Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP] Tiptronic lekko szarpie przy redukcji z 3 na 2 bieg

Układ napędowy i skrzynie biegów
krysti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krysti » 04 gru 2013, 15:40

lskx pisze:Witam, Panowie pojawił się u mnie podobny problem do sytuacji opisanej w temacie. Skrzynia [tiptronic] chodziła pięknie i ładnie, w wakacje zrobiłem dynamiczne 20 tys. km. i coś się zmieniło ;).

W trasie jest wszystko dobrze, dobrze zmienia biegi zarówno w górę jak i w dół. W mieście jest również dobrze, nie przeciąga przy zianie biegów, nie szarpie.

Problem pojawia się przy gwałtowniejszym hamowaniu z wyższej prędkości. Dla zobrazowania: jadę 110 km/h, wciskam hamulec, auto zwalnia. Przy 50km/h zmienia na 4, potem 3, 2, 1. Problem polega na tym, że kiedy zatrzymuje samochód (zwalniając szybko z dużej prędkości) poprzez gwałtowne wciśnięcie hamulca, auto się zatrzymuje - okej, ale puszczam hamulec i auto nie rusza. Dopiero po sekundzie, czasem dwóch czuje jak wrzuca pierwszy bieg i jedziemy dalej.
Objaw nie występuje kiedy zwalniam powoli, wtedy redukuje poprawnie.

Byłem u jedynego (chyba?) mechanika w Lublinie i niestety zrezygnowałem z jego usług. Uznał, że coś jest nie tak, ale to nie ma sensu się rozdrabniać, on ma taki ruch, że robi tylko generalne remonty i to kosztuje 7000,00PLN. :]

Generalnie samochód jeÂździ tak od jakiegoś czasu, z przypadłością radze sobie w ten sposób, że jeżdze powoli ;) lub redukuje biegi manualnie i wtedy problem nie występuje. Remont skrzyni za 7k wydaje mi się absurdem, zważywszy na fakt, że kolega wyżej pisał, iż koszt wymiany sprzęgła to niewiele ponad 2000.

Będę wdzięczny za namiary do mechaników w Lublinie lub okolicach, no i wszystkie inne diagnozy :)
Może być coś nie tak z mechatroniką ( sterowaniem )
A6 2,0 ABK 115 95rok AVANT Było A6 2,8 ALG 193 98rok SEDAN Było
A6 2,5tdi BAU 179 04rok AVANT Quattro Było
VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Jest i 4motion :)
A6 3.0tdi CDYA 240 2008 AVANT Jest i Quattro :)

lskx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lskx » 05 gru 2013, 09:50

Panowie jakieś inne sugestie? Może ktoś polecić warsztat na terenie Lublina? Poza Panem Płocheciem, który, jak mówiłem, z miejsca chce robić remont generalny za 7k ;).

Mustasj
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mustasj » 05 gru 2013, 21:41

a podpinałeś auto pod VAG'a?

lskx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lskx » 05 gru 2013, 23:20

Nie podpinalem jeszcze, Pan z ASB mimo 1,5godzinnej rozmowy na rozne tematy mnie troche wystraszyl swoim rozmachem głównie ;). Do standardowego mechanika nie mialem jeszcze czasu podjechac.

Sprawdzenie VAGiem na wlasna reke (tj. w jakims warsztacie, ktory niekoniecznie specjalizuje sie ASB) bedzie dobrą opcją?

Dziś jeździłem testowo 40km po mieście i uwaga...
Problem występuje jak występował (hamuje do spodu, auto jest w bezwładzie, po sekundzie wbija się jedynka).

Problem USTAÂŁ po tym jak stałem w korku i standardowo, jak to zaleca wielu specjalistów trzymałem wciśnięty hamulec i "D" na skrzyni. Zauwazylem, ze im dluzej stalem w korku, tym auto gorzej ruszalo po puszczeniu hamulca (tj. musiałem lekko dodawac gazu). Zmieniłem taktyke i stojąc w korku dłuższy czas wrzucałem N, przy ruszaniu na D. Okazało sie, że po tym zabiegu, nawet po gwałtownym hamowaniu problem przestał występować.

Jestem otwarty na sugestie, bo w LU każdy serwis boi się ASB jak ognia, a specjalista chce mi robić remont generalny bez podlaczenia nawet do rzeczonego już VAGa.

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 06 gru 2013, 09:08

Podjedź gdzieś i niech odczytają błędy i sprawdzą poziom oleju w ASB.
Potem będziemy wróżyć dalej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja