[a6 c5 2.5 tdi] wymiana termostatu
- tolondo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
[a6 c5 2.5 tdi] wymiana termostatu
a wiec tak po zdjeciu calego przodu i odchyleniu chlodnic,caly pas przedni zdejmujemy razem ze swiatlami bedzie szybciej.zdejmujemy plastikowa oslone po lewej stronie stojac przodem do samochodu i bedzie to wygladalo tak.ta gomowa rura wchodzaca w korpus silnika po lewej stronie to wejscie do termostatu,wchodzi ona w aluminiowa czesc obudowynalezy odkrecic sruby mocujace te obudowe pod nia jest termostat,po odkreceniu nalezy pasek od rozrzadu z pozycji poziomej przekrecic do pionowej i delikatnie wyciagac do dolu ta obodowe.po wyjeciu obudoy mamy latwy dostep do termostatu wyjmujemy go wkladamy nowy wraz z uszczelka nowa oczywiscie i ta sama droga wkladamy obudowe na termostat.na zdjeciach nie zrobilem zadnych strzalek i takich tam poniewarz nie mam programu i nie bardzo wiem jak to dziala.staralem sie opisac jak najprosciej,jak ktos bedzie mial jakies dodatkowe pytania to piszcie odpowiem.mam nadzieje, ze komus pomoge
[ Dodano: 2009-01-06, 15:15 ]
za chwile dodam zdjecia jak uporam sie z ich zmiejszeniem,cizko mi to idzie
[ Dodano: 2009-01-06, 15:15 ]
za chwile dodam zdjecia jak uporam sie z ich zmiejszeniem,cizko mi to idzie
Ostatnio zmieniony 06 sty 2009, 21:10 przez tolondo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Ja mam do wymiany i jak bylem w ASO w Lesznie po klocki to zapytalem o cene za wymiane..powiedzeli mi 200 zl robocizna i 50 zl termostat.(chyba dosc przystepnie jak na ASO)
Widzialem opisy na Forum o cenie za robocizne 400-500zl :shock: a mozna to samemu zrobic z tego co czytam. :lol:
Widzialem opisy na Forum o cenie za robocizne 400-500zl :shock: a mozna to samemu zrobic z tego co czytam. :lol:
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2009, 19:12 przez Voytec, łącznie zmieniany 1 raz.
witam panowie
wczoraj wymieniłem termostat w swojej niuni 2,5TDI 150 kucy
udało mi sie to zrobić bez ściągnia przedniego pasa bo śruby na podłużnicach były tak zardzewiałe że nie szło ich odkręcić (w warsztacie pewnie by odkręcili ale tu były spartańskie warunki w garażu)
co prawda troche sie nałęczyłem i trzeba mieć małe zwinne ręce
bo ja miałem dużo problemów potem z wkręceniem śrób od termostatu 
ale da sie to zrobić bez wielkiego rozbieania auta
ja wyciągnełem całe pudło filtru powietrza i miałem troche więcej miejsca 
jednym słowem jak ktoś cokolwiek potrafi i chce to zrobi
koszt termostat 50 zł + płyn 20 zł (trochu sie porozlewało)
czas pracy 8 godz (17.00 - 1.00 aż panowie władza przyjechali sprawdzić co sie dzieje tak puźno w garażach :P)
powodzenia chopy
wczoraj wymieniłem termostat w swojej niuni 2,5TDI 150 kucy
udało mi sie to zrobić bez ściągnia przedniego pasa bo śruby na podłużnicach były tak zardzewiałe że nie szło ich odkręcić (w warsztacie pewnie by odkręcili ale tu były spartańskie warunki w garażu)
co prawda troche sie nałęczyłem i trzeba mieć małe zwinne ręce

ale da sie to zrobić bez wielkiego rozbieania auta

jednym słowem jak ktoś cokolwiek potrafi i chce to zrobi

koszt termostat 50 zł + płyn 20 zł (trochu sie porozlewało)
czas pracy 8 godz (17.00 - 1.00 aż panowie władza przyjechali sprawdzić co sie dzieje tak puźno w garażach :P)
powodzenia chopy