Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C5] Prawe lusterko

Nadwozie
icedfan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 ALG 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: icedfan » 17 kwie 2013, 09:31

to jest dziwne bo te prawe, na prawdę tam mało co widać :/

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: kot919 » 17 kwie 2013, 11:55

icedfan pisze:to jest dziwne bo te prawe, na prawdę tam mało co widać :/
Kolego, lusterko Lewe i Prawe różni się kątem w jakim są ustawione (ich rama) w SPAM do drzwi. I tak dla wersji Europejskiej kąt lewego lusterka jest większy od lusterka prawego, widać to również po złożeniu lusterka (tak jakby lewe lusterko bardziej odstawało od drzwi). Dzięki takiemu rozwiązaniu spokojnie ustawisz wkłady w ten sposób aby był dobry widok na to co dzieje się za samochodem (oczywiście w samochodzie z kierownicą po lewej stronie :-) ) <okok>

Jeżeli nie jesteś tego w stanie ustawić - to być może masz lusterka od wersji GBP. W takim wypadku kąt lusterka prawego będzie większy od lewego - co uniemożliwi prawidłowe ustawienie wkładów lusterek w samochodzie z kierownicą po lewej stronie (Temat wielokrotnie omawiany przy okazji wymiany lusterek prawych)

Przy zakupie lusterek przedliftowych nie da się pomylić (duże lusterko zawsze od strony kierowcy), jednakżę po lifcie gdzie obudowy są jednakowe można śmiało spotkać kombinacje:
- lewe lusterko 'anglik', prawe lusterko 'europa' (kąty w SPAM do drzwi takie same dla obu lusterek)
- lewe lusterko 'europa', prawe lusterko 'anglik' (kąty w SPAM do drzwi takie same dla obu lusterek)
- lewe lusterko 'europa', prawe lusterko 'europa' (kąt lewego lusterka w SPAM do drzwi, większy jak prawego lusterka)
- lewe lusterko 'anglik', prawe lusterko 'anglik' (kąt lewego lusterka w SPAM do drzwi mniejszy jak prawego lusterka)

Nie podam Ci jakie te 'kąty' mają wartości, bo ich po prostu nie znam <okok>

Anielski

Post autor: Anielski » 25 lis 2013, 12:01

Czy to lusterko będzie miało inny profil niż moje lewe.Bryka z 99 r.
http://allegro.pl/lusterko-prawe-audi-a ... 24060.html

Obrazek

I jeszcze jedno pyt: Czy ma ktoś taki wkład(z pewnością ten martwy punk) poprawia widoczność,ale jak to ma się w " praniu"
Wiadomo,że wkład do małego lusterka :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Anielski, łącznie zmieniany 1 raz.

nokti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: nokti » 25 lis 2013, 21:24

Anielski,w 99 roku były 2 rodzaje wkładów lusterek(chodzi o kształt),a z prawym dużym lusterkiem uważaj bo 99% to angole i kąt trójkąta mocowania inny,wtedy trójkąt musisz przełożyć od swojego starego(troche rzezby).

Anielski

Post autor: Anielski » 25 lis 2013, 21:33

nokti, Wiem,że dużo jest anglików i później trzeba kombinować,aczkolwiek w ogłoszeniu jest,że to ogi z Niemiec i nie żaden angol. Link nad foto w poście wyżej. Czyli z 99r były różne fasony( kształt) lusterek?Ech...same problemy...dwóch nie będę kupował,bo szkoda mi kasy.No a co do tego samego wkładu? Jest sens założyć z martwym punktem? Poprawi to widoczność? Ma ktoś takie cudo u siebie?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 25 lis 2013, 21:50

Paweł ... Ja swego czasu kupiłem prawe lusterko składane od anglika za 50 zł ... Przełożyłem trójkąt mocujący lusterko do drzwi ( z wersji europejskiej - mały wkład do wersji angielskiej - duży wkład) i wszystko chodzi po dziś dzień ... Pracy z przekładka nie ma. Dużo jednak przyda się 'praska' ... Jak policzysz różnice w c śnie to sam zobaczysz że warto się trochę pobawić :)

nokti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: nokti » 25 lis 2013, 22:50

Anielski, poproś sprzedawce niech ci wyśle dokładniejsze zdjęcie wkładu lusterka i sobie porównasz kształt,jeśli narożniki szkła bardziej zaokrąglony to przedlift jeśli bardziej kanciate to półlift (rocznik 99).Z fotki wnioskuje że że to wersja euro(trójkąt ma ostrzejszy kąt).Co do dzielonego wkładu nie mam pojęcia <mysli>, nie testowałem.

Anielski

Post autor: Anielski » 26 lis 2013, 06:31

kot919, Widziałem,że niektóre od angoli są tanie,ale ja chyba nie mam nerwów na przekładki <nerwus> To z linku poniżej nie jest takie drogie.Nie potrzebuję składania elektrycznego,ważne żeby grzało i elektr regulowało <okok> i tak jeszcze dojdzie malowanie pod kolor :p

Przeniosłem link nad foto - kilka postów wyżej (tomekkk1) <okok>

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 26 lis 2013, 09:48

Anielski pisze:kot919, Widziałem,że niektóre od angoli są tanie,ale ja chyba nie mam nerwów na przekładki <nerwus> To z linku poniżej nie jest takie drogie.Nie potrzebuję składania elektrycznego,ważne żeby grzało i elektr regulowało <okok> i tak jeszcze dojdzie malowanie pod kolor :p
To że zostało 'wyprodukowane w Niemczech' nie oznacza, że na rynek Europejski <okok> ... moim zdaniem poproś sprzedającego o zdjęcie lepszej rozdzielczości trójkąta mocującego lusterko do drzwi. W miejscu zaznaczonym na poniższych zdjęciach będziesz miał oznaczenie, RLR lub LLR (to pierwsze to na 100% anglik, bo miałem takie u siebie - sprawdziłem na biurku, drugie natomiast to Europejczyk)
Obrazek

PS. Tak dla potomnych lewe strona LLL - dla wersji EU i RLL dla wersji GB
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kot919, łącznie zmieniany 2 razy.

Anielski

Post autor: Anielski » 29 lis 2013, 17:41

Podaje do informacji : Nabyłem...wyczekałem i się trafiły <rotfl> Mój kolor to LZ9U ,a kupiłem LZ9W minimalna różnica w kolorze...chyba nawet nie będę malował-zobaczę....
Dwie sztuki z r.2002 lewe i prawe za dwie stówki ( Europa) sam pomagałem zdemontować ,podgrzewane,elektr regul i składane... <szok> za takie pieniądze,że morda mnie się cieszy do teraz <lol>

Awatar użytkownika
Kocureq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kocureq » 15 cze 2014, 17:59

Zauważyłem, że w mojej poliftowej C5 prawe lusterko nie zjeżdża w dół po włączeniu wstecznego.

Nie mam pamięci foteli - czy to może być przyczyna? :)

Jeśli tak - czy da sięto jakoś łatwo dołożyć?

I z innej beczki - czy można jakoś ustawić, aby lusterka sięsame składały po wyłączeniu zapłonu?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 15 cze 2014, 20:25

Kocureq pisze: Zauważyłem, że w mojej poliftowej C5 prawe lusterko nie zjeżdża w dół po włączeniu wstecznego.

Nie mam pamięci foteli - czy to może być przyczyna? :)

Jeśli tak - czy da sięto jakoś łatwo dołożyć?
Tak pamięć foteli jest wymagana do tego aby ta opcja działała ... aby to dołożyć, potrzebujesz zakupić moduł lusterek z pamięcią (4A0907445A) oraz wkłady (silniczki) lusterek z pamięcią (różnią się od wersji standard ilością przewodów - powinny mieć wyjście na 8 przewodów, podczas gdy standard mają 3), oczywiście reszta to pociągnięcie elektryki :-). Możesz kupić też całe lusterka z pamięcią ustawień - charakteryzują się tym że mają 2 wtyczki <okok>
Kocureq pisze:I z innej beczki - czy można jakoś ustawić, aby lusterka sięsame składały po wyłączeniu zapłonu?
Jeżeli masz oryginalnie składane lusterka to możesz zerknąć na ten temat:
viewtopic.php?t=45165&highlight=sk%B3adanie+lusterek
Jeżeli nie masz składanych, a chciałbyś je założyć (np masz dostęp do składanych lusterek i chciałbyś zainstalować w samochodzie to daj znać na PW)

Awatar użytkownika
Kocureq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kocureq » 16 cze 2014, 17:43

Mam lusterka składane, w dodatku lewe fotochromatyczne. Ale zjeżdża w dół tylko prawe - więc potrzebujęmoduł + silniczek lusterka pasażera i zacznie zjeżdżać?

Drogie to ustrojstwo? PRzydaje mi się codziennie w garażu przy parkowaniu wokół słupa, a teraz codziennie opuszczam i podnoszę, co jest męczące.

Mam seryjne składane lusterka, zerknę zatem co tam namodzili :)

Dzięki :!:

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 16 cze 2014, 21:43

Kocureq pisze:Ale zjeżdża w dół tylko prawe - więc potrzebujęmoduł + silniczek lusterka pasażera i zacznie zjeżdżać?

Drogie to ustrojstwo? PRzydaje mi się codziennie w garażu przy parkowaniu wokół słupa, a teraz codziennie opuszczam i podnoszę, co jest męczące.
Tak w oryginale zjeżdża tylko prawe lusterko ... moduł, w zależności od szczęścia 20-50zł, wkład lusterka nie mam pojęcia - pewnie będzie kupić taniej z anglika i przełożyć sam środek (więcej jak 50zł by nie dał oczywiście za sztukę a potrzebujesz 2 lewe i prawe), ach zapomniałem dodać, że wymienić też trzeba przełącznik w kabinie - jak kupiłem na Ebayu z chin za 50zł z przesyłką.
Na koniec okablowanie - i tu zależy albo robisz ORI - kupujesz gotową wiązkę, albo podłączasz sam (koszt różnie - maks 100zł)

Awatar użytkownika
Kocureq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kocureq » 18 cze 2014, 21:56

Chwila, nie ogarniam czegoś :)

Po co mam wymieniać wkład lewego lusterka i przełącznik w kabinie? Ja chcę, żeby prawe zjeżdżało w dół :) A przełącznik mam ze składaniem lusterek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl