Każdy z nas może stać się ofiarą kradzieży auta, niezależnie od tego czy warte jest 1000zł czy 500000zł, a nawet więcej. Lecz czasami nie zdajemy sobie sprawy iż pewne nasze zachowania wprost ułatwiają amatorom "cudzej własności". Pewne rzeczy robimy nieświadomie, mimo że często dowiadujemy się z rozmaitych publikacji - iż złodziej obserwował pojazd od jakiegoś czasu.
Nie ma co się oszukiwać - uwielbiamy chwalić się naszymi czterema kółkami, kolejnymi modyfikacjami, publikujemy masę zdjęć w sieci. Czy to jest złe
Do takich błędów zaliczamy:
nie zasłaniamy tablic rejestracyjnych i naklejki na szybie;
nie zasłaniamy unikalnych ozdób, typu wyszukane naklejki itp.;
bardzo często wykonujemy zdjęcia przy naszej posesji, bądź w charakterystycznych miejscach, które często odwiedzamy.
Oprócz tego inne, ale klasyczne błędy:
wychodząc nawet na króciutką chwilę zostawiamy kluczyki w stacyjce - brak tego nawyku ułatwia kradzież np. "na butelkę" i "na stłuczkę";
zostawiamy dokumenty w pojeździe.
I pewne złe nawyki ułatwiające kradzież mienia z pojazdu:
często stojąc w korku siedzimy w nie zamkniętym od wewnątrz pojeździe i przewozimy cenne rzeczy na siedzeniu pasażera, bądź podszybiu.
zostawiamy widoczne cenne przedmioty w opuszczonym aucie (telefony, nawigację, torebki - to zazwyczaj w przypadku pań).
Wyrobienie w sobie tych kilku nawyków nie daje 100% gwarancji - ale ryzyko znacznie maleje, gdy jesteśmy mniej przewidywalni
Zgłosiłem kradzież - co jeszcze mogę zrobić
Bądźmy realistami - znaczna większość skradzionych pojazdów znika bez śladu i kropka. Samo przeglądnięcie statystyk kradzieży w sieci sprawia, że nam się czegokolwiek odechciewa. Jednak czasami się udaje odzyskać auto.
Utworzyłem ten dział i przeniosłem do niego wszystkie zgłoszenia kradzieży by były w jednym dobrze widocznym miejscu - by choć trochę zwiększyć szanse na odnalezienie samochodu. Przeanalizowałem wszystkie doniesienia jakie tutaj się znajdują i wyciągnąłem pewne wnioski, które chcę Wam przedstawić, a które mogą się okazać pomocne.
Dobrze jest mieć w miarę aktualne zdjęcia naszego pojazdu - tym razem z tablicami. Jeżeli mamy jakieś widoczne uszkodzenia, a także unikalne ozdoby i modyfikacje tym razem je przedstawmy - człowiek zawsze szybciej zwróci uwagę na coś nietypowego, rzadkiego i nie oryginalne detale.
Jeżeli mamy uszkodzoną jakąś część, czy osłonę również dobrze jest mieć foto - osoby przeglądające portale aukcyjne, bądź giełdy samochodowe coś tak charakterystycznego łatwiej zauważą
Celowo pominąłem w tym artykule zagadnienia z dziedziny fizycznego zabezpieczenia auta przed kradzieżą. O tych bardziej niezwykłych w temacie powyżej