Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AFB 2.5 150 KM] [A6 C5] czyszczenie i sprawdzenie turbo

Silniki wysokoprężne
kb79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kb79 » 16 sie 2013, 15:42

Witam.
Podłączę się do tematu I z gory przepraszam, że powielam temat ale w poprzednim wątku nikt nie odpowiedział a zależy mi na czasie.
Otóż czy może to byc turbina gdy samochód stoi na światłach lub sie toczy kopci na niebiesko I to strasznie. Na kompie wyszło, że ma tylko 46 % doładowania, więc opinia mechanika była że turbo puściło olej. Czy ma rację? Silnik 2.5 tdi 150KM AFB
Z gory dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
hemiV8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: hemiV8 » 16 sie 2013, 19:17

MajkelMS, Cześć :)
Dzięki za podziękowania, ale nie widzę, w czym Tobie pomogłem, jeżeli tak uważasz to się cieszę, że w jakiś sposób pomogłem rozwiązać Tobie problem. <lol>

kb79, <luzik>
Zapchana odma a co za tym idzie nadciśnienie w skrzyni korbowej mogło wykończyć turbinę, ale takie dymienie (spalanie oleju) może też świadczyć np. o zużytych uszczelniaczach zaworowych.

Po pierwsze wymień odmę, jeżeli tego jeszcze nie zrobiłeś.

Po drugie zdejmij przewód gumowy przy turbinie i "organoleptycznie" sprawdź luzy na wirniku na suchej turbinie poporzeczny luz dopuszczalny jest do 1mm luz osiowy jest nie dopuszczalny.
Sprawdź czy nie ma w przewodzie dużej ilości oleju jak tak kopci to olej musi się dostawać do komory spalania.

kb79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kb79 » 16 sie 2013, 19:44

hemiV8 pisze:kb79,
Zapchana odma a co za tym idzie nadciśnienie w skrzyni korbowej mogło wykończyć turbinę, ale takie dymienie (spalanie oleju) może też świadczyć np. o zużytych uszczelniaczach zaworowych.

Po pierwsze wymień odmę, jeżeli tego jeszcze nie zrobiłeś.

Po drugie zdejmij przewód gumowy przy turbinie i "organoleptycznie" sprawdź luzy na wirniku na suchej turbinie poporzeczny luz dopuszczalny jest do 1mm luz osiowy jest nie dopuszczalny.
Sprawdź czy nie ma w przewodzie dużej ilości oleju jak tak kopci to olej musi się dostawać do komory spalania.
Dzięki wielkie. O odmie żaden "fachowiec" nie wspomniał! Sprawdziłem luz I jako takiego nie stwierdziłem :( Ale za to w wężu był olej I wczoraj po wjeżdzie na kanał zauważyłem, że olej leje się z wydechu. Zamówiłem używaną turbinę. Wymienię w przyszłym tygodniu i zobaczymy, bo wspomniane objawy pojawiły się po wymianie oleju po zakupie. Tragedia! Kupiłem jedna, wielką skarbonkę, (ale I tak jest fajna) :]

Awatar użytkownika
hemiV8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: hemiV8 » 16 sie 2013, 22:15

Karol :)
kb79 pisze:po wjeżdzie na kanał zauważyłem, że olej leje się z wydechu.
<szok> Ja bym nie ryzykował jazdy autem w taki stanie.

Przede wszystkim priorytet w Twoim autku to wymiana odmy no chyba, że masz 100% info, że ktoś wymienił odmę na nową nie dawno.
Poza tym, jeżeli było dużo oleju w rurze, o której wspomniałem to niestety dalej też będzie i w takim wypadku powinieneś wyjąć IC plus przewody i wszystko dobrze wyczyścić ze starej oliwy najlepiej benzyną ekstrakcyjną.

Wiąże się to z demontażem zderzaka, ale praca jest łatwa i przyjemna poza tym zobaczysz przy okazji silnik czy nie ma ewentualnych wycieków. Jeżeli to Cię w jakiś sposób uspokoi to nie Ty jeden&#8230; płacz i płać niestety też mam świnkę skarbonkę. <lol>
Pozdrawiam <luzik>

kb79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kb79 » 16 sie 2013, 22:56

hemiV8 pisze:Pozdrawiam
Dzięki wielkie! Po weekendzie biorę się za niunię! Również pozdrawiam <luzik>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja