Witam. Wiem że temat był przerabiany milion razy ale konkretów dalej brak na moje pytania.
-po otwarciu obojętnie których drzwi na FISie pokazuje że wszystkie drzwi są otwarte
-oświetlenie kabiny (górne lampki) działa
-oświetlenie drzwi boczne i dolne w żadnych drzwiach nie działa (sprawdziłem, nie dochodzi prąd)
-podświetlenie klamek działa (dziwne bo boczne i dolne właśnie nie działa)
-centralny działa
-brzęczyk po otwarciu drzwi przy zgaszonym samochodzie i zapalonych światłach działa jak se chce
-moduł komfortu suchy bez jakiś widocznych skaz lub rzucających sie w oczy rzeczy
hmm mikrowłączniki w zamkach nagle wszystkie nie działają? jak sie zabraćdo tego że nie dochodzi napięcie w żadnych drzwiach do oświetlenia bocznego i dolnego? jakieś zwarcie? czytałem na forum coś o przetartych przewodach pod siedzeniem...to dobry kierunek ?
ps. oczywiście wszystkie żarówki dobre :P
po raz setny moduł komfortu?
-
- Forum Audi A6 / A7
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
ziomek6087, jesli chcesz wykluczyć z tego problemu zamki drzwi to zajrzyj do tego tematu: viewtopic.php?t=60780. Jest tam opisane jak VCDS'em sprawdzić poszczególne mikroswitche w drzwiach. Jak będziesz wiedział, że zamki są sprawne będziesz szukał dalej. Jest tam też schemat elektryczny modułu centralnego zamka (komfortu) - myślę, że się przyda 

-
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Kolego ziomek6087 na początek przejrzał bym raz jeszcze wszystkie bezpieczniki ... Moduł komfortu jest dość złożony, przez co brak jednego z napięć zasilających może powodować jego nieprawidłową pracę. (Szczególnie bezpieczniki nr: 6,14,38).
Wspomniałeś że moduł komfortu jest suchy - czy miałeś okazję zajrzeć do niego i ocenić w jakim stanie jest płytka PCB (czy nie ma śladów nadpalenia?)
Wspomniałeś o możliwości uszkodenia przewodów ościetlenia fotela - cóż wydaje mi się, że taka usterka nie sprawiłaby braku całego oświetlenia, jednakże możesz spróbować odczepić od fotela przewody za to odpowiedzialne. (odkręcasz 2 nakrętki mocujące fotel, po czym pchasz go energicznie w stronę przodu samochodu - jak wyskoczy z zatrzasków to unosisz go do góry. W ten sposób dostaniesz się do złącz - ciebie interesuje czarne 2 pin złącze - przewody czerwono-liliowy oraz czarno-czerwony[dla lewego fotela] i czarno-liliowy[dla prawego fotela])
Na złaczu modułu komfortu nr 2 na konektorze nr 15 powinieneś mieć napięcie +12V (przewód czerwono-liliowy) ... Możesz spróbować wypiąć go z modułu komfortu i podłączyć do niego +12V poprzez bezpiecznik 5A (tak na wszelki wypadek aby niczego nie spalić). W ten sposób jeżeli mikrostyki drzwi działają poprawnie, powinny zapalić sie lampki przy oświetlenia przy otwarciu drzwi.
Czy ten problem posiadasz od momentu zakupu samochodu, czy pojawił się po jakimś czasie?
Czy patrzyłeś w poszukiwaniu wilgoci w 'słupakach drzwi' miejsca gdzie są skupiska złącz?
Wspomniałeś że moduł komfortu jest suchy - czy miałeś okazję zajrzeć do niego i ocenić w jakim stanie jest płytka PCB (czy nie ma śladów nadpalenia?)
Wspomniałeś o możliwości uszkodenia przewodów ościetlenia fotela - cóż wydaje mi się, że taka usterka nie sprawiłaby braku całego oświetlenia, jednakże możesz spróbować odczepić od fotela przewody za to odpowiedzialne. (odkręcasz 2 nakrętki mocujące fotel, po czym pchasz go energicznie w stronę przodu samochodu - jak wyskoczy z zatrzasków to unosisz go do góry. W ten sposób dostaniesz się do złącz - ciebie interesuje czarne 2 pin złącze - przewody czerwono-liliowy oraz czarno-czerwony[dla lewego fotela] i czarno-liliowy[dla prawego fotela])
Na złaczu modułu komfortu nr 2 na konektorze nr 15 powinieneś mieć napięcie +12V (przewód czerwono-liliowy) ... Możesz spróbować wypiąć go z modułu komfortu i podłączyć do niego +12V poprzez bezpiecznik 5A (tak na wszelki wypadek aby niczego nie spalić). W ten sposób jeżeli mikrostyki drzwi działają poprawnie, powinny zapalić sie lampki przy oświetlenia przy otwarciu drzwi.
Czy ten problem posiadasz od momentu zakupu samochodu, czy pojawił się po jakimś czasie?
Czy patrzyłeś w poszukiwaniu wilgoci w 'słupakach drzwi' miejsca gdzie są skupiska złącz?