Witam
Tak jak w temacie chciałbym się spytać znawców czy są i jeśli tak to jakie rodzaje 3.2 fsi. Z tego co mi mówiono to dokonywano w nich zmian w przeciągu paru lat i usunięto jakieś bolączki które męczyły te silniki i pod koniec produkcji były dużo mniej awaryjne jak na początku.
Prosze o info jak to właściwie jest z tymi silnikami bo z tego co wiem to np po 2008r w 3.0 tdi usunięto parę wad.
Dzięki z góry za odp.
Jakie są typy 3.2 fsi???
taurus, proponuję Ci przejrzeć trochę ten dział... jest w nim o problemach z 3.2, które u niektórych się zdarzały...
Krótko:
- rozrząd;
- nagar na zaworach;
- kolektor.
Nie jestem w stanie Ci powiedzieć, co w którym silniku poprawiono, ale napinacze zaczęli już poprawiać od 2007 roku jak pamiętam... 'przedliftowe' silniki mają oznaczenie 3 literowe (np. AUK), 'poliftowe' - cztero (np. CALA)...
Krótko:
- rozrząd;
- nagar na zaworach;
- kolektor.
Nie jestem w stanie Ci powiedzieć, co w którym silniku poprawiono, ale napinacze zaczęli już poprawiać od 2007 roku jak pamiętam... 'przedliftowe' silniki mają oznaczenie 3 literowe (np. AUK), 'poliftowe' - cztero (np. CALA)...
Dzięki bardzo szanownemu adminowi. Przejrzałem forum wzdłuż i w szerz i poczytałem już wcześniej o problemach z tymi silnikami przed zakupem auta. Wszyscy mają takie auta z początku produkcji a mój jest z końca 2008r i tak jak pisałem ma już poprawki tylko nie wiem co dokładnie . Stąd moje pytanie.
Jakby ktoś wiedział coś więcej to proszę o odp.
Przy okazji gdzie znajdę oznaczenie kodowe silnika? VIN?