Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Webasto - jest ale nie mogę go włączyć

Elektryka
ODPOWIEDZ
feel_death
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Webasto - jest ale nie mogę go włączyć

Post autor: feel_death » 29 wrz 2013, 10:28

Witam,
na wstępie chciałbym się przedstawić. Mam na imię Filip i posiadam Audi A6 C5 z 2000 roku, silnik AKE 180 KM, napęd quattro, wersja kombi.

A teraz o moim problemie:
Posiadam w audi webasto, zlokalizowałem je, vag się łączy ze sterownikiem, nie pokazuję błędów.
Posiadam też pełny FIS i sterowanie z przyciskiem "menu" przy dźwigni ręcznego. I tam nie wyświetlają mi się żadne opcje związane z używaniem Webasta.
Jakiś czas temu znajomy łączy się z autem za pomocą sprzętu Texy i coś tam zmieniał, sprawdzał i zastanawiam się czy czegoś nie namieszał....
Moje pytanie czy wie ktoś jak systemowo włączyć webasto tak żeby było aktywne, albo czy może być coś uszkodzone?
Proszę o pomoc, bo temperatury coraz niższe a miło by było mięć sprzęt sprawny jak już jest w aucie :)

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Webasto - jest ale nie mogę go włączyć

Post autor: kot919 » 29 wrz 2013, 14:04

feel_death pisze:Witam,
na wstępie chciałbym się przedstawić. Mam na imię Filip i posiadam Audi A6 C5 z 2000 roku, silnik AKE 180 KM, napęd quattro, wersja kombi.

A teraz o moim problemie:
Posiadam w audi webasto, zlokalizowałem je, vag się łączy ze sterownikiem, nie pokazuję błędów.
Posiadam też pełny FIS i sterowanie z przyciskiem "menu" przy dźwigni ręcznego. I tam nie wyświetlają mi się żadne opcje związane z używaniem Webasta.
Jakiś czas temu znajomy łączy się z autem za pomocą sprzętu Texy i coś tam zmieniał, sprawdzał i zastanawiam się czy czegoś nie namieszał....
Moje pytanie czy wie ktoś jak systemowo włączyć webasto tak żeby było aktywne, albo czy może być coś uszkodzone?
Proszę o pomoc, bo temperatury coraz niższe a miło by było mięć sprzęt sprawny jak już jest w aucie :)
Nigdy nie miałem styczności z webasto załączanym z licznika, jednakże bazując na instrukcji obsługi:
- jak wejdziesz w menu (przycisk w konsoli środkowej), musisz wejść w zakładkę 'ustawienia|regulacja', w tej z kolei zakładce powinieneś mieć opcję 'ogrzewanie postojowe'.
Sprawdź czy takie coś jest w Twoim liczniku <okok>

Nie znam sprzętu Texy, jednakże jeżeli Twój kolega nie zmienił 'wsadu' licznika, to wszystko powinno być po staremu :-)

feel_death
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: feel_death » 29 wrz 2013, 20:13

Niestety w nastawieniach nie mam opcji ustawienia webasta.
Podejrzewam że coś mam z fis-em namieszane, czy ktoś wie jak się do niego dostać i przeprogramować za pomocą vag-a?
Bo tak naprawdę nic innego nie przychodzi mi do głowy...

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 30 wrz 2013, 13:39

A czy pozostałe opcje licznika działają Ci dobrze (prędkościomierz, obrotomierz, wskazania paliwa)?
Sytuacja jaką opisujesz wygląda tak, jakby Twój kolega wrzucił Ci inny 'wsad' do licznika i przez to nie masz wszystkich opcji :-(
Niestety ja kodów uaktualnienia brakujących funkcji nie znam.

PS. Kiedyś też zmieniałem język z DE na EN, i nic nie poginęło (czynność sprowadziła się do zmiany jednej zmiennej w ustawieniach)

samuray
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: samuray » 04 paź 2013, 09:08

Webasto w opcjach FISa znajdziesz pod:
Standheizung

Oczywiście jeśli nie wiedziałeś ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja