Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Naprawa skrzyni - rozterki

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
raffcio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[ TIP+Q] Naprawa skrzyni - rozterki

Post autor: raffcio » 18 lis 2013, 22:15

Witajcie,
Zaczynam mieć problemy ze swoją ASB, główne problemy to przeciąganie podczas zmiany z 2 na 3, szarpanie podczas redukcji z 4 na 3. Olej nie był wymieniany. Nie chce w tym wątku rad typu wymień olej itd. Chce podzielić się wątpliwościami nad znalezieniem warsztatu który sumiennie i gruntownie zdiagnozuje i naprawi skrzynie. Jak się okazuje nie jest to takie proste. Odległość od warsztatu nie stanowi problemu. Wiem że muszę się liczyć z kosztami i akceptuje taki stan rzeczy. ASO jak wiemy nie reperuje skrzyń albo to zleca albo wymienia na nowe. Od kilku tygodni mocno eksploruje internet w poszukiwaniu warsztatu, przekopałem fora innych marek, skrzyń automatycznych i opinii o warsztatach. Warszatów które chętnie by się nauczyły na mojej skrzyni jest zadziwiająco sporo ale nie odważę się na tak kosztowny eksperyment. Po jakimś czasie wytypowałem kilka warsztatów, które zasługują na uwagę:
- Długołęka,
- TeoMotors,
- Sserwis,
- Samko,
- Midparts.
Warszaty te mają piękne strony www, każdy chwali się swoimi naprawami, magazynem, niektóre doświadczeniem w motosporcie. Dosłownie, z powyższych warszatów nie ma takiego który nie miałby negatywnych opinii i żenujących wpadek i błędów, od tych najdrobniejszych jak założenie starej uszczelki miski po błędne założenie konwetera, skończywszy na niepoważnym traktowaniu klienta po dokonaniu usługi, miganiu się z realizacją reklamacji, zalewaniu różnymi olejami skrzyń i odpowiadanie na pytanie "dlaczego nie olej ZF" - "bo tak, ja się znam na asb". Historii które kończą się kupnem używanej skrzyni po kontakcie z tymi warsztatami też jest sporo. Pomyślałem sobie poszukam przedstawicielstwa ZF na Polskę, jest ale zajmują przekładniami autobusów, maszyn budowlanych i innych grubszych sprzętów. No i nadal jestem na początku swojej drogi a przecież chcę aby ktoś zdiagnozował moją skrzynię, nie wciskał mi że tak ma być, nic nie widać i trzeba jeździć aż się wysypie. Chcę nareperować skrzynie od początku aż do końca, tj. diagnoza, jeśli do tego potrzeba wyjęcie skrzyni to niech tak będzie, wymiana wszystkich elementów które tego wymagają lub w niedługim czasie tego będą wymagały, ponowny montaż zalanie oryginalnym olejem, adaptacja a jeśli potrzeba do update sterowania skrzyni. Nie piszę się na zabiegi typu na adaptacje/ update niech pan jedzie do ASO, bo wiadomo jak w ASO podchodzą do problemów ze skrzynią i klientów którzy zostali do nich przysłani z innych warsztatów na dokończenie usługi.
Na chwilę obecną nadal poszukuje warsztatu, poszukuje informacji w necie o warsztatch. Prośba do Was o opisywanie Waszych doświadczeń podczas napraw ASB.

Pzdr.
RT
Audi A6 Avant S-line

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 18 lis 2013, 22:20

raffcio, nie będę się w tym wątku rozpisywał o swoim serwisie ASB, bo jest o tym w odpowiednim temacie... powiem tylko tyle... bez wahania wybrałbym ponownie Sopa Serwis (SSerwis) <okok>

Jeśli nie miałeś okazji, polecam te tematy do przeczytania:

a6-c6-tiptronik-wymiana-oleju-vt18346,90.htm
-tip-q-tip-wymiana-oleju-soft-adaptacja ... htm#491391

P.S. Nie jest to oczywiście żadna sugestia w stylu 'zmień olej'...

raffcio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: raffcio » 18 lis 2013, 22:24

Wiem, czytałem Twój wątek ale Sserwis nie jest bez wad, jak zresztą każdy serwis bo na kilka napraw dobrych przypada kilka złych i chodzi mi o to jak rozwiązują te nieudane naprawy. Aha i jeszcze jedno sserwis chyba nie ma updatu sterowania asb, piszę chyba bo nie jestem do końca tego pewien.
Audi A6 Avant S-line

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 18 lis 2013, 22:34

raffcio pisze:Aha i jeszcze jedno sserwis chyba nie ma updatu sterowania asb, piszę chyba bo nie jestem do końca tego pewien.
Oczywiście, że ma... pisałem o tym :)

raffcio pisze:o to jak rozwiązują te nieudane naprawy.
Z tego co ja wiem, to mają ubezpieczenie i w razie 'W', potrafią z niego skorzystać...

raffcio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: raffcio » 05 gru 2013, 21:37

No dobra czas na aktualizację wątku.
Po długim czasie zastanawiania się gdzie oddać auto na diagnostykę asb zdecydowałem się na sserwis. Napisałem do nich emaila, po czym odbyła się rozmowa telefoniczna i umówiliśmy się diagnostykę i naprawę. Dziś rano stawiłem się się w sserwis. Obyło się bez wyciągania skrzyni. Czynności jakie wykonano próba glikolowa, płukanie skrzyni, wymiana oleju i filtra, aktualizacja oprogramowania asb i silnika, oraz adaptacja skrzyni. Efekt ślizganie minęło, przeciąganie przy przerzucaniu biegów w góre zmniejszyło sie do prawie nieodczuwalnego minimum, skrzynia aktywniej operuje biegami, jej praca nie cechuje się już nerwowością. Za ok miesiąc do półtora mam się jeszcze raz pojawić na kolejną adaptację. Słowem potwierdzam wysoki profesjonalizm sserwis.
Audi A6 Avant S-line

3.0 BMK 224KM

Post autor: 3.0 BMK 224KM » 06 gru 2013, 08:00

Ile za to zapłaciłeś ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja