Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Drżenia przy 1800-2000obr 3bieg

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
pabloooo20
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Drżenia przy 1800-2000obr 3bieg

Post autor: pabloooo20 » 22 wrz 2013, 21:00

Witam, to mój pierwszy temat na forum więc proszę o wyrozumiałość.

Auto:
A6 C5 4.2 quattro SEDAN 99r

Problem:
Przy delikatnym naciśnięciu gazu jak automat przerzuca na 3bieg to przy 1800-2000obr zaczyna trzęś całym autem, na niższych ani wyższych biegach raczej tego nie zauważyłem (albo drżenia są mniejsze).

Przeczytałem wiele tematów ale co temat to inne rozwiązanie, więc moje pytanie od czego zacząć diagnozę ? albo co zacząć wymieniać ? myślałem nad jakaś poduszką np pod skrzynia/silnikiem ? chyba, że to coś w skrzyni albo jakaś "pierdułka"
Wtryski/pompa ok bo "kopa" ma konkretnego nie odczułem spadku mocy

Zaznaczę, że silnik ani skrzynia nie wykazują żadnych błędów po podpięciu kompa, olej w skrzyni zmieniany jakieś 15tyś km temu, jedyny problem to błąd ABS oraz praktycznie brak amorków z tyłu (komuś nie śpieszyło się aby je wymienić).

Z góry dziękuje za wszelkie rady/pomoc

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 23 wrz 2013, 08:29

mam identyczny problem w 1.8T więc nie szukałbym przyczyny w silniku tylko bardziej w skrzyni chyba. Mam tipronic, długo szukałem przyczyny tych delikatnych drgań ale się poddałem.

pabloooo20
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pabloooo20 » 23 wrz 2013, 10:02

I o dziwio zauważyłem, że drgania są tylko jak przerzuca z 2-3 spadają obroty do ok 1300 lekko gaz do 2000 i drganie przez lekki zakres i to wszystko. Na wyższych biegach problem ten nie występuje.

Wstawiłem auto do mechanika bo kilka rzeczy do zrobienia więc powiedziałem, aby spojrzał jak z poduszkami pod skrzynia może są do wymiany i to jest przyczyną, gdzieś też przeczytałem, że niby adaptacje skrzyni trzeba zrobić bo się "gubi" w zmianie biegu.

Też masz lekkie szarpnięcie przy zmianie 1-2 ??

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 23 wrz 2013, 11:16

pabloooo20 pisze:I o dziwio zauważyłem, że drgania są tylko jak przerzuca z 2-3 spadają obroty do ok 1300 lekko gaz do 2000 i drganie przez lekki zakres i to wszystko. Na wyższych biegach problem ten nie występuje.

Wstawiłem auto do mechanika bo kilka rzeczy do zrobienia więc powiedziałem, aby spojrzał jak z poduszkami pod skrzynia może są do wymiany i to jest przyczyną, gdzieś też przeczytałem, że niby adaptacje skrzyni trzeba zrobić bo się "gubi" w zmianie biegu.

Też masz lekkie szarpnięcie przy zmianie 1-2 ??
ja mam delikatne drgania tylko podczas przyspieszania na 3 biegu w zakresie 1400-2200 prm

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja