Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MANUAL] Dość gwałtowne załączanie się biegów

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
murmandamus111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MANUAL] Dość gwałtowne załączanie się biegów

Post autor: murmandamus111 » 04 lip 2013, 12:51

Witam,

Mam pytanie związane z charakterystyką pracy manualnej skrzyni biegów w połączeniu z 240KM silnikiem 3.0 TDI.
Sytuacja wygląda tak: przy przejściach z biegu na bieg (szczególnie w obrębie 1-dynki do 3-jki) załączeniu danego biegu towarzyszy tępe "łup". W przypadku biegów wyższych to zjawisko nie jest już tak odczuwalne ale jest (im wyższy bieg tym mniej).
Można ten efekt zminimalizować poprzez "nad wyraz" łagodne i powolne zwolnienie sprzęgła i delikatne potraktowanie pedałem gazu (właściwie bardzo powolne zwolnienie sprzęgła a potem dodanie gazu) ale to chyba nie o to chodzi w tej zabawie (przy takiej "ostrożnej" procedurze ostatnio na światłach obtrąbił mnie VW Up! bo ślimacznie ruszałem ze skrzyżowania)

Panowie, czy te typy po prostu tak mają a ja powinienem popracować na techniką jazdy, czy też coś z samochodem jest nie halo?
Dodam jeszcze że nie ma żadnych symptomów uszkodzonego 2masa, żadnego dzwonienia na wolnych obrotach, żadnych łoskotów przy zduszeniu i zgaśnięciu silnika, żadnych zgrzytów, czy też innych dÂźwięków świadczących o uszkodzeniu sprzęgła lub jego komponentów.
Mogę się tym symptomem po prostu nie przejmować ale obawiam się, że takie podejście skończyć się może naprawą lubwymianą skrzyni...

Będę zobowiązany za opinie i sugestie.

Awatar użytkownika
Podles
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Podles » 04 lip 2013, 17:59

Witam
ja zacząłbym od sprawdzenia zawieszenia skrzyni.
jezeli masz możliwość skorzystaj z jakiegoś kanału lub podnośnika i spójrz jak wyglądają gumy trzymające skrzynię biegów
jeżeli będą popękane, lub zauważysz nadmierne ich "zużycie", to najprawdopodobniej masz odpowiedÂź.

Pozdrawiam

murmandamus111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: murmandamus111 » 05 lip 2013, 10:01

Podles pisze:Witam
ja zacząłbym od sprawdzenia zawieszenia skrzyni.
jezeli masz możliwość skorzystaj z jakiegoś kanału lub podnośnika i spójrz jak wyglądają gumy trzymające skrzynię biegów
jeżeli będą popękane, lub zauważysz nadmierne ich "zużycie", to najprawdopodobniej masz odpowiedÂź.

Pozdrawiam
Dzięki za podpowiedÂź. W weekend będę u wulkanizatora to poproszę go żeby podniósł samochód trochę wyżej i sprawdzę :)
Czy ew. wymiana tych poduszek to dużo roboty czy raczej prosty i szybki zabieg?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja