Opony na zimę S6 C5?
-
- Forum Audi A6 / A7
Opony na zimę S6 C5?
Witam Was,
planuję zapolować na oponki zimowe wraz z felgami (zwyklaki na zimę nic szczególnego).
Ostatniej zimy kupiłem Audi z założonymi 255/45/17 i moje wrażenia:
- fajnie przyspieszał
- dobrze na zakrętach (w miarę suchych)
- hamowanie i skręcania po dohamowaniu tragedia (uczucie jakbym hamował/skręcał na nartach).
Bieżnik był 5mm więc ok
Czy jeśli zmienię teraz zimówki na 225-235/50/16 to będzie lepiej/wolniej? Bardziej/mniej komfortowo?
Zaznaczam, że nie zależy mi w zimie w ogóle na wyglądzie felg. Ma zapierniczać jak najbezpieczniej.
Proszę o opinie z czym wiążą się takie różnice dla tego konkretnego auta i jemu podobnych
planuję zapolować na oponki zimowe wraz z felgami (zwyklaki na zimę nic szczególnego).
Ostatniej zimy kupiłem Audi z założonymi 255/45/17 i moje wrażenia:
- fajnie przyspieszał
- dobrze na zakrętach (w miarę suchych)
- hamowanie i skręcania po dohamowaniu tragedia (uczucie jakbym hamował/skręcał na nartach).
Bieżnik był 5mm więc ok
Czy jeśli zmienię teraz zimówki na 225-235/50/16 to będzie lepiej/wolniej? Bardziej/mniej komfortowo?
Zaznaczam, że nie zależy mi w zimie w ogóle na wyglądzie felg. Ma zapierniczać jak najbezpieczniej.
Proszę o opinie z czym wiążą się takie różnice dla tego konkretnego auta i jemu podobnych
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Producent zaleca chyba 215/55/16 ja takie mam i jest OK
bo wiadomo że im szersze tym efekt "nart"bardziej odczuwalny a co za tym idzie hamowanie gorsze na śniegu mi chlapie.(dawaj w końcu na spot w niedzielę o 14
)

Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
- maciejjernas
- Forum Audi A6 / A7
- pastaldo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Na rozbitym samochodzie wszystkie wyglądaja tak samogacek197 pisze:Ja śmigam na nokianach 225/45/18 i jestem mega zadowolony, auto prowadzi się jak po sznurkuKomfort także jest do zaakceptowania a efektu nart jeszcze nie doświadczyłem
Jeśli zmienisz koła na 16 to w 100% zyskasz na komforcie. Czy to 16 lub 20cali koło musi wyglądać

Dlatego kolega Kaiser26
Na kopny śnieg to im węższa tym lepiej ale w żadną stronę niema co przeginać. Myślę że 215 lub 225 i to 16" to i bezpiecznie będzie i na pewno komfortowo.Zaznaczam, że nie zależy mi w zimie w ogóle na wyglądzie felg. Ma zapierniczać jak najbezpieczniej.
-
- Forum Audi A6 / A7
dzięki Wam za odpowiedź i właśnie coś jak dlugas napisał ok. 215 16" będę szukał więc i felgi jakieś trafić trzeba będzie. Postaram się wziąć takie żeby wstydu nie było:)
Na Spot bardzo chętnie bym wpadał tylko jak już kiedyś pisałem mam bardzo "imprezową" rodzinę i non stop jakieś urodziny spotkania itp.
W ten weekend wiozłem kumpla do ślubu eSą w sobotę a w niedzielę rodzinny kościółek rano i 81 latek kochanej babci... Pocieszam się, że jeszcze dwa takie weekendy i potem wreszcie na pogaduchy musi być więcej czasu.
Jutro czeka mnie serwisik na prawie 4000 (rozrząd, hamulce tył, olej, świeczki, filterki itp) uff oby potem nic się nie wysrało
Na Spot bardzo chętnie bym wpadał tylko jak już kiedyś pisałem mam bardzo "imprezową" rodzinę i non stop jakieś urodziny spotkania itp.
W ten weekend wiozłem kumpla do ślubu eSą w sobotę a w niedzielę rodzinny kościółek rano i 81 latek kochanej babci... Pocieszam się, że jeszcze dwa takie weekendy i potem wreszcie na pogaduchy musi być więcej czasu.
Jutro czeka mnie serwisik na prawie 4000 (rozrząd, hamulce tył, olej, świeczki, filterki itp) uff oby potem nic się nie wysrało

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Ja mam jakieś sztumy ale oryginalne z dużymi dekielkami,żadna rewelacja.Zima to zimaKaiser26 pisze:dzięki Wam za odpowiedÂź i właśnie coś jak dlugas napisał ok. 215 16" będę szukał więc i felgi jakieś trafić trzeba będzie. Postaram się wziąć takie żeby wstydu nie było:)

No to niezle popłyniesz ale tego nie przeskoczysz.Mam nadzieję że na następny spot dasz radę się pojawićKaiser26 pisze:Jutro czeka mnie serwisik na prawie 4000 (rozrząd, hamulce tył, olej, świeczki, filterki itp) uff oby potem nic się nie wysrało

Tylko ile tego kopnego śniegu mamy w zimie? W 80% czasu drogi w zimie są czarne, a bywały takie zimy że śnieg na drogach leżał max kilka dnipastaldo pisze:Na kopny śnieg to im węższa tym lepiej ale w żadną stronę niema co przeginać. Myślę że 215 lub 225 i to 16" to i bezpiecznie będzie i na pewno komfortowo.

Wyznaję zasadę, aby jeździć na tej samej szerokości opon w zimie i lecie.
Wolę raz na ruski rok pojechać wolniej po śniegu, niż przez większość czasu martwić się gorszym prowadzeniem auta na wąskiej oponie

- pastaldo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 2000
- Silnik: 2.5TDI 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Czyli wg Ciebie nawet na mokrym oblodzonym asfalcie szeroka guma będzie lepsza? Wbrew pozorom niestey nie. Ciężar rozkłada się na większą powierzchnię co sprawia że opona ma gorszy docisk do podłoża więc wąska lepiej się będzie spisywać. Oczywiście wszystko w ramach rozsądku. Na zimę 215 to wydaje mi sie max przymanjmniej dla felfi 16"Immo pisze:Tylko ile tego kopnego śniegu mamy w zimie? W 80% czasu drogi w zimie są czarne, a bywały takie zimy że śnieg na drogach leżał max kilka dnipastaldo pisze:Na kopny śnieg to im węższa tym lepiej ale w żadną stronę niema co przeginać. Myślę że 215 lub 225 i to 16" to i bezpiecznie będzie i na pewno komfortowo.
Wyznaję zasadę, aby jeździć na tej samej szerokości opon w zimie i lecie.
Wolę raz na ruski rok pojechać wolniej po śniegu, niż przez większość czasu martwić się gorszym prowadzeniem auta na wąskiej oponie
Poza tym pytanie gdzie kto mieszka. Jak mieszkasz we Wrocławiu i jeździsz głównie po mieście to ok, z resztą mając Quatro to też małe szanse na zakopanie. Ja mówię z perspektywy jazdy ośką. Widywałem wielu co zakładali szerokie kapcie i mieli częste problemy z wyjazdem, a ja miałem 195 oponki i nigdy nie musialem wypychać.
No ale dobra każdy ma swoje zdanie i zrobi jak mu będzie pasowało. Nie odbieraj tego jako zaczepka to tylko obserwacje.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Immo, zima to nie tylko śnieg ale w większości warstwa lodu i zmarznięty asfalt,a jak ktoś w lecie jezdi na 300(są takie szerokości opony) bo ma takie prawo to w zimie też mu takie doradzisz(zgodnie z twoją logiką)?Są jakieś tolerancje rozmiarów które są bezpieczne zimą ale jak ktoś lubi lans ponad bezpieczeństwem to moje gratulacje(nie lecę tutaj personalnie do ciebie tylko ogólnie)
-
- Forum Audi A6 / A7
Ja się pędzam zimą na 225/45/17 rusza dobrze w sumie quattro, zatrzymać się jest już trochę gorzej
w zależności od warunków oczywiście. Co do innych wymiarów opon czy węższe czy szersze nie będę się wypowiadał bo nie miałem z nimi przyjemności. pozdrawiam

Było :Audi S6 C5 4.2 V8
Teraz :Audi S6 C6 5.2 V10
Teraz :Audi S6 C6 5.2 V10
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Paliwo: Benzyna
.
[ Dodano: 2013-10-01, 20:05 ]
Pastaldo napisał:
Czyli wg Ciebie nawet na mokrym oblodzonym asfalcie szeroka guma będzie lepsza? Wbrew pozorom niestey nie. Ciężar rozkłada się na większą powierzchnię co sprawia że opona ma gorszy docisk do podłoża więc wąska lepiej się będzie spisywać. Oczywiście wszystko w ramach rozsądku. Na zimę 215 to wydaje mi sie max przymanjmniej dla felfi 16"
stara teoria z czasów kiedy zimówki przypominały dzisiejsze op całoroczne i to też nie do końca bo dotyczyła opon okolcowanych .obecnie ważniejsza jest ilośc lameli a tych zmieści się więcej na szerokiej oponie . sprawdzone osobiście jak dla mnie najlepiej -225/50r16 co prawda szerzej nie sprawdzałem .ważne jest równierz właściwe et felgi oraz szerokość .zima jest bardziej wymagająca i żadne naciągi czy balony nie wchodzą w grę[/quote]
[ Dodano: 2013-10-01, 20:05 ]
Pastaldo napisał:
Czyli wg Ciebie nawet na mokrym oblodzonym asfalcie szeroka guma będzie lepsza? Wbrew pozorom niestey nie. Ciężar rozkłada się na większą powierzchnię co sprawia że opona ma gorszy docisk do podłoża więc wąska lepiej się będzie spisywać. Oczywiście wszystko w ramach rozsądku. Na zimę 215 to wydaje mi sie max przymanjmniej dla felfi 16"
stara teoria z czasów kiedy zimówki przypominały dzisiejsze op całoroczne i to też nie do końca bo dotyczyła opon okolcowanych .obecnie ważniejsza jest ilośc lameli a tych zmieści się więcej na szerokiej oponie . sprawdzone osobiście jak dla mnie najlepiej -225/50r16 co prawda szerzej nie sprawdzałem .ważne jest równierz właściwe et felgi oraz szerokość .zima jest bardziej wymagająca i żadne naciągi czy balony nie wchodzą w grę[/quote]