[ BDH 2.5 179 KM] Problem ze skrzynią biegów tiptronik
[ BDH 2.5 179 KM] Problem ze skrzynią biegów tiptronik
Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem ze skrzynią biegów.Skrzynia była wymieniana, ale wskakują tylko 1,2,3 skrzynia biegów tiptronik. W tej nowej skzyni był wymieniony olej tedex jak sie nie myle.Usterka polega na tym że wskakują tylko 3 biegi i skrzynia jakby zmieniała się w tryb awaryjny. Poprostu cały ten ekranik jest czerwony. Słyszałem,że może być to wina oleju jeśli tak czy mógłby ktoś napisać jaki to olej.Proszę o pomoc. Z Poważaniem Kazimierz
- hemiV8
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Cześć, Kazimierz
ZF Lifeguardfluid5 (ZF No. S671 090 170)
- Audi / VW No. G 052162 A1/A2/A6
- lub ESSO LT 71141
ilość oleju do pustej skrzyni - ok 9,2 l
ilość oleju do wymiany - ok 6,2 l
W pierwszej kolejności sprawdź poziom i jakość oleju no i akumulator. Jeśli wszystko tutaj jest OK warto abyś podłączył skrzynię pod komputer i odczytał błędy. Może to być jakieś uszkodzenie w okolicach lewarka - ale tutaj nie będę spekulował. Kierował bym się raczej w stronę oleju jakim jest zalana skrzynia.
Pozdrawiam.
i temat raczej jest nie w tym dziale tu piszemy o silniku... tak mi się wydaje hehe

Szczerze to nie mam pojęcia co to za oliwa ale jak się orientuję to powinieneś ją zalać:Hayabusa pisze:W tej nowej skzyni był wymieniony olej tedex
ZF Lifeguardfluid5 (ZF No. S671 090 170)
- Audi / VW No. G 052162 A1/A2/A6
- lub ESSO LT 71141
ilość oleju do pustej skrzyni - ok 9,2 l
ilość oleju do wymiany - ok 6,2 l
W pierwszej kolejności sprawdź poziom i jakość oleju no i akumulator. Jeśli wszystko tutaj jest OK warto abyś podłączył skrzynię pod komputer i odczytał błędy. Może to być jakieś uszkodzenie w okolicach lewarka - ale tutaj nie będę spekulował. Kierował bym się raczej w stronę oleju jakim jest zalana skrzynia.
Pozdrawiam.
i temat raczej jest nie w tym dziale tu piszemy o silniku... tak mi się wydaje hehe