Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6 2.0TDI 140KM - Warto 'przepalać'?

Silniki wysokoprężne
newaudi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 2.0TDI 140KM - Warto 'przepalać'?

Post autor: newaudi » 06 sie 2013, 12:31

Cześć - kierowane do wszystkich użytkowników, jestem tutaj nowy. ;)

Niedawno w moje ręce wpadło Audi A6, C6 z silnikiem diesla 2.0 TDI i mocą 140KM. Jak powszechnie wiadomo diesle są dobre na długie trasy, a nie do miasta, żeby podjechać po kilogram mięsa ze sklepu. Przynajmniej przez najbliższe 2msc będę się poruszał głównie w mieście - jakieś nieznaczne trasy po 30-50km. Zastanawiam się czy ma sens np. raz na 2 tygodnie wybrać się tym AUDI na autostradę, przejechać na niej kilkanaście km zdecydowanie 'żywiej' niż w mieście. Czy taki zabieg może pomóc? Głównie chodzi mi tutaj o filtr DPF (chociaż nie wiem czy w moim modelu on jest) i o to, żeby po prostu tego samochodu nie zamulić.

Pozdrawiam.

fresh2002
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jacek
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: fresh2002 » 06 sie 2013, 12:52

newaudi pisze:Zastanawiam się czy ma sens np. raz na 2 tygodnie wybrać się tym AUDI na autostradę, przejechać na niej kilkanaście km zdecydowanie 'żywiej' niż w mieście. Czy taki zabieg może pomóc? Głównie chodzi mi tutaj o filtr DPF (chociaż nie wiem czy w moim modelu on jest) i o to, żeby po prostu tego samochodu nie zamulić.
Przy PDF jak najbardziej jest to sensowne, a na pewno nie zaszkodzi mu. <okok>
Gdy doprowadzisz do zaklejenia, to zostanie Ci kosztowna wymiana na nowy lub wstawienie oszusta :> ale to też kosztuje (z tego co kojarzę to 1tyś).
CCCO marzenie zrealizowane - C6 by stinger

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja