Mam problem z czujnikiem stopu. W ciągu trzech lat był wymieniany już kilkukrotnie. Zresztą chyba niepotrzebnie. Pojawiają się objawy: mruganie lub ciągłe świecenie świateł stopu, mruganie czujnika świec żarowych, załącza się kontrolka kontroli trakcji, nie działa tempomat, podczas jazdy samochód sam wyłącza gaz(!) - trzeba pobutować, aby znowu zaczął ciągnąć, czasami nie da się wyciągnąć kluczyka ze stacyjki. Problem diagnozowałem już kilkukrotnie, zawsze wychodziło to samo - błąd czujnika stopu. Po wymianie problem ustępował na jakiś czas. Trochę czasu musiało upłynąć, zanim zorientowałem się, że problem zaczyna się, gdy jadę w deszczu lub padającym śniegu. Opady muszą być konkretne - mżawka to za mało. Gdy jadę po mokrej nawierzchni - problem nie pojawia się. Według mojego rozumowania - gdy na przedniej szybie mam spływającą wodę - zaczyna się jazda ze światłami stopu. Problem nie pojawia się po myciu samochodu, tu wpływ wody jest za krótki. jeśli wjadę w krótki deszcz -też nie mam problemów, natomiast, gdy w deszczu spędzę dłuższy czas (jeszcze nie określiłem jaki) - zaczynają się kłopoty z migającym stopem. Domyślam się, że gdzieś coś cieknie i powoduje zwarcie(?).
Oczywiście po odstawieniu samochodu pod wiatę, lub pod chmurkę - ale w suchych warunkach - problem samoczynnie ustępuje. W zasadzie zapominam o nim - nierzadko na kilka miesięcy, aż do kolejnej podróży w deszczu...
Pytanie brzmi - czy ktoś spotkał się już z tego typu problemem skojarzonym z deszczem?
Czy ktoś rozwiązał już taki problem?
[A6 C6] Czujnik stopu(?) wariuje podczas deszczu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Rocznik: 2000
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 155KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
zdemontuj osłonę podszybia i zerknij do skrzynek czy tam ci się nie dostaje woda lub nie masz zaśniedziałego gniazda do sterownika silnika oraz od strony kierowcy złączek wiązki silnika z wiązką kabiny.
oprócz tego co nie mam to mam wszystko i
tu już nie ma nic do roboty
----------------------------------------------
CCCO 2015
kolejne nieuki nauczam jazdy po naszemu
tu już nie ma nic do roboty

----------------------------------------------
CCCO 2015
kolejne nieuki nauczam jazdy po naszemu