Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] opis kostki mini ISO + buczenie w głośnikach

Car Audio
ODPOWIEDZ
maciek.bielsko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maciej
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[A6 C5] opis kostki mini ISO + buczenie w głośnikach

Post autor: maciek.bielsko » 03 lis 2013, 13:34

Witam wszystkim.
Mam problem z podłączeniem "czincz" do mojego radia, zakupiłem przejściówkę ISO, ale kolory tych czinczy nie mówią za wiele o poprawnym podłączeniu, mało tego próbowałem różnych kombinacji i za każdym razem w głośnikach jest okropne buczenie.. ;/ Pokusiłem się na ściągnięcie izolacji, która jest oryginalnie na tym kablu i czy stykanie się wszystkich tych przewodów nie przeszkadza w "czystym" przesyłaniu dźwięku?? Jest ktoś w stanie opisać poprawne podłączenie czinczy do tych kolorów, oraz przyczynę buczenia?
Pozdrawiam

LINK: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e48 ... 1ce86.html

LINK: (miejsce gdzie była oryginalna termokurczliwa folia) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/be8 ... 764f6.html

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 03 lis 2013, 14:50

maciek.bielsko pisze:Mam problem z podłączeniem "czincz" do mojego radia, zakupiłem przejściówkę ISO, ale kolory tych czinczy nie mówią za wiele o poprawnym podłączeniu, mało tego próbowałem różnych kombinacji i za każdym razem w głośnikach jest okropne buczenie.
Swego czasu instalowałem taką przejściówkę koledze do radia Chorus, i wszystko działało bez zarzutu. Nic nie buczało.

Mam 2 pytania, czy buczenie jest w ori głośnikach radia jak tylko podłączysz przejściówkę? Czy buczenie pojawia się w ori głośnikach dopiero jak do przejściówki podłączysz obciążenie? Czy buczenie pojawia się w elemencie który podpinasz pod przejściówkę? A tak w ogóle co podłączasz pod przejściówkę?

maciek.bielsko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maciek.bielsko » 03 lis 2013, 17:41

Głośniki są wymienione przez wcześniejszego właściciela. Początkowe radio to Concert 1 i tam działało wszystko dobrze, póÂźniej przerobiłem na 2din Navi + i też wszystko było ok. Problem wystąpił dopiero gdy dołożyłem wzmacniacz i dokupiłem tą kostkę ISO, aby podłączyć prawidłowo czincz.

[ Dodano: 2013-11-03, 18:10 ]
Buczenie pojawiło się dopiero gdy zainstalowałem przejściówkę, a zaczyna buczeć w momencie wpięcia "czinczy" i włączenia radia. Póki czincze są nie wpięte nie ma głosu, ani nie buczy, ponieważ głośniki przód i tył mam podpięte do dołożonego wzmacniacza o którym napisałem na początku.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 03 lis 2013, 18:32

maciek.bielsko pisze:Buczenie pojawiło się dopiero gdy zainstalowałem przejściówkę, a zaczyna buczeć w momencie wpięcia "czinczy" i włączenia radia. Póki czincze są nie wpięte nie ma głosu, ani nie buczy, ponieważ głośniki przód i tył mam podpięte do dołożonego wzmacniacza o którym napisałem na początku.
A próbowałeś zasilić wzmacniacz z innego źródła - może to on 'nanosi' to buczenie - spróbuj na szybko podłączyć np mp3 jako źródło dźwięku. Próbowałeś może zastosować inne kable pomiędzy przejściówką a wzmacniaczem - może na nich coś się nanosi?

maciek.bielsko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maciek.bielsko » 03 lis 2013, 19:00

wzmacniacz jest zasilany prosto z akumulatora, więc napięcie jest na pewno OK
kable pomiędzy przejściówka to czincze, które są podłączone do przejściówki i wzmacniacza. Jesteś wstanie opisać poprawne podłączenie tych czinczy do tej przejściówki które umieściłem w 1 linku??

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 03 lis 2013, 22:23

maciek.bielsko pisze:wzmacniacz jest zasilany prosto z akumulatora, więc napięcie jest na pewno OK
Nie chodziło mi o zasilanie :-), tylko o źródło sygnału 'audio' dla wzmacniacza. Tzn aby nie dawało go radio tylko jakiś element spoza samochodu np mp3 lub telefon
maciek.bielsko pisze:Jesteś wstanie opisać poprawne podłączenie tych czinczy do tej przejściówki które umieściłem w 1 linku??
Niestety ciężko dojrzeć połączenia na zdjęciu które załączyłeś, jednakże tu masz rozpiskę jak to powinno wyglądać:
Obrazek
1-wyjście liniowe Lewy tył
2-wyjście liniowe Prawy tył
3-wyjście liniowe GND (powinno być wspólne dla wszystkich przewodów głośnikowych
4-wyjście liniowe Lewy przód
5-wyjście liniowe Prawy przód
6-sterowanie wzmacniaczem (pojawia się +12V po włączeniu radia)

Czyli u Ciebie (bo nie wiem jaki masz wzmacniacz) powinieneś podłączyć wejście AUX, do jednego z kanałów przód albo tył. Czyli Lewy Aux do np konektora 1 lub 4, natomiast prawy Aux do konektora 2 lub 5. Dodatkowo jak chcesz to przez przekaźnik łączysz zasilanie, wykorzystując konektor nr 6 który będzie sterował cewką przekaźnika :-)

domcioo20
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: domcioo20 » 23 gru 2013, 18:29

Podlacze sie pod temat... Ja z kolei nie mialem zadnych kostek. Z pomoca naszego kolegi z forum udalo mi sie uruchomic radyjko clariona z ori glosnikami. Jak narazie dziala mi przod jak i tyl z subem... Wszystko gra tak jak nalezy ale problem mam z pobudzajacym sie subwooferem od razu po wlaczeniu jak i wylaczeniu radia slychac mocne walniecie w glosnikach a pozniej jest wszystko wporzadku. Ma moze ktos z Was jakies pomysly? <lol>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl