Dokladnie jest jak piszeszrafio83 pisze:czyli wniosek jest jeden, jeżeli wymieniany był olej regularnie to kontynuujemy wymianę niezależnie od przebiegu, jeżeli nigdy nie bul wymieniany i mamy już słuszny przebieg (rzędu 200-250k) lepiej nie ruszać oleju w skrzyni...
Poprawcie jeżeli się mylę
[ TIP+Q] TIP - wymiana oleju+soft+adaptacja- opis
- blizniak82
- Forum Audi A6 / A7
ÂŁopatki nie mają nic do tego... przecież to tylko dodatkowe wyposażenie kierownicy... ja mam łopatki i obowiązują mnie normalne interwały wymiany oleju w ASB. Dokumentacja także nic o wyróżnianiu takich przypadków nie 'mówi', co raczej byłoby mało logiczne...blizniak82 pisze:To chyba zależy także od skrzyni ponieważ jak się dowiadywalem w srvisie Audi to skrzynie TIPTRONIC z manetkami zmiany przy kierownicy są bezobsługowe.
- blizniak82
- Forum Audi A6 / A7
Chyba nie do końca się rozumiemy... wg. Audi wszystkie skrzynie Tiptronic są bezobsługowe! Jedynie inaczej mówi instrukcja producenta skrzyni - ZF i dla mnie to jest wyznacznik, a nie jakieś ASO!blizniak82 pisze:Bynajmniej sprawdzałem swoją na service Audi i jest bezobsługowa nawet nie mam bagnetu do sprawdzania poziomu oleju jak to występuje w automatach.
Bagnetu do pomiaru oleju mieć nie będziesz! Tam jest korek przelewowy, i za jego pomocą, w odpowiednich warunkach opisanych poniżej, sprawdza się olej...
- blizniak82
- Forum Audi A6 / A7
- blizniak82
- Forum Audi A6 / A7
- blizniak82
- Forum Audi A6 / A7
Znajomy mi właśnie sprawdził na service Audi, znalazł olej do mojej skrzyni po 97,- funtów za litr a do skrzyni wchodzi 9litrów ale mówił że oleju w mojej skrzyni nie wymienia się tylko w razie jakiegoś wypadku jak wyciek lub usterka. Więc muszę dokładnie sprawdzić part nr i poszperac w necie lub posłać maila do producenta. Mam jeszcze troszkę czasu żeby ruszyć ten temat. Jak będę miał coś konkretnego to się podzielę nowinkami ale z góry dzięki za pomoc . 

RADEK H
2010rok A6 S-line 3.0 TFSI 290KM i 420Nm
zonka: 2006rok A3 2.0 FSI SportBack
corka: Audi elektiric
2010rok A6 S-line 3.0 TFSI 290KM i 420Nm
zonka: 2006rok A3 2.0 FSI SportBack
corka: Audi elektiric