Jakie polecacie do skrzyni i do silnika ? Jakiej firmy ?
Nie wiem czym byłą moja S-ka zalana więc nie wiem czy lać syntetyk czy pół syntetyk?
Jaka jest różnica w ochronie silnika między nimi ?
Z góry dziękuję
Polecane Oleje do S6 C5
Polecane Oleje do S6 C5
Było: Audi 100 C2 I - 79' (1,6), Audi 100 Quattro Avant Wagon C3 -85' (2,2), Audi A6 C5 I- 97' 2,8)
S6 C5 - 2001' (4,2), Jest A4 B7 01'
Starzeję się ?
S6 C5 - 2001' (4,2), Jest A4 B7 01'
Starzeję się ?
jest bardzo dużo opinii dotyczących olejów i większość znajdziesz na forum. Proponuję zalać syntetyk po wcześniejszej płukance silnika. Wlej tani syntetyk, wypłucz silnik i następnie zalej dobry: w/g mnie może być Castrol, bo używam go wiele lat i mnie nie zawiódł. Do skrzyni automatycznej poszukaj w/g specyfikacjo. Ja zalałem SWAG czyli innymi słowy mówiąc FEBI bo Swag to firma pakująca Febiego. Z opinii wynika, że to dobre oleje. Chciałem zalać Revanol - niemiecki olej do przekładni automatycznych ale jest zbyt mało opinii o tym produkcie na rynku. Pozostaje jeszcze oryginalny olej ale to nie jest tania zabawa 

- Zagór
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Ja płukankę robiłem co zmianę, aż jak to się mówi domyłem do czysta
, przy ostatniej zmianie kolor oleju po 15k km, nie bardzo się różnił od nowego zalanego z bańki, co ważniejsze, po płukaniu kolor oleju był taki sam jak przed - krótko mówiąc silnik wolny od nagarów, złogów, itd. itp...
Pierwsze mycie, to wesoło nie było - olej miał kolor smoły
- efekt Castrol'u z ASO 
Tu jest fotka i rozpiska do plam
- viewtopic.php?t=42774&start=45

Pierwsze mycie, to wesoło nie było - olej miał kolor smoły

Tu jest fotka i rozpiska do plam