Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Wahacz przedni...tylny

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
diabeelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 2000
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Wahacz przedni...tylny

Post autor: diabeelek » 30 cze 2013, 16:04

Witam,
byłem na przeglądzie i wyszło, że mam do wymiany końcówke drążka od strony pasażera oraz wahacz przedni tylny (też od strony pasażera)
Spotkaliście się z określeniem WAHACZ przedni TYLNY? bo teraz tak szukam w necie i nie mam pojęcia czy chodziło o dolny czy górny...
Proszę o pomoc w doborze oraz mógłbym prosić jakiś nr na końcówke drążka od strony pasażera?

kanok2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kanok2 » 30 cze 2013, 16:16

Ciekawi mnie dlaczego cały wahacz przedni - tylni.
Jest to drugi wahacz dolny, tzw. banan i pytanie co w nim poszlo. Czy tulejka czy sworzeń. Jeżeli tulejka to możesz wymienić samą tulejkę i koszt wtedy około 70 zł (Lemforder), a jeżeli i sworzeń masz wyrobiony to pozostaje Ci tylko wymiana całego wahacza, bo sworzeń ten jest nie wymienialny.
A co do końcówki, to czy chodzi Ci o końcówkę drążka kierowniczego czy jednak może o końcówkę w tym wahaczu?

diabeelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 2000
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Skrzynia: S-tronic

Post autor: diabeelek » 30 cze 2013, 18:40

Powiedz mi kolego jak to samemu sprawdzić co może być do wymiany bo z tego co mi mówił diagnosta to mogę nie potrzebnie wymienić sprawne elementy...
Co do końcówki drążka to powiedział, że do wymiany jeszcze końcówka drążka i to wszystko... :/

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 30 cze 2013, 20:51

diabeelek pisze:Powiedz mi kolego jak to samemu sprawdzić co może być do wymiany bo z tego co mi mówił diagnosta to mogę nie potrzebnie wymienić sprawne elementy...
Co do koĂącówki drążka to powiedział, że do wymiany jeszcze koĂącówka drążka i to wszystko... :/
najpewniej aby sprawdzić wahacze to trzeba je wymontować. o ile tuleję można sprawdzić po prostu podważając wahacz np. dużym śrubokrętem czy łyżką do opon to sworznie tylko po wymontowaniu.

kanok2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kanok2 » 30 cze 2013, 21:35

Sworznie najlepiej po wyjęciu, a tuleje jak wyżejh kolega pisze. Można podnieść autko do góry jeden pod auto, drugi zajmuje sie kołem i obserwujesz i dotykasz tuleji i sam zobaczysz/poczujesz czy do wymiany czy też nie. Ja tuleje wymieniałem 2 tygodnie temu. Demontujesz wahacz (sprawa bardzo prosta - odkręcasz łącznik stabilizatora, sworzeĂą od koła i śrubę z tuleji. Wyjmujesz banana i na prasę - demontujesz stara tuleje, wprasujesz nowa i składasz w odwrotnej kolejności.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja