Tarcza sprzęgła bez tłumika drgań
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jakyb
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Tarcza sprzęgła bez tłumika drgań
Witam. Przymierzam się do wymiany sprzęgła. Po zainteresowaniu się sprawą dowiedziałem się że do mojego modelu wkładali dwa rodzaje sprzęgła . Droższe i tańsze. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się że do mnie idzie droższe. Po zakupie spostrzegłem że tarcza sprzęgła nie ma tłumika drgań ( tych sprężyn). Prosiłbym fachowców o powiedzenie czym dokładnie różni się takie z tłumikiem od tego bez? Czy można wkładać do mojego modelu te tańsze? Z tego co powiedział sprzedawca to droższe jest dlatego że mocniejszy docisk jest. Ile w tym prawdy ?
-
- Forum Audi A6 / A7
Zgadza się, w Twoim konkretnie modelu wystepuje inny rodzaj docisku.
Czy mocniejszy, tego nie wiadomo, natomiast, może różnić się np. mocowaniem do koła zamachowego.
W każdym razie, nie ma co kombinować - jest po prostu inny i nie założyć na miejsce droższego tańsze sprzęgło.
Dziwię się, czemu właściciele aut budzą się w takich chwilach jak ta...
Naprawdę nie wiesz, że w Twoim modelu były montowane koła dwumasowe?
To naprawdę podstawowe informacje techniczne o własnym aucie...
Tarcza sprzęgła nie posiada sprężyn, gdyż jak kolega wspomniał, występuje w tym modelu koło dwumasowe, w 99% przypadków, jeżeli występuje w samochodzie koło dwumasowe, tarcza nie posiada tłumika drgań, gdyż rolę tłumienia drgań, wibracji i hałasów przejmuje koło zamachowe dwumasowe.
Nie wiadomo, czy nie czeka Cię także wymiana tego podzespołu
Czy mocniejszy, tego nie wiadomo, natomiast, może różnić się np. mocowaniem do koła zamachowego.
W każdym razie, nie ma co kombinować - jest po prostu inny i nie założyć na miejsce droższego tańsze sprzęgło.
Dziwię się, czemu właściciele aut budzą się w takich chwilach jak ta...
Naprawdę nie wiesz, że w Twoim modelu były montowane koła dwumasowe?
To naprawdę podstawowe informacje techniczne o własnym aucie...
Tarcza sprzęgła nie posiada sprężyn, gdyż jak kolega wspomniał, występuje w tym modelu koło dwumasowe, w 99% przypadków, jeżeli występuje w samochodzie koło dwumasowe, tarcza nie posiada tłumika drgań, gdyż rolę tłumienia drgań, wibracji i hałasów przejmuje koło zamachowe dwumasowe.
Nie wiadomo, czy nie czeka Cię także wymiana tego podzespołu

-
- Forum Audi A6 / A7