Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z nowym autkiem

Układ napędowy i skrzynie biegów
Amades
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z nowym autkiem

Post autor: Amades » 11 sie 2013, 13:55

Moja przygoda z Audi niestety nie zaczela sie zbyt ciekawie. Wczoraj zakupilem A6 C5 2.8. Zaraz po zakupie udalem sie na stacje benzynowa, napelnilem butle z gazem do pelna i udalem sie czym predzej w strone domu (mialem okolo 50-60km do przejechania). Podczas jazdy testowej oraz przez pierwsze 10-15 minut jazdy wszystko bylo super, poza faktem ze sprzeglo lapalo bardzo wysoko.. nie wiedzialem jeszcze co moze to oznaczac. Jadac po autostradzie mysle pomyslalem sobie ze zobacze jak samochod sie zbiera (jechalem za samochodem ojca i nie planowalem go wyprzedzac tylko przyspieszyc sobie szybciej ze 120 na 140). Wcisniecie pedalu troszke mocniej w strone podlogi poskutkowalo tym, ze obrony poszybowaly dajmy na to z 3tys w okolice 5-6tys jednak nie dalo sie odczuc niemal zadnego przyspieszenia, po czym spadly conieco i dopiero wtedy auto zaczelo sie zbierac. Mysle sobie - rozregulowany gaz, sprzedawca o tym wspominal. Jednak problem narastal i to bardzo szybko i ze zdwojona sila. Dalem sie nim przejechac znajomemu mechanikowi i z miejsca powiedzial mi ze jest to wina sprzegla, w tym momencie ruszanie zabieralo juz sporo czasu, sprzeglo mialo sie calkowicie odpuszczone a wcisniecie gazu owocowalo szybowaniem obrotow pod niebiosa jednak kompletny brak przyspieszenia. Postawilem go pod domem i chcialem dac mu chwilke odsapnac, po okolo 2 godzinach wsiadlem i chcac sprawdzic czy moze cos, jakims cudem sie zmienilo, odkrylem iz jazda nim jest juz praktycznie nie mozliwa :(. Sprzeglo calkiem odpuszczone, gaz leciutko wcisniety i auto stoi w miejscu nie gasnac. Chcialbym sie tylko upewnic, iz napewno jest to wina sprzegla czy przyczyna moze lezec gdzies jeszcze? Dodam ze na wolnych jak i wyzszych obrotach czy przy zmienianiu biegow nie szarpie (a raczej nie szarpal gdyz teraz stoi i pachnie.. spalonym sprzeglem(?)). Z gory dzieki za pomoc! :)

Awatar użytkownika
leszek90_1990
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: leszek90_1990 » 11 sie 2013, 14:36

Wyjścia kolego nie ma innego jak wymiana sprzęgła, trzeba zdjąć skrzynie i zobaczyć co się tak stało. A przy zakupie to sprzęgło nie wydawało Ci się zużyte??
<<<Samochód który daje radość z jazdy>>>

Amades
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Amades » 11 sie 2013, 14:50

Najczarniejszy scenariusz zakupu, podczas jazdy testowej wszystko jak marzenie, minus to ze sprzeglo lapalo bardzo wysoko ale roznie to bywa w roznych samochodach i w kilka minut udalo mi sie przyzwyczaic. Na stacji diagnostycznej rowniez wszystko okej. Sprzedawca jadac na ta wlasnie stacje krecil auto do wysokich obrotow i zero zlych objawow.
PS. Wlasnie odpalilem samochod i pojawil sie kolejny problem, gaz sie nie wlacza. Co prawda samochod mialem wlaczony przez okolo dwie minuty ale gaz nie chcial zaskoczyc (lampka wolno miga na czerwono przez pare sekund po czym rozpoczyna sie juz takie dosc szybkie miganie, ktore wystepuje chyba gdy brak juz gazu (gaz 60km etmu tankowany do pelna, ponad 40l) - moje pierwsze doswiadczenia z autem na gaz wiec nie do konca sie orientuje). Moze jednak musze poczekac troszke dluzej az silnik sie zagrzeje? Martwi mnie jednak to ze po chwili dioda rozkreca sie juz w najlepsze i miga jak szalona.. a moze ma to zwiazek z tym sprzeglem i wyskakujacym 'service!' przy wlaczaniu silnika?

gacek197
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 130KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: gacek197 » 11 sie 2013, 14:53

Na twoim miejsu autko bym odprowdził do sprzedającego, tym bardziej że zaczeło się coś dziać w drodze do domu. Lub zaproponował bym naprawę na koszt pana X. Innego wyjścia ja tu nie widzę, chociarz przy ogledzinach na pewno coś musiałeś zauważyć <mysli>
Musisz chwilkę poczekać aż rozgrzeje się silnik, mi sie przełacza po rozgrzaniu do 40 stopni

Amades
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Amades » 11 sie 2013, 15:03

Jedyna opcja odprowadzenia samochodu do sprzedajacego bylaby zapewne laweta.. Na szczescie bylem gotowy na taka ewentualnosc i zaoszczedzilem troche gotowki. Zrobie co trzeba zrobic i tyle. Mam tylko nadzieje ze kolo dwumasowe bedzie w dobrej kondycji bo taki wydatek z pewnoscia nadwyrezyl by moj budzet i to zdrowo.
Mam jeszcze jedno, zapewne dla wielu z Was glupie pytanie, na wypadek gdyby autko juz nie bylo sie w stanie poruszac sie samodzielnie.. gdzie znajde gniazdo na ucho do holowania?
Obrazek

gacek197
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gacek197 » 11 sie 2013, 15:09

Ucho wkreca się przy prawym halogenie :)
Na twoim miejscu bym dzwonil do poprzedniego wlaściciela i powiedział bym jak sytuacja wygląda. Ale zrobisz jak uważasz
A zapomniałbym spoko się furka prezentuje <brawo> Czy to czarny mat?

Amades
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Amades » 11 sie 2013, 15:15

Tak to czarny macik =] Dzieki, do dnia jutrzejszego robi za nieruchoma ozdobe pod domem :)

gacek197
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gacek197 » 11 sie 2013, 15:20

Obyś się nie zraził do audi :) Miliona km życzę, niech się bestia sprawuje po naprawach :]

ZET
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ZET » 11 sie 2013, 20:39

Moim zdaniem to ,że sprzęgło łapie przy samej górze to znak ,że już go praktycznie nie ma , zauważyłeś to a mimo wszystko kupiłeś auto . Dajecie chłopakowi nadzieje ale wątpię ,żeby coś sprzedający z tym zrobił gwarancja na auto mija zazwyczaj z momentem kiedy kupujący otworzy drzwi do nabytego auta . Warto kupując auto zabrać kogoś kto się zna na sprawach mechanicznych jeśi sami się nie czujemy na siłach . Co do gazu , auto musi osiągnąć pewną temp i obroty (na jałowych się nie przełączy) aby się przełączyć na zasilanie gazem .
Było szybkie VR6 jest wygodne V6 .
Regulamin, Punkt 99

rafio83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Szymon
Rocznik: 2005
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 170KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: rafio83 » 11 sie 2013, 20:44

ZET pisze:gwarancja na auto mija zazwyczaj z momentem kiedy kupujący otworzy drzwi do nabytego auta .
Każdy kto kupi auto, zgodnie z prawem, ma 30 dni na odstąpienie od umowy bez konsekwencji finansowych.

Awatar użytkownika
leszek90_1990
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: leszek90_1990 » 11 sie 2013, 20:56

kolego ZET Właśnie że sekwencja się przełączy na jałowym, tylko silnik musi osiągnąć odpowiednią temperaturę, która jest ustawiona na przełączanie się na gaz
<<<Samochód który daje radość z jazdy>>>

gacek197
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gacek197 » 11 sie 2013, 21:02

ZET,
Wszystko zależy od sprzedającego, nie mineło zbyt wiele czasu od kupna.
Sam miałem podobną sytuację gdy leciałem do domciu volvem s60 z babnanem na twarzy. Nagle auto zaczeło szrpać i ostro dymić. Szybko zadzwoniłem do sprzedającego poinformowałem go co i jak, furke zabrał na lawete a ja dostałem kase spowrotem. Mimo to nie zraziłem się i odbrałem gada tydzień pózniej <lol>
leszek90_1990, Ma rację :)

KissEK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KissEK » 11 sie 2013, 21:25

no chyba że są zapiski w umowie że przed zakupem stan techniczny odpowiadał kupującemu i nie będzie roszczył w razie jakiś awarii po dokonaniu zakupu ;) Handlarze się ubezpieczają często gęsto na takie ewentualności ;p

gacek197
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gacek197 » 11 sie 2013, 21:39

I oczywiście cena na umowie nie może być zaniżona, bo jak jest to lipa <uoee>

rafio83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Szymon
Rocznik: 2005
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 170KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: rafio83 » 12 sie 2013, 08:20

KissEK pisze:no chyba że są zapiski w umowie że przed zakupem stan techniczny odpowiadał kupującemu i nie będzie roszczył w razie jakiś awarii po dokonaniu zakupu ;) Handlarze się ubezpieczają często gęsto na takie ewentualności ;p
Taki zapis jest w każdej umowie, co nie zmienia faktu ze masz 30 dni na odstąpienie od niej...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja