[ANB 1.8 150 KM] jaki olej lepszy
- skywalker87
- Forum Audi A6 / A7
Co za bzdury, mechanicy twierdzą że Castrol Edge jest zły? Może kupiony gdzieś z niewiadomych źródeł. Już bez przesady, jeździłem Omegą, Vento na Castrolu, żadnych kłopotów wymiana co 15tys. i olej miał jeszcze jasny kolor. Silnik czysty
! Robili kiedyś test olejów, wygrały mniej znane oleje. Jak się później okazało były to testy na zamówienie. A tak to jeden mechanik drugiemu i robią się jakieś plotki.

- Zagór
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
A kto Ci powiedział że to mineralny?? To FS, ale o specyficznym zastosowaniu, nie do jazdy na codzień, i to jeszcze w naszych warunkach klimatycznychthedadmen pisze:Olej mineralny do 1.8T nie mówie na 100% ale chyba w instrukcji jest półsyntetykskywalker87 pisze:Ja zalałem Motula 15W50 serii 300V i po 5 tys na razie bez dolewki praca silnika wzorowa. Poprzedni właściciel stosował castrol edge sport 10w60 mam nadzieję że nie narobił dużych szkód w silniku

Nie wiem, co Wami powoduje, że lejecie do silników takie wynalazki - żeby nie było - olej jest super, ale nie do cywilnego auta, a do "ściganta" na tor

Skoro szukacie wysokich lepkości to może 75w90 nalać - a że przekładniowy nie ma znaczenia

- Zagór
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Poczytaj - wujek google Ci pomoże - https://www.google.com/search?hl=pl&q=5w30+co+oznacza
- PictBridge
- Forum Audi A6 / A7
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
A u mnie... również zmiana oleju. 
Total Quartz 5W30. "Ani nie pije, ani nie ucieka, a leci jak rakieta" hehe
Oto warsztatowiec P. Daria i jego wujek Daniel'owski.
![Obrazek]()

Total Quartz 5W30. "Ani nie pije, ani nie ucieka, a leci jak rakieta" hehe

Oto warsztatowiec P. Daria i jego wujek Daniel'owski.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
Też jestem przed wymianą i zastanawiam się, czy można gdzieś w necie znaleźć testy olejów silnikowych.
Osobiście dziwię się, tak dużym rozbieżnościom, o ile wszystkie oleje spełniają ta samą normę.
Z reguły lałem najtańsze oleje typu Lotos, Orlen czy Castrol do swoich samochodów i nie widziałem większej różnicy w porównaniu do nielicznych przypadków, kiedy wlałem im Totala czy Valvoline.
Nęci mnie teraz ten Motul, jednak zastanawiam się czy warto wydać 150PLN za bańkę 5L.
Osobiście dziwię się, tak dużym rozbieżnościom, o ile wszystkie oleje spełniają ta samą normę.
Z reguły lałem najtańsze oleje typu Lotos, Orlen czy Castrol do swoich samochodów i nie widziałem większej różnicy w porównaniu do nielicznych przypadków, kiedy wlałem im Totala czy Valvoline.
Nęci mnie teraz ten Motul, jednak zastanawiam się czy warto wydać 150PLN za bańkę 5L.