[ MANUAL] Hurgotanie. Czy to skrzynia?
-
- Forum Audi A6 / A7
[ MANUAL] Hurgotanie. Czy to skrzynia?
WITAM WSZYSTKICH. Mam taki mały problem i nie wiem czy to skrzynia czy łożycka czy cos innego
otóz gdy jade słyszę takie hurgotanie w samochodzie taki dźwięk ktory nasila się przy prędkosci i naprzykład gdy jest na biegu i puszczam gaz i zwalnia sobie sinlikiem. GDY naprzykład jedzie na luzie to słuchać troche ciszej a gdy lekko nawet wzyce bieg i popuszcze lekko sprzęgło zaczyna to glośno się odzywać wie ktoś co to jest czego to przyczyna? sprzęgło normalnie bierze itp czy to lożysko skrzynia czy przeguby? z góry dziękuje za pomoc
moje audi to a6 c5 2002 rok 1.9tdi 131 koni skrzynia manualna 6 biegowa
otóz gdy jade słyszę takie hurgotanie w samochodzie taki dźwięk ktory nasila się przy prędkosci i naprzykład gdy jest na biegu i puszczam gaz i zwalnia sobie sinlikiem. GDY naprzykład jedzie na luzie to słuchać troche ciszej a gdy lekko nawet wzyce bieg i popuszcze lekko sprzęgło zaczyna to glośno się odzywać wie ktoś co to jest czego to przyczyna? sprzęgło normalnie bierze itp czy to lożysko skrzynia czy przeguby? z góry dziękuje za pomoc
moje audi to a6 c5 2002 rok 1.9tdi 131 koni skrzynia manualna 6 biegowa
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez staszek933, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
hmm to jest takie hurganie jakby ktoś patykiem uderzał o szprychy w rowerze może coś to pomoże? skrzynia chodzi dobrze takze dziwne by to było?
aaa i przypomniało mi się. gdy ruszę tak ostro z kopyta to po prawej stroie słysze takie"stuk" i mam wrażenie jakby koło pożniej ruszyło niż cała buda zostawało z tyłu:) może to coś pomoże>
aaa i przypomniało mi się. gdy ruszę tak ostro z kopyta to po prawej stroie słysze takie"stuk" i mam wrażenie jakby koło pożniej ruszyło niż cała buda zostawało z tyłu:) może to coś pomoże>
Ostatnio zmieniony 07 paź 2013, 14:25 przez staszek933, łącznie zmieniany 1 raz.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
mi to mówi tylko tyle że masz dwie opcje:staszek933 pisze:hmm to jest takie hurganie jakby ktoś patykiem uderzał o szprychy w rowerze może coś to pomoże? skrzynia chodzi dobrze takze dziwne by to było?
1. pojechać do mechanika aby organoleptycznie ogarnął
2. czekać aż się coś do końca rozpier#$%^ i wtedy dowiesz się co hałasowało
-
- Forum Audi A6 / A7
a wracając do tematu - jak nie chesz jechac koniecznie do mechanika to podlewaruj koło te so hałasuje, wsadÂź sasiada/szwagra/babcie za kółko a sam coś może wysłuchasz co Ci brzęczy.
a przypadkiem nie zmieiniałeś koł/opon niedawno?
Wymoderowano OT (tomekkk1)
Â
a przypadkiem nie zmieiniałeś koł/opon niedawno?
Wymoderowano OT (tomekkk1)
Â
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez krejzi89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
a tak spytam, ile ma najechane auto? niemasz jakichś większych wycieków na skrzyni? jak sie poci to ok, ale jak leci gdzieś albo wiszą `sople` od spodu to może byc ze smarowidła nie ma wewnątrz i coś sie przyciera w mechaniźmie różnicowym;/ - czysto teoretyzując skoro twierdzisz ze dźwięki ze skrzyni dochodzą.
-
- Forum Audi A6 / A7
Wydaje mi sie kolego ze problem lezy w skrzyni biegow, obiawy (dzwieki) jakie opisales wskazuja najprawdopodobniej na zbyt duzy luz miedzy talezem a walkiem atakujacym. Czyli mowiac jasno problem lezy w mechanizmie roznicowym. Ale lepiej podskocz do jakiegos kumatego mechanika a najlepiej od skrzyn i sprawa zaraz sie wyjasni.staszek933 pisze:hmm to jest takie hurganie jakby ktoś patykiem uderzał o szprychy w rowerze może coś to pomoże? skrzynia chodzi dobrze takze dziwne by to było?
Ewentualnie moglo wykonczyc sie jakies lozysko w skrzyni, problem dobrze znany i powszechny w tych skrzyniach.