[AKN 2.5 150 KM]A6 C5 kopci na biało
[AKN 2.5 150 KM]A6 C5 kopci na biało
Witam. Posiadam audi a6 c5 1998r. Problem w tym, że samochód kopci na biało. W zeszłym roku została zregenerowana pompa wtryskowa i wymieniona odma. W tym roku auto strasznie kopciło na biało/siwo, a że turbo skończyło się po zimie to zostało zregenerowane. Auto po regeneracji kopci słabiej, ale nadal kopci. Co jeszcze może mieć wpływ na taką sytuację, dodam, że samochód ciężko pali na ciepłym silniku, te 4-5sek. kręci.
Dymi tylko po odpaleniu i pare minut pozniej ? czy cały czas ?
Sprawdź kąt wtrysku i kable od swiec/swiece jesli chodzi o odpalanie
jesli o dymienie chodzi - jak ustaje ~~ 10minutach to jest to normalne
jesli kopci ciagle - w sumie powinno byc to normalne bo to diesel
ale jesli kopci ciagle i nie ma mocy to przyczyn moze byc wiele w tym np. uszczelka pod głowicą
komp -> VAG -> diagnoza
Sprawdź kąt wtrysku i kable od swiec/swiece jesli chodzi o odpalanie
jesli o dymienie chodzi - jak ustaje ~~ 10minutach to jest to normalne
jesli kopci ciagle - w sumie powinno byc to normalne bo to diesel
ale jesli kopci ciagle i nie ma mocy to przyczyn moze byc wiele w tym np. uszczelka pod głowicą
komp -> VAG -> diagnoza
Dymi i po odpaleniu i podczas jazdy też, różnie słabiej mocniej, ale dymi. I napewno nie jest to normalne kopcenie, bo ostatnimi czasy przyglądałem się a6 z tymi silnikami i tego nie ma, a ja zatrzymuję się pod domem i zaczyna kopcić. Myślałem już nad uszczelką pod głowicą albo, że traci kompresję, ale mocy nie traci, więc na razie odrzuciłem te przyczyny.A jak sprawdzić kąt wtrysku? O co chodzi z tym komp -> VAG -> diagnoza?
jedziesz na warsztat/stacje diagnostyczna i prosisz o podpiecie auta pod komputer (czyli pod VAG'a)
tam Ci pokaże wszystkie błedy, złe ustawienia , problemy itd itd itd
lepiej to zrobic samemu (kupic kabel , zainstalowac program na lapku i heja) ale trocha czasu potrzeba na ogarniecie tego
tam tez sprawdzisz kat wtrysku, jak i kazdy inny podzespoł spod maski i nie tylko
tam Ci pokaże wszystkie błedy, złe ustawienia , problemy itd itd itd
lepiej to zrobic samemu (kupic kabel , zainstalowac program na lapku i heja) ale trocha czasu potrzeba na ogarniecie tego
tam tez sprawdzisz kat wtrysku, jak i kazdy inny podzespoł spod maski i nie tylko