[ AWX 1.9 131 KM] brak siły ( mocy ) do 1800 obr
[ AWX 1.9 131 KM] brak siły ( mocy ) do 1800 obr
Witam, mam problem z ciągnięciem w moim audi a6, jest to 1.9 tdi 131km. Cały problem polega na tym że nie ma tak jakby siły do puki turbo się nie włączy, jak turbo się włączy gdzieś przy około 1800- 2000 obr to ciągnie do końca jak trzeba. A tak to do tych 1800obr nie ma siły. Jeśli to coś pomoże w ustaleniu wady to turbo było jakiś czas temu zmieniane, bo w poprzednim przycinała się geometria, natomiast po wyczyszczeniu geometrii turbo puściło olej i stąd ta wymiana.
-
- Forum Audi A6 / A7
miałem to samo w swoim 2.5 sprawdź zawory N75 (geometria turbiny) i N18 (EGR) najlepiej sprawdź na używanych częściach ja wymieniłem oba kosztowało mnie to 36 zł i furka śmiga jak nowa inna opcja to zapieczona turbawka albo walnięta grucha. Turbinę i gruchę sprawdź zaciągając powietrze bądź strzykawka bądź ustami czy się łopatki ruszają jeśli nie to musisz samą gruchę sprawdzić odpiąć ją jakoś i tylko ją sprawdzić podciśnieniem (strzykawką).
let the good times roll the power of A6 

Przepływomierz był sprawdzany, w taki sposób że od innych aut wstawiałem na próbę i nie było praktycznie żadnych zmian. Geometria turbiny patrzyłem wszystko chodzi jak należy, gruszka zdaje mi się że pracuje prawidłowo bo ściąga tą dźwigienkę od geometrii.
Sprawdzę jeszcze zawór N18 (EGR), i oby dało to jakiś efekt, bo jęsli nie EGR to już nie wiem co jej jest
[ Dodano: 2013-11-22, 00:04 ]
sorry koledzy że nie napisałem ale internet nawalił i nie miałem jak wejść na forum, a wiec wyczyściłem zawór N18 EGR i nic to nie dało tak jak było tak i jest dalej nie ma siły do tych 1800obr/min dopóki turbo się nie włączy
Sprawdzę jeszcze zawór N18 (EGR), i oby dało to jakiś efekt, bo jęsli nie EGR to już nie wiem co jej jest

[ Dodano: 2013-11-22, 00:04 ]
sorry koledzy że nie napisałem ale internet nawalił i nie miałem jak wejść na forum, a wiec wyczyściłem zawór N18 EGR i nic to nie dało tak jak było tak i jest dalej nie ma siły do tych 1800obr/min dopóki turbo się nie włączy