[ANB 1.8 150 KM] jaki olej lepszy
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: [ANB 1.8 150 KM] jaki olej lepszy
Również jak przedmówca, nie polecam tego oleju... Motul jak najbardziejajmax pisze:Witam,
Chciałbym wymienić olej w mojej A6 tylko nie wiem który będzie lepszy:
CASTROL EDGE 5W-30 dedykowany przez producenta.
CASTROL MAGNATEC 5W40
Pozdrawiam

- HattoriHonza
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Poprzedni właściciel jeździł na castrolu 10w40 - efekt syf pod deklem. Przeszedłem bezboleśnie na valvo 5w40 i było ok, żadnych wycieków i brania oleju. Obecnie jeździ na mobilu 5w50 i przez 2k km brak wycieków/brania a zaobserwowana lepsza praca silnika - i ten olej polecam.
AEB + Q + 280 NM - Milutko 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Nie rozumiem waszych negatywnych opini na temat castrola bierzecie opinie nie widomo skad bo jakis mechanik powiedział. Mi mechanik powiedziła ze przy moim przebiegu 320tys powinnem lac mineral do 2.5tdi!!! tak sie składa ze miewam okaze naprawiac silniki i wem jak silnik wyglada jak jezdzi na castrolu sam uzywam castrola ale kupuje w DE bo u nas ok 70%oleju to podruba!!! Kiepski olej to Platinum.Poprzednie auto 80b4 1.9tdi lany syntetyk castrola zrobione prze zemnie 150 tys i kompresja na tłokach wzorowa.Klijentom którym wymieniłem olej na castrola zauwazaja same zalety od cichszej pracy silnika poprzez leprza dynamike i zmniejszenie zuzycia oleju.Prosze niech wypowidaja sie osoby które miały do czynienia z olejem fizycznie a powtarzanie pierdół.
No dobrze ale kogo z nas obchodzi niemiecki castrol? Nawet seria edge to niższa półka w porównaniu do motula, valvo, mobila i liqui moly który w naszym kraju bez problemu kupie oryginalny wiec po co ktoś z nas ma kombinować ze sprowadzeniem niemieckiego...lukwoj21 pisze:Nie rozumiem waszych negatywnych opini na temat castrola bierzecie opinie nie widomo skad bo jakis mechanik powiedział. Mi mechanik powiedziła ze przy moim przebiegu 320tys powinnem lac mineral do 2.5tdi!!! tak sie składa ze miewam okaze naprawiac silniki i wem jak silnik wyglada jak jezdzi na castrolu sam uzywam castrola ale kupuje w DE bo u nas ok 70%oleju to podruba!!!
Ostatnio zmieniony 17 sie 2013, 16:55 przez mario6, łącznie zmieniany 1 raz.
AEB + Q + 280 NM - Milutko 

Nikt Ci kolego nie broni lać castrola chcesz to lej a mówisz o silnikach 2.5 i 1.9 a tu kolega mówi o 1.8T jakbyś trochę poczytał to byś wiedział że w tych silnikach lubi zatykać się smok pompy oleju a dodatkowo panują duże temperatury i castrol nie daje rady zostawia sobie syf. I nie pisz że ktoś tam usłyszał od mechanika wiele osób w tym ja przerabiało to, znikąd ta opinia się nie wzięła wystarczy nawet w googlach wpisać syf w silniku i zobaczysz co wyskoczy. Mnóstwo jest tematów na temat castrola. Ja jeździłem na magnatecu i zrobił taki syf że musiałem ściągać miskę olejową wraz z pokrywą zaworów.lukwoj21 pisze:Nie rozumiem waszych negatywnych opini na temat castrola bierzecie opinie nie widomo skad bo jakis mechanik powiedział. Mi mechanik powiedziła ze przy moim przebiegu 320tys powinnem lac mineral do 2.5tdi!!! tak sie składa ze miewam okaze naprawiac silniki i wem jak silnik wyglada jak jezdzi na castrolu sam uzywam castrola ale kupuje w DE bo u nas ok 70%oleju to podruba!!! Kiepski olej to Platinum.Poprzednie auto 80b4 1.9tdi lany syntetyk castrola zrobione prze zemnie 150 tys i kompresja na tłokach wzorowa.Klijentom którym wymieniłem olej na castrola zauwazaja same zalety od cichszej pracy silnika poprzez leprza dynamike i zmniejszenie zuzycia oleju.Prosze niech wypowidaja sie osoby które miały do czynienia z olejem fizycznie a powtarzanie pierdół.
zla opinia na temat castrola bierze sie z tego powodu ze na zachodzie auta sa servisowane w trybie LongLife, uzywalem castrola ale zmiany zawsze robie co 10k km albo raz do roku i nie mam problemu z syfem, dzisiaj akurat smoka czyscilem i bylo troche syfu ale nie bylo tragedi, teraz zaleje COMMA 5W50 i zobaczymy co sie bedzie dzialo
Ja miałem problem ze swoja CCCO bo zaczeła mi brać olej
miałem Castrola 10W40 i jak było ciepło to bąki puszczała i to spore
a teraz mechanik kazał mi albo valvolina albo totala quartza 10W40.Wybrałem totala i problemu nie mam bąki sporadycznie jak są upały ale to malutkie a co do brania to zrobiłem 3tyś km i wziął odrobinę
ja jestem z niego zadowolony