Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Buczek czujników parkowania

Elektryka
ODPOWIEDZ
ziteek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Buczek czujników parkowania

Post autor: ziteek » 07 wrz 2013, 15:10

Witam!
Nie działaja mi czujniki parkowania tz, nawet gdy załączam wsteczny jest cisza. Podejrzewam, ze jest to wina buczka czujniki. Czy ktos wie gdzie on sie znajduje w A6 c5 avant?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Buczek czujników parkowania

Post autor: kot919 » 08 wrz 2013, 11:13

ziteek pisze:Witam!
Nie działaja mi czujniki parkowania tz, nawet gdy załączam wsteczny jest cisza. Podejrzewam, ze jest to wina buczka czujniki. Czy ktos wie gdzie on sie znajduje w A6 c5 avant?
Na początek sprawdź bezpiecznik nr 5 (10A), następnie jeżeli on będzie ok, to sugerowałbym podpiąć się interfejsem diagnostycznym - on wskaże Ci niesprawność. Jeżeli nie dysponujesz VAGiem to przekręć zapłon, wrzuć wsteczny, zobacz czy świecą się światła cofania - jeżeli się nie świecą to masz pewnie uszkodzony czujnik wstecznego i dlatego nie działa parktronik. Jeżeli się świecą to podejdź do czujników. Zbliż się do jednego z nich i sprawdź czy możesz usłyszeć 'cykanie'. Możesz też dotknąć czujnika opuszkiem palca, powinieneś wtedy wyczuć delikatne pulsowanie. Jeżeli te dwa sprawdzenia wyjdą pozytywnie to możesz mieć uszkodzony: głośnik, okablowanie głośnika, sterownik. Jeżeli natomiast powyższe sprawdzenia nie wyjdą poprawnie, to możliwe jest: brak zasilania sterownika, uszkodzony sterownik, brak sygnału wstecznego przy sterowniku.

Sam głośnik znajduje się pod perforowanym (dziurkowanym) plastykiem zainstalowanym przy lewej szybie w bagażniku. Aby się do niego dostać musisz zdemontować cały boczek (tapicerkę) z lewej strony bagażnika (listwa jest z nim połączona na stałe) - jak to zrobić było kilka razy poruszane na forum.

Powodzenia w diagnozie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja