Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Czujnik poziomowania ksenonów

Elektryka
ODPOWIEDZ
winklerw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Czujnik poziomowania ksenonów

Post autor: winklerw » 08 paź 2013, 08:10

Wymieniłem czujnik poziomowania świateł na nowy tj. czteropinowy od c6 (półokrągły) orginalnie była wtyczka podłużna i teraz moje pytanie do osób które znają instalację elektryczną który kolor kabla z instalacji w samochodzie podłączyć do właściwego pinu w nowej kostce.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Czujnik poziomowania ksenonów

Post autor: kot919 » 09 paź 2013, 00:03

winklerw pisze:Wymieniłem czujnik poziomowania świateł na nowy tj. czteropinowy od c6 (półokrągły) orginalnie była wtyczka podłużna i teraz moje pytanie do osób które znają instalację elektryczną który kolor kabla z instalacji w samochodzie podłączyć do właściwego pinu w nowej kostce.
Niestety nie znając schematu samego sterownika poziomowania w C5 i C6 nikt Ci nie napisze który kabelek gdzie podłączyć. Ja proponuję pomierzyć jak się zachowuje oryginał a jak zamiennik z C6. Następnie na podstawie sprawdzeń podłączyć nowy czujnik.

Nie wiem jak jest z Twoją wiedzą na temat elektroniki, ale mógłbyś zrobić tak:

Czujnik to nic innego jak potencjometr, tzn jego sprawdzenie wykonujesz miernikiem ustawionym do mierzenia rezystancji.
Pomiary wykonujesz dla czujnika od C5 jak i od C6 notując na kartce położenie styków i funkcję za którą odpowiadają.
1. Na początek lokalizujesz parę styków dla których rezystancja jest stała, niezależnie od położenia 'ramienia' czujnika. Brakujący styk na pewno będzie odpowiadał za 'sensor'
2. Mierzysz rezystancję pomiędzy stykiem 'sensora' a jednym (wybranym dowolnie) stykiem cewki (zapamiętaj do którego kabla był podłączony). Teraz musisz poruszyć 'ramieniem' czujnika i zaobserwować jak rośnie|maleje rezystancja w zależności od położenia 'ramienia' czujnika. Teraz to samo robisz dla czujnika od C6 - tzn jedną sondę podłączasz do 'sensora', a drugą do wybranego styku cewki. Jeżeli po ruchu 'ramienia' rezystancja będzie zmieniała się dokładnie tak samo (w tę samą stronę) to styk ten musisz podłączyć do koloru zapamiętanego przy pomiarze czujnika z C5.
3. Ostatni styk podłączasz do wolnego przewodu.

Wiem, że brzmi to bardzo zagmatwanie, niemniej jednak nie znam innego sposobu aby to poprawnie podłączyć <okok>

Sprawdź czy rezystancja cewki jest taka sama dla obu czujników. Jeżeli będzie się znacząco różniła, to możesz mieć problem z poprawnym działaniem poziomowania - układ będzie zmieniał położenie za mocno w SPAM do ruchu zawieszenia.

winklerw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: winklerw » 09 paź 2013, 08:18

Oczywiście mogę dokonać pomiarów pod warunkiem że stary czujnik jest sprawny, ale niestety tak nie jest. Moje pytanie jest bardzo proste który z trzech kabelków w kostce jest podpięty pod który z czterech styków i to w zasadzie wszystko.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 09 paź 2013, 10:46

winklerw pisze:Oczywiście mogę dokonać pomiarów pod warunkiem że stary czujnik jest sprawny, ale niestety tak nie jest. Moje pytanie jest bardzo proste który z trzech kabelków w kostce jest podpięty pod który z czterech styków i to w zasadzie wszystko.
Sprawdź na drugim czujniku (zawsze są dwa w samochodzie) i z tego co wiem są takie same.
Myślę że nie znajdziesz osoby która Ci powie wprost 'który kabelek wpiąć w które miejsce' z prostej przyczyny - musiałaby ona znać konstrukcję samego sterownika (schemat elektryczny modułu) oraz budowę czujnika (jakie funkcje zostały wyprowadzone na styki).

Moim zdaniem powinieneś rozejrzeć się za ori czujnikiem, gdyż z pozoru podobne modele samochodów dość znacznie różnią się konstrukcyjnie (kilka razy już to odczułem na własnej skórze) i to że element ma spełniać tę samą funkcję nie zawsze oznacza że będzie to robił w tym samym sposobem <okok>

winklerw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: winklerw » 10 paź 2013, 07:36

W dalszym ciągu moje pytanie jest żle rozumiane. Chodzi tylko o to aby ktoś kto ma dostęp do schematu (ETKA) podał mi jaki kolor kabla idzie na styki w czujniku poziomowania w C6 i to jest w zasadzie wszystko o co proszę. Nie oczekuję pouczeń i tonu mentorskiego. Czujniki konstrukcyjnie i co do zasady działania są takie same różnią się tylko rodzajem wtyczki. Nie oczekuję opisu budowy zasady działania interesują mnie konkrety jakie kolory są na stykach.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 10 paź 2013, 10:04

winklerw pisze:... Chodzi tylko o to aby ktoś kto ma dostęp do schematu (ETKA) podał mi jaki kolor kabla idzie na styki w czujniku poziomowania w C6 i to jest w zasadzie wszystko o co proszę. Nie oczekuję pouczeń i tonu mentorskiego. ...
Dane ze schematów elektrycznych ELSA (ETKA to baza części zapasowych) <okok> :
- dla przedniego czujnika:
konektor 1 - liliowo - czarny
konektor 2 - niebiesko - biały
konektor 4 - szaro - zielony
- dla tylnego czujnika:
konektor 1 - brązowy
konektor 2 - żółty
konektor 4 - szaro - niebieski
Dane dla pojazdu z 2006r A6 C6 Avant z silnikiem AUY

Przepraszam, ale z Twoich postów wywnioskowałem że chcesz podłączyć czujnik z C6 do C5, dlatego moje odpowiedzi wyglądały jak wyglądały.

Napisz dokładnie co chcesz zrobić z tym czujnikiem od C6 - w ten sposób ułatwisz rozwiązanie ewentualnych problemów innym użytkownikom tego forum.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl