Może być coś nie tak z mechatroniką ( sterowaniem )lskx pisze:Witam, Panowie pojawił się u mnie podobny problem do sytuacji opisanej w temacie. Skrzynia [tiptronic] chodziła pięknie i ładnie, w wakacje zrobiłem dynamiczne 20 tys. km. i coś się zmieniło.
W trasie jest wszystko dobrze, dobrze zmienia biegi zarówno w górę jak i w dół. W mieście jest również dobrze, nie przeciąga przy zianie biegów, nie szarpie.
Problem pojawia się przy gwałtowniejszym hamowaniu z wyższej prędkości. Dla zobrazowania: jadę 110 km/h, wciskam hamulec, auto zwalnia. Przy 50km/h zmienia na 4, potem 3, 2, 1. Problem polega na tym, że kiedy zatrzymuje samochód (zwalniając szybko z dużej prędkości) poprzez gwałtowne wciśnięcie hamulca, auto się zatrzymuje - okej, ale puszczam hamulec i auto nie rusza. Dopiero po sekundzie, czasem dwóch czuje jak wrzuca pierwszy bieg i jedziemy dalej.
Objaw nie występuje kiedy zwalniam powoli, wtedy redukuje poprawnie.
Byłem u jedynego (chyba?) mechanika w Lublinie i niestety zrezygnowałem z jego usług. Uznał, że coś jest nie tak, ale to nie ma sensu się rozdrabniać, on ma taki ruch, że robi tylko generalne remonty i to kosztuje 7000,00PLN.![]()
Generalnie samochód jeÂździ tak od jakiegoś czasu, z przypadłością radze sobie w ten sposób, że jeżdze powolilub redukuje biegi manualnie i wtedy problem nie występuje. Remont skrzyni za 7k wydaje mi się absurdem, zważywszy na fakt, że kolega wyżej pisał, iż koszt wymiany sprzęgła to niewiele ponad 2000.
Będę wdzięczny za namiary do mechaników w Lublinie lub okolicach, no i wszystkie inne diagnozy
[ TIP] Tiptronic lekko szarpie przy redukcji z 3 na 2 bieg
A6 2,0 ABK 115 95rok AVANT Było A6 2,8 ALG 193 98rok SEDAN Było
A6 2,5tdi BAU 179 04rok AVANT Quattro Było
VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Jest i 4motion
A6 3.0tdi CDYA 240 2008 AVANT Jest i Quattro
A6 2,5tdi BAU 179 04rok AVANT Quattro Było
VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Jest i 4motion

A6 3.0tdi CDYA 240 2008 AVANT Jest i Quattro

Nie podpinalem jeszcze, Pan z ASB mimo 1,5godzinnej rozmowy na rozne tematy mnie troche wystraszyl swoim rozmachem głównie
. Do standardowego mechanika nie mialem jeszcze czasu podjechac.
Sprawdzenie VAGiem na wlasna reke (tj. w jakims warsztacie, ktory niekoniecznie specjalizuje sie ASB) bedzie dobrą opcją?
Dziś jeździłem testowo 40km po mieście i uwaga...
Problem występuje jak występował (hamuje do spodu, auto jest w bezwładzie, po sekundzie wbija się jedynka).
Problem USTAÂŁ po tym jak stałem w korku i standardowo, jak to zaleca wielu specjalistów trzymałem wciśnięty hamulec i "D" na skrzyni. Zauwazylem, ze im dluzej stalem w korku, tym auto gorzej ruszalo po puszczeniu hamulca (tj. musiałem lekko dodawac gazu). Zmieniłem taktyke i stojąc w korku dłuższy czas wrzucałem N, przy ruszaniu na D. Okazało sie, że po tym zabiegu, nawet po gwałtownym hamowaniu problem przestał występować.
Jestem otwarty na sugestie, bo w LU każdy serwis boi się ASB jak ognia, a specjalista chce mi robić remont generalny bez podlaczenia nawet do rzeczonego już VAGa.

Sprawdzenie VAGiem na wlasna reke (tj. w jakims warsztacie, ktory niekoniecznie specjalizuje sie ASB) bedzie dobrą opcją?
Dziś jeździłem testowo 40km po mieście i uwaga...
Problem występuje jak występował (hamuje do spodu, auto jest w bezwładzie, po sekundzie wbija się jedynka).
Problem USTAÂŁ po tym jak stałem w korku i standardowo, jak to zaleca wielu specjalistów trzymałem wciśnięty hamulec i "D" na skrzyni. Zauwazylem, ze im dluzej stalem w korku, tym auto gorzej ruszalo po puszczeniu hamulca (tj. musiałem lekko dodawac gazu). Zmieniłem taktyke i stojąc w korku dłuższy czas wrzucałem N, przy ruszaniu na D. Okazało sie, że po tym zabiegu, nawet po gwałtownym hamowaniu problem przestał występować.
Jestem otwarty na sugestie, bo w LU każdy serwis boi się ASB jak ognia, a specjalista chce mi robić remont generalny bez podlaczenia nawet do rzeczonego już VAGa.