Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

Trochę o zabezpieczeniach naszych aut...

Komunikaty użytkowników o kradzieżach samochodów lub mienia oraz porady i dyskusje związane z bezpieczeństwem.
Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Trochę o zabezpieczeniach naszych aut...

Post autor: Naprawa Audi A6 » 08 sie 2013, 01:54

[center]<big>Wstęp</big>[/center]
 Tylko ci, którym skradziono samochód wiedzą jaki wiążą się z tym przeżycia, nerwy i stres. Mimo, iż jest to tylko rzecz materialna, to koszt jej zakupu nie należy do niskich i jest poważnym punktem domowego budżetu. Osoby, które nie doświadczyły tego przykrego zdarzenia mogą jedynie wyobrażać sobie jego skutki.

Zatem postaram się przybliżyć zagadnienie dotyczące niecodziennych zabezpieczeń - a nie, w które nasze auta często są wyposażone fabrycznie, bądź w które możemy doposażyć nasz pojazd. Zdaję sobie sprawę z faktu, że i jedne i drugie są każdemu znane - zarówno nam, ale także i złodziejom. Oraz z tego, że nie ma stuprocentowo skutecznych.

Więc po co ta mowa, skoro zabezpieczenia są kosztowne, i nie dają pełnej pewności ?? Po to, gdyż każde nieprzewidziane rozwiązanie może zmniejszyć szanse złodziejowi - a to jest bardzo wiele... Złodziej zawsze musi się liczyć z czasem - ten jest nieubłagany i gdy czyn zaczyna trwać dłużej niż planowany zamiar, to wrasta ryzyko niepowodzenia dla złodzieja. A więc szansa że odpuści zdobycz :)

[center]<big>Auto-Casco</big>[/center]
 Ponad wszystkimi systemami przeciw-kradzieżowymi rozważmy polisę AC. Tak wiem, do takiego nowego cacuszka jak A6C7 Auto-Casco grosze nie kosztuje. Ale swoją drogą C7 też nie - chłodna kalkulacja i wiemy na czym stoimy. W przypadku auta używanego bądźmy pewni, że spełniamy warunki umowy. Spotkałem się na Forum z wypowiedzią, że AC nie zostało wypłacone, ponieważ jeden z kluczyków był dorabiany - nie fabryczny... Prawda, że nie ciekawie ??

[center]<big>O fizycznych zabezpieczeniach</big>[/center]
 Pierwsza złota zasada mówi byśmy nie chwalili się posiadanymi zabezpieczeniami. Im mniej osób wie tym lepiej. Jeżeli jest taka możliwość niech to będzie coś, co możemy na stałe wyłączyć, gdy na przykład odstawiamy pojazd do mechanika.

Jak się już pewnie domyśliliście mowa o jakimś ukrytym wyłączniku, którego działanie jest podobne do fabrycznego immobilisera. Niewątpliwą zaletą tego sposobu jest różnorodność miejsc, gdzie możemy go umieścić. Kolejną zaletą jest możliwośc odłączenia kilku rzeczy na raz. Do tego zamiast zwykłego wyłącznika stosujemy kontaktron do którego potrzebujemy magnesik i już tak łatwo nie jest. Możemy też zabezpieczyć gniazdo OBD2 - napięcie na pin masowy i jedyne co złodziej dosłownie "odpali" to podłączone do gniazda własne urządzenie.

Kolejnym systemem jest znany "Bear-Lock" - czyli blokada skrzyni biegów. Kiedyś było to większe zaskoczenie dla złodzieja - dziś potrafią to wyrwać "z mięsem" - mimo to wydłuża zmagania z złodzieja w aucie kradnąc cenny czas.

Dobrym przykładem niecodziennego, ale skutecznego zabezpieczenia jest patent znajomego w jego VW Golfie mk1, którego posiadał jeszcze około 10 lat temu. Po zakończonej jeździe przełączał obwód sterujący rozrusznika do klaksonu :) Wystarczy wyobrazić sobie jakie było zdziwienie złodziejaszka, gdy sforsował stacyjkę by odpalić silnik - zaskoczony natychmiast opuścił autko ;d Oczywiście nie zachęcam do akurat tego rozwiązania - chciałem tylko zobrazować jak niecodzienne zabezpieczenie może być skuteczne.

<div align="right"><b>&#169; tomekkk1</b></align>

Awatar użytkownika
marekpili
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: marekpili » 08 lis 2013, 15:58

Myślę że dobrym sposobem jest ,,zbabranie" auta np.
http://www.dnaprogram.pl/dna-program-auto/
Takie auto jest bezużyteczne nawet na części <szok> .
wcześniej było oznaczanie szyb, lamp itd. tlenkiem srebra i flamastrem widocznym w podczerwieni.

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 4.2 ASG 299KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 08 lis 2013, 17:35

Co do zabezpieczenia w DNA program:
W katalogu ORLEN Vitay za 69900pkt. i 1,01zł. można to zrobić, a wymieniając tylko 1000 pkt. Dopłaca się 338,79zł. Natomiast na stonie internetowej DNA program 1440 brutto <wow>

Awatar użytkownika
marekpili
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: marekpili » 08 lis 2013, 20:23

Co do ceny to było 3 wersje cenowe, w zależności od wartości auta i liczby aplikacji. W passacie 12 lat sprawdziło się mimo starej metody oznaczenia.

kahuna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kahuna » 09 lis 2013, 18:41

a skąd niby złodzej będzie wiedział w momencie kradzieży że samochód jest oznaczony?. Przecież jak ukradnie to już nie odda..

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 09 lis 2013, 19:00

kahuna pisze:a skąd niby złodzej będzie wiedział w momencie kradzieży że samochód jest oznaczony?. Przecież jak ukradnie to już nie odda..
Do zestawu magiczna naklejka informująca <lol>

To tak jak tutaj w UK mamy "no tools left in this car overnight" - czyli "żadne narzędzia nie są pozostawione na noc w tym pojeździe". A Angole i tak parkują tyłem by drzwi w VANie nie szło otworzyć ;d
albo wóz pancerny z kasą do bankomatów: "police follow this VAN" - czyli "policja podąża za tym VANem", a przez sześć lat radiowozu w promieniu pół kilometra nie widać <lol>
albo "fence painted with anti climbing paint" - czyli "płot pomalowany uniemożliwiającą wspinanie farbą", a obok tabliczki na owym płocie dzieciaki siedzą <rotfl>

Przykłady można mnożyć, ale wniosek jest jeden:
Obrazek

- działa prewencyjnie tak samo, a kosztuje grosze <wysmiewacz>

Sorki za OT <okok>

michok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna

Post autor: michok » 09 lis 2013, 23:46

tomekkk1 działa na psychikę a chyba o to głównie chodzi jak gnoje chcą zwinąć coś ruchomego z samochodu (klucze/radio itp.).
Jak każdy pewnie wie nie warto zostawiać nic na widoku, po co ma kusić jakiegoś przypadkowego rycerza ortalionu?
Poza tym taka przestroga, że jeżeli mamy np. laptopa to zawsze! warto zamknąć drzwi od wewnątrz ( nie wszystkie samochody mają taką opcję).
Jakiś czas temu słyszałem jak kilku osobom plecaki/laptopy/torby ginęły w ten sposób (na światłach podbiegał delikwent, otwierał drzwi i po bagażu zostało jedynie wspomnienie...).

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 10 lis 2013, 16:06

Michał - nawet tu w UK w Audi automatyczne ryglowanie kufra i drzwi miałem ustawione - w Volvo robi się to przyciskiem i niestety nie zawsze się pamięta :|

Awatar użytkownika
marekpili
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: marekpili » 11 lis 2013, 14:46

Jeżeli stoi obok siebie trzy takie same auta <mysli> , możesz byc pewny że zaczną od auta bez autoalarmu zabezpieczeń i oznaczeń.
Co do RZECZY w aucie to tylko zaproszenie do zmiany właściciela
- WIEC NIC NIE POZOSTAWIAMY W AUCIE NA WIDOKU !!!.

[ Dodano: 2013-11-11, 14:52 ]
Automatyczne ryglowanie drzwi załatwia każdy alarm z komfortem - czytaj instrukcję.
W Audi ustawiasz na MMI przy 10 km/godz. sam się rygluje ;) .

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 11 lis 2013, 20:03

marekpili pisze:Automatyczne ryglowanie drzwi załatwia każdy alarm z komfortem - czytaj instrukcję.
A czy wspomniałem, że miałem fabryczny alarm ?? To jest kodowanie modułu komfortu i fabrycznie nie musi być ustawione <okok>

Ostatnio zmieniony 15 lis 2013, 19:16 przez Naprawa Audi A6, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marekpili
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: marekpili » 15 lis 2013, 11:56

miałem na myśli każdy niefabryczny autoalarm.
Alarm fabryczny to raczej pomyłka (działa tylko na samopoczucie ;) ).

[ Dodano: 2013-11-15, 13:13 ]
kahuna pisze:a skąd niby złodzej będzie wiedział w momencie kradzieży że samochód jest oznaczony?. Przecież jak ukradnie to już nie odda..
Np:
Postawi sobie w dziupli i będzie sobie oglądał, bo raczej na części mu się nie przyda.
Może sobie wziąć lampę na podczerwień, szlifierkę i ścierać oznaczenia.

Nie dobre tylko dla tych CO SPRZEDAJÂĄ AUTO I ZGÂŁASZAJÂĄ KRADZIEÂŻ - raczej wątpliwa wypłata odszkodowania <spadaj>.

Maksiu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Maksiu » 21 lut 2014, 21:48

Wg.mnie kolejna opcją powinno być zasłanianie tablic rejestracyjnych jak już prezentujecie auta.Złodzieje przeglądają to forum tak jak i FB.Wystawiamy tutaj auta im jak na dłoni.Jeżdżą i namierzają,a później odjeżdżają.A najlepiej to nie chwalić się w necie zdjęciami aut.
Co do zabezpieczeń to warto pomyśleć na monitoringiem pojazdu.Ceny nie są wygórowane za abonament miesięczny.Jest jeszcze inna firma która robi znakowanie metodą DNA,za dużo mniejsze pieniądze.
https://www.facebook.com/WWWFL340COM
Bylo A6 C4 2.6 V6 SE
A6 C5 2.4 V6 Sline

ODPOWIEDZ

Wróć do „Skradzione auta i przedmioty”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl