[ TIP] Na zimnym przy zmianie 2 na 3 szrpnie itd....
[ TIP] Na zimnym przy zmianie 2 na 3 szrpnie itd....
Witam. Od początku jak kupiłem auto mam problem ze skrzynią. Chodzi o to że na zimnym silniku przy zmianie z 2-go biegu na 3-ci bieg jest szarpnięcie. Przy ciepłym silniku już tego nie ma, natomiast znowu przy zmianie z 2 na 3 patrząc na obrotomierz i po słuchu mam wrażenie jakbym miał pół biegi ( 3-bieg tak jakby wchodził na dwa razy). Jeżeli wcisnę gaz z miejsca to ten problem się przesuwa na 4 lub 5 bieg. pomóżcie
- Zagór
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Wszystko brzmi jak - konwerter
a dokłaniej lockup - olej zmieniany?
Może to być problem sterowania lockup'em (zawór sterujący w mechatronice), a może to być objaw zużytego konwertera - generalnie zmierzaj w kierunku zakładu zajmującego się remontami skrzyń - na diagnostykę.
Z Torunia masz niezłą drogę do Myszkowskiego - http://www.teomotors.pl/ - nie korzystałem z ich usług, ale opinie jakie o nich udało mi się zdobyć są dobre

Może to być problem sterowania lockup'em (zawór sterujący w mechatronice), a może to być objaw zużytego konwertera - generalnie zmierzaj w kierunku zakładu zajmującego się remontami skrzyń - na diagnostykę.
Z Torunia masz niezłą drogę do Myszkowskiego - http://www.teomotors.pl/ - nie korzystałem z ich usług, ale opinie jakie o nich udało mi się zdobyć są dobre

audi a6 c6 3.0 tdi problem ze skrzynią automat
witam. Dziękuję za pomoc i wyjaśnienia. Ostatnio jak byłem na diagnostyce komputera, to nic szczególnego nie pokazało. Myślę o wymianie oleju, i mam nadzieje że to pomoże. Jak myślisz?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Zagór
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
A diagnostyka obejmowa skrzynię biegów?, i czy ta diagnostyka to przypadkiem nie odczyt błędów??
Olej zawsze możesz zmienić, ale IMO raczej nie pomoże, a wydasz 1.5k które i tak pójdzie w błoto - jedź do kogoś kto się zajmuje automatami - niech Ci to zdiagnozuje, i przybliży zakres naprawy, bądź rozwieje moje dywagacje, wymieni olej i problem zniknie.
Olej zawsze możesz zmienić, ale IMO raczej nie pomoże, a wydasz 1.5k które i tak pójdzie w błoto - jedź do kogoś kto się zajmuje automatami - niech Ci to zdiagnozuje, i przybliży zakres naprawy, bądź rozwieje moje dywagacje, wymieni olej i problem zniknie.
Nie pomoże na bank jak już się coś dzieje ze skrzynią. Po wymianie oleju zaraz padnie całkowicie konwerter i będziesz miał wszystkie literki podświetlone na czerwono. Jedź niech sprawdzą Ci tipa. I jak będziesz jednak musiał go remontować to dopiero wtedy po na prawie zmieniaj olej regularnie. Ja mam u siebie 303tys i na razie od pukać nie mam problemow z tip (oleju nie wymieniałem)koloi0 pisze:mam nadzieje że to pomoże
cdn
witam. Dziękuję wam za zainteresowanie. Ktoś z was napisał o podświetlających literkach, powiem że czasami mam ten problem pojawia się czasami jak po nocy rano odpale auto i po chwili jak ruszę podświetlaja się literki. W tedy gaszę auto wyciągam kluczyk i od nowa odpalam, w tedy już jest dobrze. Po odczytaniu waszych wypowiedzi juz nie wiem sam co mam robić. Może pomożecie jaka opcje wybrać: wymiana oleju, przy tym granie nowego softu adaptacja, czy szperać w środku, lub wymiana na drugę? Pozdrawiam Michał
Re: cdn
Kolego, jeśli literki już Ci się podświetlają sama wymiana oleju g.... Ci da niestety.koloi0 pisze:witam. Dziękuję wam za zainteresowanie. Ktoś z was napisał o podświetlających literkach, powiem że czasami mam ten problem pojawia się czasami jak po nocy rano odpale auto i po chwili jak ruszę podświetlaja się literki. W tedy gaszę auto wyciągam kluczyk i od nowa odpalam, w tedy już jest dobrze. Po odczytaniu waszych wypowiedzi juz nie wiem sam co mam robić. Może pomożecie jaka opcje wybrać: wymiana oleju, przy tym granie nowego softu adaptacja, czy szperać w środku, lub wymiana na drugę? Pozdrawiam Michał
Albo wyjmujesz skrzynię i ją naprawiasz, albo szukasz 2 jako zamiennika.
Wybór ? Ciężko stwierdzić co w Twojej skrzyni nie gra, tak jak pisał Krzysiek musiałbyś się udać na diagnozę do dobrego serwisu ASB.
A przy okazji naprawy na pewno wymienią Ci olej z filtrem.