Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Allroad C5] "Tryb podnośnika" w terenie

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kri$
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Allroad C5] "Tryb podnośnika" w terenie

Post autor: Kri$ » 22 lis 2010, 00:34

Witam.
Wiem, że podczas wymiany koła i zawsze przy podnoszeniu auta należy włączyć tryb podnośnika i stosuję się do tego...
Co jednak w takim przypadku, gdy w trakcie jazdy w terenie będę miał 3 koła na ziemi, a jedno w powietrzu?

Na przykład jak na tym filmiku od 25 sekundy...

[youtube][/youtube]

albo jak u surowego w temacie

Obrazek

Czy oznacza to, że Allroad jest autem wybrakowanym i tak naprawdę nie nadaje się w teren?
Przyznam, że naczytałem się o trybie podnośnika i problemach jakie mają ludzie jak podczas napraw w warsztatach nie zostanie użyty ten tryb i teraz obawiam się czy tym autem na pewno mogę sobie pojeździć offroadowo czy tylko do pierwszego razu jak się koło uniesie i bye bye pare stówek/tysięcy zł :) Czy może na włączonym silniku auto automatycznie wykryje, że jedno koło jest w górze i dopasuje ciśnienie w miechu? :)
Czy może jak widzę ostrzejszy przejazd, to włączyć tryb podnośnika w razie W jakby jedno koło miało się podnieść :D ??

Pozdrawiam

surowy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 170KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: surowy » 22 lis 2010, 11:46

Kri$, podczas jazdy czas reakcji systemu na zmianę wysokości wynosi 50 sekund, podczas postoju chyba 5. :)
Nie jestem tego na 100% pewien, ale gdzieś słyszałem/czytałem taką informację, że jak jest 1 koło w górze, to nic się nie dzieje - system jest przygotowany do takiej jazdy. Ale jak napisałem - ta informacja nie jest potwierdzona.
W każdym bądź razie ja do tego zdjęcia nie włączałem trybu podnośnika i wszystko było w porządku.

mariusz888
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jerzy
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mariusz888 » 22 lis 2010, 18:12

witam
nic sie nie stanie na 100000% <ok>
moga byc 2 kola w powietrzu po przekatnej,automatycznie 2 inne kola sa duzo glebiej w podwoziu co zostaje przyjete przez sterownik jako nierowny teren <ok>
a co jak nam auto sie zakopie w glebokim sniegu i kola obwisna :lol: tez nic sie nie stanie,poto jest tam sterownik zeby nad tym wszystkim panowal w kazdej sytuacji <ok>
a podniesienie auta bez trybu podnosnika nie ma prawa uszkodzic zadnego elementu pneumatyki(zapisze blad i to wszystko)
<ok>

[ Dodano: 2010-11-22, 18:17 ]
reakcja zawieszenia jest natychmiastowa ,np. przy ostrym hamowaniu pompuje przod ze zbiornika w ktorym jest zawsze 16barow.co jest widoczne podczas logowania pow.predkosci 50km.h. <ok>
allroad 3.0 ASB
allroad 2.5tdi AKE
a6 2.8Q ACK sedan
a3 8L ALH

Irecky
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Irecky » 15 lis 2013, 22:17

Kri$ to Twoje autko było na tym zdjęciu ?

[ Dodano: 2013-11-15, 22:49 ]
Przepraszam,nie doczytałem postów ;)Surowy,Audi wróciła na forum <luzik> <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja