[a6 c6] 3.0 tdi jak poznać kończący się rozrząd
Uruchomienie zimnego silnika
Witam!
W mojej 2,7 tdi po uruchomieniu zimnego silnika przez chwilę jest słyszalny terkot taki jak na tym filmiku.
Słyszalne jest to najbardziej z spodu auta w okolicy skrzyni biegów.
Jak jest w waszych przypadkach z tym terkotem?
Podobny dzwięk czy inny?
Pozdrawiam.
W mojej 2,7 tdi po uruchomieniu zimnego silnika przez chwilę jest słyszalny terkot taki jak na tym filmiku.
Słyszalne jest to najbardziej z spodu auta w okolicy skrzyni biegów.
Jak jest w waszych przypadkach z tym terkotem?
Podobny dzwięk czy inny?
Pozdrawiam.
Witam wszystkich.Jestem nowy i mam ten sam problem co większość z was ,terkotanie rozrządu.
[ Dodano: 2013-10-09, 19:45 ]
[ Dodano: 2013-10-09, 19:45 ]
Witam kolego farmer ,mam pytanie ,jaki koszt poniosłeś za wymianę kpl. rozrządu? i gdzie robiłeś? Pozdrawiamfarmer91 pisze:ja ze swojej strony mogę powiedzieć że jestem po wymianie całego kompletnego rozrządu, tzn wszystkie napinacze, łańcuchy, ślizgi i kola zębate. przy odpalaniu cisza, czy to na zimnym czy ciepłym silniku. niby dzwoniły bardzo delikatnie i krótko bo ok 1 sek i to raz na jakiś czas, ale jak dostałem do ręki moje stare napinacze to od razu wiedziałem że była to dobra decyzja. nowe napinacze jak miałem w rękach po rozblokowaniu mocno odbijały, a ten najmniejszy co napina łańcuch pośredni był najmocniejszy, dwoma rekami ciężko się go zduszało. za to stare chodziły wszystkie jednakowo, można było je zdusić samymi palcami bez większego wysiłku. koła zęba e niby wyglądały ok, ale jak wszystko to wszystko, łańcuchów osobiście nie porównywałem starych z nowymi bo nie miałem takiej możliwości, ale mechanik co to robił mówił że były wyciągnięte, nawet ten dolny razem z napinaczem, który napędza tylko pompę oleju i jest w sumie najmniej obciążony. z rozrządem spokój, pozostały wtryski i inne pierdoły...
ORI części dostaniesz w zależności od źródła w cenach 3 000- 3 500 zł.misiekmb1 pisze:Witam wszystkich.Jestem nowy i mam ten sam problem co większość z was ,terkotanie rozrządu.
[ Dodano: 2013-10-09, 19:45 ]Witam kolego farmer ,mam pytanie ,jaki koszt poniosłeś za wymianę kpl. rozrządu? i gdzie robiłeś? Pozdrawiamfarmer91 pisze:ja ze swojej strony mogę powiedzieć że jestem po wymianie całego kompletnego rozrządu, tzn wszystkie napinacze, łańcuchy, ślizgi i kola zębate. przy odpalaniu cisza, czy to na zimnym czy ciepłym silniku. niby dzwoniły bardzo delikatnie i krótko bo ok 1 sek i to raz na jakiś czas, ale jak dostałem do ręki moje stare napinacze to od razu wiedziałem że była to dobra decyzja. nowe napinacze jak miałem w rękach po rozblokowaniu mocno odbijały, a ten najmniejszy co napina łańcuch pośredni był najmocniejszy, dwoma rekami ciężko się go zduszało. za to stare chodziły wszystkie jednakowo, można było je zdusić samymi palcami bez większego wysiłku. koła zęba e niby wyglądały ok, ale jak wszystko to wszystko, łańcuchów osobiście nie porównywałem starych z nowymi bo nie miałem takiej możliwości, ale mechanik co to robił mówił że były wyciągnięte, nawet ten dolny razem z napinaczem, który napędza tylko pompę oleju i jest w sumie najmniej obciążony. z rozrządem spokój, pozostały wtryski i inne pierdoły...
Natomiast robocizna zależy od mechanika, koło 1 500 - 2 000 zł trzeba liczyć za wyjęcie silnika i wymianę rozrządu.
Febi ma chyba tylko napinacze, po za tym nie wiadomo czy febi robi już poprawione jak audi, czy pierwotne jak szły w latach 04-06.lechu168 pisze:rozrzad mozesz zrobic na czesciach febi. mi mechanik mowil ze niepotrzebnie kupowalem ze serwisu bo te febi to jest to samo.wyszlo by wtedy z 1500zl taniej.ale to tylko pisze ci co slyszalem bo z kim nie pogadasz to inna wersja.pzdr
Ja jestem zwolennikiem takich napraw na ORI gratach.
- radzik81
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radek
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Febi ma chyba tylko napinacze, po za tym nie wiadomo czy febi robi już poprawione jak audi, czy pierwotne jak szły w latach 04-06.
Ja jestem zwolennikiem takich napraw na ORI gratach.[/quote]
Moja A6 jest z 2007 roku a jednak jeden ponoc poprawiony napinacz byl do wymiany.Ten z Febi niczym sie nie roznil od tego z Audi ORI
Ja jestem zwolennikiem takich napraw na ORI gratach.[/quote]
Moja A6 jest z 2007 roku a jednak jeden ponoc poprawiony napinacz byl do wymiany.Ten z Febi niczym sie nie roznil od tego z Audi ORI
- łapek
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Panowie, mechanik stwierdził, że przydałoby się zrobić u mnie napinacz. Wymienię od razu dwa - teraz pytanie koniecznie brać oryginał czy może być jakiś zamiennik?
A teraz pytanie do osób które wymieniały już napinacze. Podobno nie trzeba wyjmować silnika do takiej operacji, tak więc cena zabiegu też spada. Ile płaciliście za zrobienie napinaczy?
A teraz pytanie do osób które wymieniały już napinacze. Podobno nie trzeba wyjmować silnika do takiej operacji, tak więc cena zabiegu też spada. Ile płaciliście za zrobienie napinaczy?
Diesel a6-c6/ Audi A6 C6.
Wszyscy sugerują napinacze FEBI, że to to samo. Jeśli tak, to super. Sprawdź różnicę cenową między nimi, a tymi z ASO. Kluczowym jest, aby mieć pewność, że są już poprawione. Te z ASO podobno tak... a jak z innymi, kupionymi gdzieś na Allegro nie wiem. Zbyt droga inwestycja, aby zaoszczędzić kilka stówek, które potem mogą odbić się czkawką...łapek pisze:Panowie, mechanik stwierdził, że przydałoby się zrobić u mnie napinacz. Wymienię od razu dwa - teraz pytanie koniecznie brać oryginał czy może być jakiś zamiennik?
Jeśli sama góra, to bez wyciągania silnika... jeśli wszystko (a moim zdaniem to najlepsze wyjście), to niestety - albo silnik, albo skrzynia...łapek pisze:A teraz pytanie do osób które wymieniały już napinacze. Podobno nie trzeba wyjmować silnika do takiej operacji, tak więc cena zabiegu też spada.