Witam
W dniu dzisiejszym pojechałem do wulkanizacji aby przymierzyć alufelgę czy będzie pasowała do Audi A6C5 1.9 TDI 2002 r.
Po pozytywnej przymiarce oraz założeniu koła prawego z powrotem na swoje miejsce zaczęły się problemu.
Podczas skręcania w prawo dało się słyszeć stukanie/tarcie. Na początku cicho ale po upewnieniu się czy nie mam omamów słuchowych i jeÂździe slalomem zaczęło stukać/trzeć zarówno przy skręcaniu w prawo i w lewo ( dodam że dÂźwięk dochodził właśnie z prawej strony w okolicy koła ).
Po powrocie do wulkanizacji i przedstawieniu problemu po ich ingerencji w koło ( wcześniej nie było żadnych stuków ani innych niepokojących dÂźwięków ) stwierdzili że przyczyną jest ułamany plastik ( mechanik wyciągnął mi zza koła ułamany plastik z gąbką ).
Wrzuciłem go do bagażnika i pojechałem. W czasie powrotu do domu nic mi już nie stukało.
Po sprawdzeniu przeze mnie p/n - 4B0863188 - okazało się że jest to "Osłona półosi prawa"
Czy ktoś z Was miał z czymś takim do czynienia? Do czego jest potrzebna ta część? Czy będę w stanie jeÂździć bez tej części przez jakiś czas bez obaw że coś zatrę, albo że brak tej części spowoduje gorsze usterki.
Na aukcji znalazłem tylko 3 oferty i to do modelu z 2.5 tdi a nie do 1.9.
Jutro muszę jechać w krótką trasę (ok 200 km) i nie wiem czy brak tej osłony nie przyczyni się do gorszych problemów.
Jestem jeszcze laikiem i proszę o wyrozumiałość w wyjaśnieniu mi mojego problemu.
Pozdrawiam