buczenie przy delikatnym skręceniu kierownicą
buczenie przy delikatnym skręceniu kierownicą
Witam problem polega na tym że gdy skręcam kierownicą (delikatnie lub mocno) pompa wspomagania zaczyna głośno buczeć miał ktoś podobny problem? dodam że płyn w zbiorniczku jest
- maciejjernas
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzyszyof
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: buczenie przy delikatnym skręceniu kierownicą
Cześć! Sprawdź czy płynu nie jest za dużo. Ja ostatnio usłyszałem dziwne dźwięki właśnie z pompy wspomagania i po sprawdzeniu poziomu płynu okazało się że jest go za dużo. Nie sprawdzałem po mechaniku po przeglądzie. Po wyciągnięciu nadmiaru dziwne odgłosy ustały. Pozdrawiam!
Fan AUDI!!!!
- ArtiGalaxy
- Forum Audi A6 / A7
Witam ,wszystkich użytkowników.
W moim Audi mam mały problem z pompą wspomagania, a konkretnie objawy są następujące:odpalam auto niezależnie czy zimne czy ciepłe podczas obracania kierownicą wyczuwam dziwne dźwięki nie jest to wycie pompy jest to delikatne jak dodam gazu to tego nie słychać tak jak by pompa na jałowym biegu nie wyrabia się a po dodaniu gazu jest ok.
Może ktoś miał taki przypadek czy trzeba demontować pompę czy wymienić płyn ...?
Proszę o jakąś radę bo muszę z tym coś zrobić wkurza mnie to szczególnie jak jeżdżę po mieście podczas parkowania bo w trasie to nie przeszkadza.
Pozdrawiam
W moim Audi mam mały problem z pompą wspomagania, a konkretnie objawy są następujące:odpalam auto niezależnie czy zimne czy ciepłe podczas obracania kierownicą wyczuwam dziwne dźwięki nie jest to wycie pompy jest to delikatne jak dodam gazu to tego nie słychać tak jak by pompa na jałowym biegu nie wyrabia się a po dodaniu gazu jest ok.

Pozdrawiam
Ja bym sprawdził paski, pompa jak pada to po dodaniu gazu wyje głośniej. Moim zdaniem nie ma związku z układem kierowniczym, tylko obciążeniem na paskach, w momencie jak kręcisz kierownicą pompa zaczyna stawiać opór więc cały układ się napina, na wyższych obrotach ma lżej i dlatego się uspokaja.
Zacząłbym o sprawdzenia pasków, łożysk w alternatorze rozruszniku, napinacz, itd.
[ Dodano: 2013-11-20, 12:30 ]
Tylko nie rozbieraj wszystkiego bo to jest bez sensu, poprostu zdejmij pasek (a w zasadzie go zsuń na napinaczu) i popatrz czy nie ma gdzieś luzów, w jakim stanie są koła pasowe itd.
Zacząłbym o sprawdzenia pasków, łożysk w alternatorze rozruszniku, napinacz, itd.
[ Dodano: 2013-11-20, 12:30 ]
Tylko nie rozbieraj wszystkiego bo to jest bez sensu, poprostu zdejmij pasek (a w zasadzie go zsuń na napinaczu) i popatrz czy nie ma gdzieś luzów, w jakim stanie są koła pasowe itd.
- ArtiGalaxy
- Forum Audi A6 / A7
Witam
Właśnie tak zachowuje się moja pompa nie wyje nie terkocze,po prostu "cicho pracuje" .
Po odpaleniu zimnego silnika jest wspomaganie po rozgrzaniu silnika jest już trochę ciężko
i trzeba dodać gazu by było dobrze,ale już po godzinie pracy silnika nie pomaga nawet dodanie gazu.
Płyn wymieniałem na wiosne bo były lekkie niedomagania(pomogło na jakiś czas).
Zakupiłem już pompę i czeka mnie płukanie układu i wymiana pompy.
Właśnie tak zachowuje się moja pompa nie wyje nie terkocze,po prostu "cicho pracuje" .
Po odpaleniu zimnego silnika jest wspomaganie po rozgrzaniu silnika jest już trochę ciężko
i trzeba dodać gazu by było dobrze,ale już po godzinie pracy silnika nie pomaga nawet dodanie gazu.
Płyn wymieniałem na wiosne bo były lekkie niedomagania(pomogło na jakiś czas).
Zakupiłem już pompę i czeka mnie płukanie układu i wymiana pompy.
Pozdrawiam Stanisław
- ArtiGalaxy
- Forum Audi A6 / A7