pod sondę szerokopasmową AFR , a wtedy zobaczysz żę już tak nie jest różowo !